Grbović kao gradonačelnik Beograda: Komunalna milicija ne ispunjava svrhu

U desetoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnik“, videli smo kako se u ulozi gradonačelnika Beograda snašao Pavle Grbović iz Pokreta slobodnih građana. U okviru ovog, novog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i društvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradonačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodstvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku toga kako bi grad izgledao kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Da je pokrenut postupak izmene Statuta Grada, prva je informacija koju smo dobili na konferenciji za medije, a novoizabrani gradonačelnik je najavio i da će zahtevati izmene Zakona o glavnom gradu.

„Gradske opštine neće biti samo produžena ruka gradske vlasti, već će i same dobiti mogućnost donošenja suštinskih odluka, raspolaganja izvornim prihodima i vršenja inspekcijskih poslova“, pojasnio je Grbović korake koji su preduzeti u cilju vraćanja smisla postojanju gradskih opština.

Kao priliku za razvoj perifernih gradski opština, gradonačelnik vidi izgradnju metroa, kao i preseljenje Zoološkog vrta iz centra grada.

„Kada govorimo o životinjama, u planu ove gradske vlasti biće i izmeštanje Zoološkog vrta i njegovo preseljenje na lokaciju koja će omogućiti humanije uslove za boravak životinja. Na ovaj način pokušaćemo da podstaknemo i ekonomski razvoj neke od brojnih zapuštenih gradskih opština u Beogradu“, objasnio je Grbović i dodao da je metro prioritet Beograda.

„Izgradnja metroa jeste apsolutni prioritet za Beograd, ali se zbog tog projekta ne smeju ugrožavati drugi egzistencijalno važni prioriteti poput vodosnadbevanja. Iz tog razloga, preispitaćemo prethodno utvrđene trase metroa i u najskorijem roku, uz konsultacije sa relevantnim akterima, utvrditi nove trase za najmanje dve linije metroa“, izjavio je gradonačelnik i dodao da, uprkos tome što metro jeste suštinski projekat za razvoj Beograda u narednih 30 godina i njegovo pozicioniranje kao centra ovog dela Evrope, to ni na koji način ne sme da utiče na uvođenje osnovne infrastrukture u prigradskim opštinama.

Naglasivši važnost obrazovanja, gradonačelnik je obećao povećanje broja i iznosa stipendija za najbolje studente, a u radu na podizanju kvaliteta obrazovanja očekuje dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete. U toj oblasti grad će doprineti razvoju školske i predškolske infrastrukture. Iako promene školskih programa nisu u nadležnosti Grada, Grbović je izjavio da će gradske stručne službe „koristiti autoritet koji imaju, da u dogovoru sa republičkim vlastima utiču i na to pitanje“. Takođe je rekao da je grad spreman da izdvoji novac za povećanje plata zaposlenima u prosveti.

O mogućnostima obezbeđivanja plaćenih praksi studentima, Grbović je rekao da, ne samo gradska uprava, već i republički organi treba da budu otvoreni za pružanje plaćene stručne prakse, i dodao: „Mislim da je bilo previše neplaćenog rada mladih. Vreme je da ono što su oni uložili u sticanje znanja i zvanja počne da im se vraća“.

Gradonačelnik je izneo kritike na račun rada Komunalne milicije pri tom je nazvavši parapolicijskom formacijom koja takva kakva je danas ne bi ni trebalo da postoji.

„Ona ima preširoka ovlašćenja kada je reč o mogućnostima upotrebe sile, a u prethodnom periodu je uglavnom služila za uznemiravanje građana a ne za uspostavljenje javnog reda i mira“, izjavio je Grbović dodavši da komunalna milicija uglavnom nije reagovala u čestim slučajevima buke iz kafića i klubova.

Gradonačelnik je izjavio da je Grad Beograd spreman da omogući bezbedno održavanje Parade ponosa. „Nikada se nećemo voditi pitanjima šta je politički popularno i kako će nešto uticati na naš rejting, već time šta će doprineti boljem životu građana. Smatramo da je nedopustivo da zakon nadjača ljubav“, obrazložio je gradonačelnik svoju podršku usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama.

„Mladima ne pripada samo budućnost već i sadašnjost u Srbiji. Smatram da treba da preduzmu veću inicijativu u preuzimanju važnih državnih funkcija i učešću u stranačkom životu“, prokomentarisao je Grbović potpisivanje Sporazuma o saradnji omladinskih odbora koje vidi kao korak ka ukrupnjavanju opozicije na republičkom nivou.


Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnik” sa Pavlom Grbovićem možete pogledati na Zoomer youtube kanalu

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još