fbpx

Holandski istraživački novinar Peter de Vris preminuo od posledica ranjavanja

Poznati holandski istraživački novinar Peter de Vris preminuo je nakon što je na njega pucano u centru Amsterdama 6. jula u večernjim časovima.

Nakon gostovanja na televiziji, de Vris je ispred studija teško ranjen sa pet metaka, od kojih ga je jedan pogodio u glavu, nakon čega je prebačen u u bolnicu. Posle devet dana je preminuo.

Trojica muškaraca uhapšeni su ubrzo nakon pucnjave. Jedan je pušten dan kasnije, dok su dvojica zadržani. Kao direktan motiv ovog zločina mediji navode sudski proces protiv jednog od najvećih kriminalaca u Evropi, Ridouana Tahija, u kome je de Vris bio savetnik ključnog svedoka. Brat i advokat tog svedoka su ubijeni pre nekoliko godina. Novinar je ranije u javnost izneo informaciju da se nalazi na listi za odstrel narko-bosa Ridouana Tahija.

Peter de Vris imao je 64 godine i tokom svoje višedecenijske karijere izveštavao je o brojnim velikim slučajevima kriminala i korupcije. Najpoznatiji slučaj o kome je pisao bila je otmica vlasnika fabrike piva Fredija Hajnekena 1983. godine, o kome je izdao i knjigu.

U njegovoj autorskoj emisiji „Peter R. De Vries: Crime reporter“ bavio se razotkrivanjem nerasvetljenih ubistava, a kako navodi portal Cenzolovka, njegova emisija imala je presudnu ulogu u razotkrivanju više od 10 ubistava tokom 17 godina emitovanja.

Poslednji slučaj kojim se ovaj novinar bavio bio je nestanak osamnaestogodišnje Holanđanke 1993. godine. On je pokrenuo kampanju za sakupljanje novca za plaćanje onih koji imaju informacije o ovom slučaju. Njegova porodica je nastavila tu kampanju dok je bio u bolnici, a dan pre nego što je preminuo novac je sakupljen.

Njegova bezbednost neretko je bila ugrožena, dobijao je pretnje od kriminalaca, ali uprkos tome nije prihvatao policijsku zaštitu, jer kako kaže novinarka koja radi u Holandiji, Tanja Matić za N1, smatrao je da to „sputava njegove slobode i njegov rad“.

Nakon napada na de Vrisa, holandski kralj Vilijem Aleksander rekao je da je to „napad na novinarstvo, kamen temeljac države, a time i napad na vladavinu zakona“, dok ga je premijer te zemlje nazvao „nacionalnim herojem“.

Ministar u vladi Holandije Ferdinand Graperhaus rekao je da se mora stati na put narko-kriminalu u toj zemlji, te da napad na de Vrisa „boli čitavo društvo”.

Tomas Bruning, generalni sekretar holandskog udruženja novinara izjavio je da napad na Petera de Vrisa „gađa novinarstvo pravo u srce”.

Izvor fotografije: AP Photo/Peter Dejong

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Anđelković: Privatizacija pravosuđa najveći problem

Gostujući u emisiji „Da sam ja gradonačelnica" na portalu Zoomer, aktivistkinja udruženja Krov nad glavom Ivana Anđelković izjavila je da će se...

Međunarodna izložba „Zajednički jezik” na Bijenalu mladih

Juče je na Bijenalu otvorena prva međunarodna izložba savremenih umetnika, pod nazivom „Zajednički jezik”, predstavljena pod okriljem ULUS-a na nekoliko lokacija u Beogradu. 

Šarić o programu M: Ako su mladići i muškarci deo problema, moraju biti i deo rešenja

Proteklog vikenda Zoomer se našao na Kopaoniku, gde smo imali priliku da prisustvujemo treningu za mladiće u okviru programa M koji sprovodi...

Veliki i malo manje veliki uspesi na Olimpijskim igrama

Veliki deo medijskog prostora ove nedelje posvećen je Olimpijskim igrama, a pre svega izveštavanju o uspesima sportista i sportistkinja koji predstavljaju Srbiju....

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još