Istopolni brak – ovde i sad!

Prošlo je nešto više od mesec dana kako Zoomer vodi kontinuiranu podršku usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama. Počeli smo je u toku meseca Ponosa, a nastavićemo je sve do dana kada se prava istopolnih partnera ne budu zakonski regulisala.

Jedan od najvećih motiva je taj što je predsednik Srbije objavio da „neće potpisati zakon ako ga Narodna skupština usvoji“ jer je u obavezi da „štiti Ustav“.

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini“, rekao je predsednik Srbije, prenosi Slobodna Evropa.

Ovo je neverovatna bahatost od strane osobe koja smatra da je iznad svih državnih organa Republike Srbije, osoba koja ovim bukvalno poručuje da Ministarstvo za ljudska i manjinska prva, koje je objavilo nacrt Zakona, dakle Ministarstvo koje postoji u okvirima institucija Republike Srbije – sastavlja neustavne dokumente, da su svi stručnjaci koji su mesecima radili na nacrtu Zakona u okviru radnih grupa diletanti koji ne poznaju pravne akte, dok će on – predsednik Srbije, zaštititi pravni poredak od svih njih. Bahatost koja daje jednoj osobi za pravo da stopira nešto na čemu su stručnjaci radili temeljno upravo da bi ga sastavili u skladu sa pravnim poretkom Republike Srbije, kao i u skladu sa odlukama Saveta Evrope prema kojima je Srbija dužna da ovakav zakon donese.

Prema presudi Evropskog suda za ljudska prava iz 2015. godine u slučaju „Oliari i drugi protiv Italije“, svaka država članica Saveta Evrope mora pravno da reguliše zajednicu života dve osobe istog pola, podseća Slobodna Evropa. Ali, očigledno, volja jednog čoveka je jača i od volje državnih organa, potencijalno Narodne skupštine, Evropskog suda i Saveta Evrope.

Pritom, ova izjava predsednika pokazuje elementarnu neupućenost u tematiku jer ovaj pravni akt ne znači priznanje braka, koji je Ustavom Srbije definisan kao zajednica muškarca i žene, niti će istopolnim partnerima omogućiti usvajanje dece, već će istopolnim parovima dozvoliti registraciju partnerstva, te time rešiti nasledna prava, prava na podelu imovine, ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti partnera, posete partnera u bolnici ili zatvoru. Dakle, u potpunosti je u skladu sa Ustavom. I nije predsednik neupućen, on to zna, ali bira put populizma.

Zato će Zoomer, u narednom periodu, što kroz već prepoznatljivu kampanju, što kroz druge sadržaje, izveštavati na ovu temu i zagovarati usvajanje ovog zakona i omogućavanje elementarnih ljudskih prava istopolnim partnerima, isto kao i svim ostalim građanima i građankama Republike Srbije. Prava jednaka za sve, koja jesu definisana pravnim aktima koje je, između ostalog i predsednik, dužan da štiti – a ne stopira.

U prvih mesec dana kampanju porukama podrške podržali su: Lana Vee, Stefan M. Mladenović, Sonja Sajzor, Sajsi MC, Martin Bežinarević, Stefan Mihajlovski, Jovana Gligorijević, Nikola Krstić, Pero Jovović, Isidora Petrović, Tamara Urošević, Goran Vojinović, Predrag Ličina, Minja Marđonović, Mina Cerovina, Tamara Šehić, Tamara Marković Stokić, Predrag Azdejković, Marko Vidojković, Valentina Reković, Jovana Netković, Dejan Bagarić, Stefan Janjić, Sergej Trifunović, Maja Vasić Nikolić, Dragana Prodanović, Brajan Brković, Danijela Grujić, zatim Milan i Bojan – dugogodišnji partneri koji će sklopiti zajednicu čim se zakon donese, kao i saradnici i saradnice Zoomera i Reflektor Teatra – Nemanja Marinović, Jovana Aničić, Jana Šarić, Jelena Jaćimović, Maja Šuša i Uroš Novović.

Kampanja traje i trajaće do konačne pobede pravne države!

Cover photo: Chrysostomos Galathris / Pexels

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još