HI, HATERS 02: Zverinjak Boška Obradovića u kojem je okružen homofobijom

Boško Obradović je očigledno ove godine postao počasni nosač krstače na kojoj piše „tradicionalne vrednosti”, koja nema ama baš nikakve veze sa tradicijom i religijom, već ih samo koristi kao paravan za ono što se godinama krije ispod površine desnog političkog opusa u Srbiji. 

Pričati o porodici, njenim vrednostima i zajedno sa novim gradonačelnikom Beograda Aleksandrom Šapićem predlagati nešto što se zove Dan porodice je u najmanju ruku licemerno, imajući u obzir da smo postali društvo u kojem je ubistvo žene gotovo normalna i svakodnevna stvar. U periodu od 1. januara do 30. juna 2022. godine na osnovu medijskog izveštavanja zabeležno je ukupno 17 ubistava žena: od čega 12 slučajeva ubistava u porodično-partnerskom kontekstu i 5 slučajeva ubistava izvan porodično-partnerskog konteksta.

Boško Obradović i njemu slični, samo se prave da za to ne znaju. Oni ignorišu prave probleme, a onda nas plaštom kojekakvih gluposti populizma odvlače još dalje u mračni srednji vek. Prema najnovijem istraživanju udruženja građana „Da se zna”, u Srbiji je u 2021. godini zabeleženo 83 slučaja fizičkih i verbalnih napada na LGBT+ osobe zbog seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. Tokom 2021. zabeležen je porast broja zabeleženih napada u odnosu na prethodne godine. Tome doprinosi i Boško Obradović. 

Po isprobanom SNS receptu kojeg se navodno gadi, a koji će sasvim sigurno, kao i onda čašu vina, prihvatiti ako mu se ukaže prilika – baš kao i Šapić, Obradović i njegov zverinjak nam mašu nekim izmišljenim neprijateljima, crtaju mete na čelo LGBT građanima i građankama Srbije i pokušavaju da prikriju ono što je stvarni problem države: stanovnici su gladni i ne znaju kako da plate račune. A Boško Obradović, iako se pretvara da je neka relevatna politička opcija, nema ideju kako da taj problem reši. Zato se fokusira na Prajd. 

Umesto što pominje neke troškove za organizaciju Parade Ponosa, Obradović i njegovi poslanici bi mogli da se odreknu poslaničkih plata i para koje će dobiti iz budžeta Republike Srbije tokom mandata, pa bi taj novac mogli da usmere u socijalne politike do kojih im je navodno stalo, kako pričaju u svojim zlokobnim saopštenjima. 

Ali ne. Dveri, na čelu sa Boškom, svesno, perfidno zlostavljaju jednu manjinu, potpiruju bes i mržnju prema ionako ugroženoj grupi koja ih ni na koji način, ni njih niti bilo koga drugog, ne ugrožava i ne izaziva. Jeziv u svom otrovnom populizmu, Boško Obradović danas nema nijednu drugu temu kojom bi mogao da ostane relevantan na političkom nebu Srbije, pa se zato kao za slamku hvata za prava manjina. 

Srećom po nas, ali i po sve ostale građane i građanke Srbije, on i njemu slični nikada neće biti oni koji donose ključne odluke. 

Kolumna je autorsko delo i predstavlja isključivo stavove autora
Naslovna fotografija: Shamia Casiano / Pexels

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Dan rudara: Ziđin slavi uz Zvezde Granda, za poginule u rudniku „Soko” još nema pravde

U subotu, šestog avgusta, u Srbiji je obeležen Dan rudara. Ovaj dan se obeležava u sećanje na 6. avgust 1903. godine, kada...

Spot Puteva Srbije uvredljiv za žene?

Javno preduzeće Putevi Srbije objavilo je reklamni spot „Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život" kojim apeluju na vozače da ne koriste...

Deset TOP serija koje donosi avgust, p1

Igra prestola dobija prequel, a Stiv Karel glumi terapeuta kojeg drži u zatočeništvu serijski ubica. Ejmi Čarls sa BBC-a navodi šta ne...

KBC Zemun će dozvoliti prisustvo oca na porođaju

Ginekološko-akušerska klinika KBC-a Zemun dozvoliće prisustvo oca na porođaju, najavio je upravnik GAK-a u KBC Zemun, ginekolog i akušer prim. dr Tomislav...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još