Hristos Voskrese!

Uskrs ili Vaskrs je praznik koji je obeležen darivanjem, okupljanjem porodice i prijatelja, radošću, veseljem. Sam Uskrs spada u „pokretne” praznike jer mu se menja datum svake godine, ali se uvek pada u nedelju. Ove godine to je 24. april – poslednja nedelja aprila.

To je praznik proleća kojim se i odrasli i mališani raduju. On se proslavlja drugačije u zavisnosti od toga u kojem delu Srbije živite.

Obeležje ovog praznika je farbanje jaja koje ima dugu istoriju. Nekada su se jaja farbala isključivo u crvenoj boji.

Pexels / Boris Manev

To je običaj za koji se veruje da potiče od Marije Magdalene, koja je prema Bibliji odnela ofarbana crvena jaja pred tadašnjeg rimskog cara Tiberija kada se saznalo da je Hristos vaskrsnuo. Zbog toga je pozdrav u danima Uskrsa – „Hristos Voskrese!, Vaistinu Voskrese!”.

Danas imamo mnogo više boja, ali crvena je ta koja se ne menja.

Jedno crveno jaje se ostavlja u kući do sledećeg Uskrsa i ono predstavlja čuvarkuću.

Samo kucanje jajima za decu predstavlja takmičenje da vide čije je jaje jače i to je ono čemu se oni najviše raduju.

Dan kada se farbaju jaja se takođe razlikuje od mesta do mesta, od porodice do porodice. Imamo one koji farbaju jaja na Veliki četvrtak, jer je petak posni dan i ne treba se dirati ništa što je mrsno. Ali imamo i one koji farbaju jaja na Veliki petak ili u subotu.

Na istoku zemlje se peče hleb u kojem se nalazi celo jaje – kovržnjak i koje se posle razmenjuje.

U Kikindi se na dan Uskrsa po dvorištu, ali i u kući kriju slatkiši i jaja. Ovo je običaj namenjen deci, koja ona kasnije traže po dvorištu – da vide šta im je ostavio zeka.

Pexels / Susanne Jutzeler

Sama različitost tih običaja je nešto što treba da se čuva, da se neguje i prenosi na sledeće generacije.

S obzirom da su sve vremenske prognoze do sada najavile kišu za ovogodišnji Uskrs, možda bi bilo najbolje da ga provedete kod kuće, u krugu porodice ili prijatelja.

Predlažemo vam listu stvari koju možete iskoristiti:

1. Gledanje filmova – jer lepo je imati dan kada možeš imati filmski maraton, bez trunke griže savesti, uživati u grickalicama, lepoj atmosferi.

Neke ideje za filmove: Hop, Peter Rabbit, Rise of the Guardians, naravno Ice Age (svi delovi, jer je neprikosnoven).

2. Pečenje kolača – jer je to aktivnost u kojoj ćete sa sigurnošću uživati kasnije u toku dana.

3. Sadnja cveća – jer to može biti nešto što će se isplatiti kasnije u toku leta, kada izađete na terasu ili u svoje dvorište i osetite miris Noćne frajle na primer – osetićete iz prve ruke kako je ovo bila dobra odluka.

4. Ako se desi da su meteorolozi pogrešili i da vreme bude prelepo, možete otići do botaničke bašte, ili pak na piknik u obližnjem parku.

Naslovna fotografija: Pexels / Cottonbro

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još