Izraelski napad na palestinski izbeglički kamp

Iz dana u dan, sata u sat, minuta u minut, situacija u pojasu Gaze eskalira. Početak veće eskalacije desio se u nedelju uveče, kada je Izrael započeo vazdušni napad na Rafu na jugu Gaze. Prethodnih meseci, hiljade Palestinaca bežalo je na jug Gaze, kako bi se zaštitili od napada Izraela. Tu su i sastavljali privremene kampove, kako bi u trenutku kada dođe do deeskalacije mogli da se vrate svojim kućama. Međutim, u nedelju uveče jedan od tih kampova je zapaljen kao posledica izraelskog bombardovanja. U jednom mahu, poginulo je 45 osoba, a povređeno 110.

Po pisanju BBC-a, sama operacija na Rafu počela je pre oko tri nedelje. Od tada, oko 800 000 Palestinaca napustilo je ovu teritoriju, ipak mnogi su ostali. Na svom X nalogu, palestinski Crveni krst izjavio je da je nedeljni vazdušni napad targetirao kamp blizu objekta u vlasništvu UN-a u kojem su se nalazili raseljeni ljudi. 

Situacija konstantno eskalira. Kuwaiti bolnica, na jugu Gaze je prekinula sa radom kao posledica napada koji se dešavaju na jugu. To je takođe slučaj sa terenskom bolnicom Al-Quds. U isto vreme akcije Izraela dešavaju se širom teritorija na kojima žive Palestinci. Osim Gaze, započeli su i akcije na zapadnoj obali ( engl. West Bank). Izraelska vojska uhapsila je oko 11 Palestinaca, prema najnovijim informacijama sa kojima raspolaže Al Jazeer-a. Uhapšen je i novinar Bilal al-Taweeli. Pored toga, izraelski doseljenici su izboli su oca i sina u Beit Einun-u, severoistočno od Hebron-a. Takođe, nekolicina izraelskih Jevreja je upala u džamiju Al Aksa u okupiranom istočnom Jerusalimu kako bi obavljali molitve.

Uprkos osuda međunarodne zajednice, Izrael nastavlja da nemilosrdno napada Palestince. Donedavna „sigurna zona“, više to nije za Palestince, s obzirom na to da Izrael konstantno napada Rafu iz vazduha, a na zemlji se tenkovima probija do šatora u kojima se nalaze palestinske izbeglice. Ponovo su granatirani šatori sa izbeglicama i ubijena je najmanje 21 osoba, od kojih su 13 žene.

RAFA – KONTEKST

Bitno je razumeti kontekst cele situacije u Rafi, a ne isključivo čitavog dešavanja u Gazi od 7. oktobra. Naime, kako smo već rekli, pre oko tri nedelje izraelska operacija na Rafu je počela. U tom mahu, 7. maja zatvorena je jedina granica između Gaze i Egipta, time i jedini prolaz za beg Palestinaca. Tada je Izrael naveo da je zatvorio granice zbog „aktivnosti Hamasa” na toj granici. 

Izvor: Screenshot/Al Jazeera

Ova granica bila je važna ne samo kao mesto odakle Palestinci mogu pobeći na sigurno, već je i bilo mesto odakle je dolazila internacionalna pomoć. Njenim zatvaranjem onemogućeno je međunarodnoj zajednici da šalje pakete pomoći, a Palestince ostavilo u potpunosti bespomoćne.

Nakon toga povučena je tzv. crvena linija ili linija bezbedne zone, gde će Palestinci moći da odu bez straha. Nemilosrdnim napadima koji se dešavaju u poslednjih nekoliko dana, prekršena je ova crvena linija, a Palestinci su u zarobljeni u Rafi, bez sigurnog mesta na koji mogu da odu. 

ODGOVOR MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Mnoge zemlje su već prepoznale Palestinu kao samostalnu državu 10. maja na skupštini Ujedinjenih nacija. To su uradile čak 143 zemlje od ukupno 193 zemlje članice UN-a. Nakon dešavanja u Rafi u poslednjih tri dana, zemljama koje prepoznaju Palestinu kao samostalnu državu pridružile su se i Irska, Norveška i Španija. Međutim, teško je odagnati sumnju da se na ovakvu reakciju članica UN-a predugo čekalo, s obzirom na to da su u konfliktu koji traje skoro osam meseci poginulo 36 000 ljudi. Zašto je im je ovoliko trebalo?

Međutim, po pisanju Al Jazeere, to što Ujedinjene nacije prepoznaju Palestinu kao samostalnu državu neće mnogo promeniti stvarnost Palestinaca. Mada, kako kažu svaki korak u dobrom smeru je pozitivan, ma kako mali bio. Mada, ovim korakom Palestinci makar imaju „konja u igri“, konačno imaju mogućnost da pregovaraju na istom položaju sa Izraelom. Međutim, jedina zemlja koja zapravo može da omogući Palestincima samostalnost jeste zemlja sa kojom su u ratu – Izrael.

Nakon najnovijih događaja, sazvano je sigurnosno veće Ujedinjenih nacija, koje bi trebalo da se održi u sledećih nekoliko dana.

Sa druge strane, na ničije iznenađenje u napadu na Rafah u kojem je ubijeno 45 osoba korišćeno je oružje proizvedeno u SAD-u. Takođe, društvenim mrežama se širi slika na kojoj Nikki Haley, nekadašnja kandidatkinja za predsednicu SAD-a, ispisuje reči „Dovršite ih” na izraelskoj granati, dok je bila u poseti izraelskoj vojsci na severu Izraela. U potpunosti nepopravljiv akt. U trenutku kada ceo svet širi fotografije sa natpisom „All eyes on Rafah”, ona podržava nastavljanje genocida.

Izvor: X / Yanis Varoufakis (@yanisvaroufakis)
Image
Izvor: X /Ray (@raymo_g)

Rešenje ovog konflikta daleko je od vidokruga. Trebalo je da prođu decenije, da se dese masovni protesti, da se cela javnost probudi kako bi do svetskih vođa doprla ideja o zaustavljanju genocida. Već je prošlo isuviše vremena, ubijeno je 36 000 ljudi, da bi smo rekli da je bilo šta što se uradi dovoljno. Pozdravljamo svaki pokušaj za zaustavljanje vatre, ali ste se malo kasno setili.

Teodora Šulj
Teodora Šulj
Studentkinja sociologije i feministkinja, uglavnom u procesu prokrastinacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još