Herojsko „ne” Anđele Jovanović

Danas se održalo pripremno ročište u vezi sa tužbom koju je glumac Branislav Lečić podneo protiv glumice Anđele Jovanović.

Kako navode Danas i Blic, Jovanović je odbila da se pojavi u sceni sa Lečićem kada je on angažovan za epizodnu ulogu u seriji „Radio Mileva“. Kao razloge odbijanja saradnje, Jovanović je navela: „Odbila sam da igram zbog neprijatnog događaja iz prošlosti koji sam imala s njim. Ni sada, ni bilo kada u budućnosti ne želim da budem u istom kadru s tim čovekom kako zbog onoga kroz šta sam ja prošla, tako i principijelno, zbog onoga za šta su ga moje koleginice optuživale.

foto / Goran Srdanov / Nova.rs

Podsećamo da ovo nije prva optužba na račun Lečića za uznemiravanje i/ili seksualno zlostavljanje, kao i na odbačene prijave glumica Merime Isaković i Danijele Štajnfeld.

Podsećamo, ali i podstičemo na podršku glumici zbog zauzimanja stava i zbog odlučnog „ne“ kada je ova saradnja bila u pitanju, pre svega imajući u vidu poziciju žene u javnosti i kreativnoj industriji.

Podršku Anđeli su javno iznele i druge glumice, kao i feminističke platforme poput Tampon zone i profila Misli kritički.

Hvala Anđeli što je rekla NE! Sa nasilnicima se ne sarađuje. Na nasilnike se ne žmuri. Nasilnicima se ne daju uloge„, glasi opis posta na profilu Tampon zone.

foto / @kriticki

Glumica Milena Radulović napisala je na svom Instagramu: „Podrška, Anđela! Zato što, nevezano samo za slučaj koji je odjeknuo, ne postoji mlada glumica koja je radila sa Lečićem i nije imala situaciju koja bi se danas jasno i zakonski nazvala seksualnim uznemiravanjem. I to je celoj branši dobro poznato.“

Za Danas je govorila producentkija Snežana Penev, i na ovu temu je izjavila: „Želim da izrazim svoju podršku glumici Anđeli Jovanović u vezi sa trenutnim slučajem sa kolegom Branislavom Lečićem. Imala sam priliku da sarađujem sa oboje i želim da istaknem da se moja podrška Anđeli zasniva na ličnom iskustvu i utisku kao producentkinje koja već više od 15 godina sarađuje sa velikim brojem glumaca, autora i filmskih radnika. Takođe, zanimljivo je primetiti da informacija o tužbi Branislava Lečića izazvala divne komentare podrške i solidarnosti prema glumici Anđeli, što je pravi primer zajedništva u umetničkoj zajednici. Verujem da svako ima pravo na svoje odluke i podržavam Anđelu u hrabroj odluci da zaštiti svoje dostojanstvo i integritet. Nadam se da će pravda prevladati i da će se situacija rešiti na najbolji mogući način.

Anđela je uvek bila visoko profesionalna i posvećena, dok je iskustvo koje sam imala sa Lečičem bilo krajnje neprofesionlano sa njegove strane. I to je naravno bio prvi u poslednji put da smo sarađivali“ – zaključila je Penev.

foto / Tampon zona

Pored podrške na društvenim mrežama, pre pripemnog ročišta, ispred suda došle su glumice Mirjana Karanović, Milena Radulović, Tamara Krcunović, Borka Tomović, Iva Ilinčić, Anđelka Stević Žugić, Maša Dakić, Nina Janković i Miona Marković u znak podrške Anđeli i glumac Đorđe Stojković.

Prvo suđenje zakazano je za septembar ove godine. Do tada, a i nadalje, u rečima Tampon zone: Anđela — hvala ti za NE!

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.
Prethodni članak
Sledeći članak

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još