Heroine današnjice: Dodeljena nagrada Dejan Anastasijević istraživačkim novinarkama

Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, povodom svetskog dana slobode medija, dodelilo je danas u Dorćol Placu nagrade za istaživačko novinarstvo Dejan Anastasijević.

Najstarija nagrada za ovu vrstu novinarstva u Srbiji, već 16 godina dodeljuje se „za novinarska istraživanja koja se bave temama od velike važnosti za građane teritorije na kojoj se mediji distribuira i emituje a koji dokazuju nepoznate činjenice do kojih su novinari došli sopstvenim radom.“

Konkurisali su istraživački novinarski radovi u tri kategorije: elektronski, onlajn i štampani mediji, objavljeni u periodu od 20. aprila 2020. do 20. marta 2021.

Novinarka televizije N1, Jelena Zorić dobila je nagradu u kategoriji elektronski mediji za emisiju „Optužnica – Jovanjica“.

Natalija Jovanović, novinarka BIRN-a nagrađena je u kategoriji onlajn mediji za tekst „Korona: Broj umrlih i zaraženih višestruko veći od zvanično saopštenog“.

U kategoriji štampani mediji ovogodišnja dobitnica je novinarka Sandra Petrušić za tekst „Na potezu je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac: Falsifikovanje podataka bitnih po javno zdravlje“, objavljen u nedeljniku NIN.

Plakete za izvrsnost u istraživačkom novinarstvu dobile su redakcija portala KRIK i novinarka Anđela Milivojević.

Predsednik NUNS-a rekao je da su u ovo „sumorno vreme za nezavisno novinarstvo i slobodu izražavanja“ istraživački novinari i novinarke „nadahnuti slobodom i istinom, potkovani znanjem i profesionalizmom uradili velike stavri u prethodnoj godini“.

Ambasador SAD Entoni Godfri prilikom dodele rekao je da su novinari čuvari demokratije.

„Jedini način da društvo ozdravi i ojača je da novinari rade svoj psoao slobodno, bezbedno i bez straha. Novinari su tu da se pobrinu da vlast ne radi iza zatvrorenih vrata, da se državna sredstva ne torše na tajne ugovore, da izabrani državni službenivci rade odgovorno i da se manjinski glasovi ne ućutkuju.“ istakao je Godfri.

Od prethodne godine ova nagrada nosi ime novinara Dejana Anastasijevića.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još