FEST: Poštanske marke u čast jubileja

Ovogodišnji FEST sigurno će obilježiti posebne poštanske marke koje je Pošta Srbije objavila u čast velikog festivalskog jubileja. Autor ove filatelističke edicije je Nadežda Skočajić, kreatorka maraka Pošte Srbije koja je 2014. godine osvojila prestižnu nagradu za najljepšu poštansku marku Evrope.

„Kada FEST, nadam se, napuni 100 godina, sumnjam da će se koristiti telegrami i poštanske marke. Zato će ova specijalna i kolekcionarska edicija Pošte Srbije, jednog dana imati filatelističku vrednost kao trag našeg festivala i vremena. Svet koji nas okružuje, posle korone biće nov, i za njega će trebati hrabrost za borbu, ideju i opstanak. Ispred nas su filmovi koji tek treba da budu snimljeni i pre svega izazovi koje nekad ni film ne može da predvidi. Budimo hrabri i kadri za novi svet i u njemu novi FEST, za novih pedeset godina“, poručio je Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik Odbora FEST-a.


Brojne premijere na ovogodišnjem festivalu

Protekle dane Međunarodnog filmskog festival obilježile su premijere filmova  „Moja noć“  francuske rediteljke Antoniette Boulat i „Plavi mesec“ nagrađivane rumunske rediteljke Aline Grigore.

Nažalost, zbog trenutne situacije u Ukrajini argentinski glumac Oskar Martinez, koji rame uz rame sa Penelope Kruz i Antoniom Banderasom tumači jednu od glavnih uloga u satiri  „Zvanična konkurencija“ argentinskog rediteljskog dvojca Gastona Duprata i Marijana Kona, nije prisustvovao. Martinez je otkrio da je upravo on jedan od  „krivac“ za učešće čuvene Penelope Kruz u ovom ostvarenju.

„Duboko mi je žao što nisam mogao da budem sa vama, mnogo se zahvaljujem na ovom razgovoru i želim vam puno sreće, jer znam da Fest slavi 50 godina. Nadam se da će vam se film dopasti“, dodao je na kraju video poruke.

„Zvanična konkurencija“, je na repertoaru 2. marta  u 18.30h i 22h Cineplex Galerije Beograd, u 22h i 3. marta 17h u Bioskopu Fontana.

Dan iza nas obilježile su premijere filmova „Gejm“ srpsko-američka koprodukcija rediteljke Ane Lazarević  u kojem je učestvovao i naš proslavljeni glumac Branislav Trifunović, te „Zbornica“ rediteljke Sonje Tarokić i koji se takmiči u Glavnom programu FEST-a.


Kritika obrazovnog sistema

Film „Zbornica“ predstavlja jednu indirektnu kritiku obrazovnom sistemu. Radnja prati pokušaje jedne mlade pedagoškinje Anamarije, da se odupre disfunkcionalnim, ali nažalost duboko usađenim metodama rješavanja problema. Ona se trudi sve svoje stečeno znanje praktično primijeniti na svom novom radnom mjestu. Upravo je školska zbornica glavno mjesto radnje ovog filma i simbolički predstavlja jedan mikrouniverzum koji funkcioniše po svojim pravilima. Nešto poput osinjaka u kojem umjesto zujanja pčela čujemo brujanje odnosno razgovore u kojima svi pričaju i učestvuju, a zapravo niko ništa ne govori, a svako ko uđe biva izboden.

Sigurno smo svi kroz svoje školovanje imali tog jednog specifičnog profesora kojeg đaci ekstremno obožavaju ili ekstremno ne vole. Upravo odnos sa jednim ovakvim profesorom predstavlja pomenutu kritiku. On je prikaz opstanka pojedinca u dezorjentisanom obrazovnom sistemu kakav nije samo u Hrvatskoj, već nažalost u cijelom regionu. Takođe bitna karika lanca jesu roditelji koji često dječiji neuspjeh doživljavaju lično i ne prihvataju ga.

Ovo ostvarenje sasvim realno predstavlja školsku hijerarhijsku podjelu s direktorkom kojoj je pozicija jedino važna, na vrhu i profesorima kao pasivnim i obeshrabrenim posmatračima.

Muzička podloga u ovom filmu veoma je sugestivna i doprinosi postizanju dinamike.

„Zbornica“ je topla preporuka Zoomer redakcije, a na repertoaru je 2. marta u 17h u Dvorani Kulturnog centra Beograda i 3. marta u 16h u Sali Makavejev Jugoslovenske kinoteke.

Rediteljka i scenaristkinja Sonja Tarokić istakla je da se trudila kloniti se klišea iako je svjesna da ih u filmu svakako ima: „To su više neka prizivanja sjećanja koje obični gledatelj ima o tome ko su profesori, ko su ti likovi. Kada je film izašao u Hrvatskoj aposlutno su svi prepoznali sve ljude iz filma. Ponekad su i neka opća mjesta dobra u tom smislu prizivanja univerzalnosti a onda se iznutra istakne ono što je tema.“, istakla je i napomenula da i ona  u svojoj porodici ima članove koji su u obrazovnom sistemu. „Šest članova moje obitelji su psiholozi. Okružena sam ljudima koji rade u školama i kroz pisanje filma sam se neprestano nalazila sa raznim prosvjetarima i crpela njihova priče,  jer je to bilo užasno važno za film“, dodala je.

„Ovo je priča o defetizmu kojeg prepoznajem dubinski u svojem svjetu, svojoj zemlji, svojem društvu, i što imam osjećaj da nasljeđujemo od prethodnih generacija, tako da je ova i emotivna priča kako dođe do toga da postaneš takav defetist.“, dodala je rediteljka, a Marina Redžepović koja tumači glavnu ulogu pedagoškinje Anamarije otkrila je koji je to trenutak u filmu kada je pomenuti defetizam pobijedio radni elan njene junakinje sa kojim je došla u školu i zbornicu želeći da napravi neku promjenu.

„To je niz malih situacija, zapravo niz malih poraza. Takve stvari se ne događaju preko noći. Ono što se Anamariji događa jeste njena inicijacija u svjet odraslih, u socijalizaciju bez koje je nemoguće raditi svoj posao“, objašnjava Redžepović.

Foto: Dušan Milenković

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još