Fudbalski klubovi ne mare za žrtve

Tridesetog januara ove godine, na Instagram nalogu britanske influenserke Harijet Robson, pojavile su se fotografije i video snimci posekotina i modrica uz opis: „Za sve koji žele da znaju šta zapravo Mejson Grinvud radi meni“. Među njima bio je i video na kom se čuje muški glas koji, između ostalog, kaže: „Ne zanima me što ne želiš da imaš seks sa mnom“, dok devojka koja se čuje na snimku izgovara ime Mejson. Kasnije tog dana, njegov klub, Mančester Junajted, izdaje saopštenje u kome kažu da su svesni fotografija i navoda koji cirkulišu društvenim mrežama. Njen otac navodi da je njen profil bio hakovan i da nije želela da se taj sadržaj pojavi u javnosti, te da je te storije obrisala (mada su snimci ostali onlajn), kao i da dugogodišnja veza nje i Grinvuda nije baš dobro išla poslednjih meseci. Iste večeri, Grinvud je uhapšen zbog sumnje na silovanje i napad. 

Već sledećeg dana, optužbe su proširene na seksualni napad i pretnje ubistvom. Prvog februara, Junajted obaveštava javnost da Grinvud do daljnjeg neće trenirati niti igrati za klub. Narednih dana, on biva pušten zbog plaćene kaucije, klub nudi navijačima da dres sa njegovim imenom zamene za drugi, video igra FIFA ga briše iz svoje baze, a Najk medijima potvrđuje da više nije njegov sponzor. Ipak, za to vreme, on prima platu. Iako više ne igra fudbal i pitanje je da li će se ikad vratiti na teren, svake nedelje od svog kluba dobija skoro 90 hiljada evra. Najk je izbegao da mu plati ikakvu kompenzaciju po raskidu ugovora, međutim to ne zaustavlja Mančester Junajted da mu ovu basnoslovnu cifru prebacuje na račun svakih sedam dana. Ispostaviće se da, iako ništa ne radi, zarađuje dosta više od njegovih (i dalje) saigrača. Zašto klub, u celom haosu koji je nastao oko njegovog igrača, ne prekine saradnju s njim? 

Reputacija Mejsona Grinvuda je uništena, sasvim opravdano, ali klub ga i dalje štiti time što je on i dalje član te zajednice. Fudbal je biznis i najverovatniji razlog za ovakvu situaciju je što čelnici kluba veruju u (za njega) pozitivan ishod suđenja, nakon čega bi se on vratio svom poslu i sve bi teklo normalno. A prevelik je rizik da sada otpuste igrača, kog bi, mooožda, neko za godinu-dve, mogao da unajmi besplatno. Tako da nije bitna podrška žrtvi, već eventualni profit, pa makar po ceni uništenja 144-godišnje tradicije. 

U februaru se desila još jedna skandalozna priča u vezi sa jednim fudbalerom, štaviše u istoj zemlji. Preko Snepčeta, isplivao je snimak na kom fudbaler londonskog Vest Hema Kurt Zuma šutira i šamara svoju mačku, dok je njegov brat iza kamere. Istog dana, njegov klub, kao i Kraljevsko društvo za prevenciju okrutnosti prema životinjama (RSPCA), osuđuju to (ne)delo. Sam Zuma se izvinio i izjavio da su obe njegove mačke dobro. Narednog dana, Policija Eseksa je započela istragu zajedno sa RSPCA. 

Ludilo se nastavlja istog popodneva kada Vest Hem igra utakmicu protiv Votforda, jer je Zuma, ni manje ni više, u startnoj postavi. Taj potez naišao je na brojne osude, između ostalog fudbalske legende Garija Linekera i gradonačelnika Londona Sadika Kana. Dan kasnije, RSPCA objavljuje da su Zumine mačke oduzete od njega i u njihovom su staranju. Sponzori su još jednom reagovali kako treba: firma Vitality je otkazala ugovor sa Vest Hemom, dok je Adidas izdao saopštenje da su završili svoju istragu i da Kurt Zuma više nema ugovor sa njima. Ostale kompanije poput proizvođača dresova Umbro i sportske kladionice Betway su u saopštenjima naglasile da imaju ugovor sa klubom i ne predstavljaju igrače individualno, te zato nije došlo do raskida. Zatim se i klub oglasio, osudio i kaznio Zumu maksimalnim mogućim iznosom, a taj novac je bio doniran organizacijama za zaštitu životinja. Kasnije je Skaj preneo da je kazna bila jednaka dvonedeljnoj plati od 300 hiljada evra. Sledećeg dana je i njegov brat, koji je snimao incident s mačkom, suspendovan od strane svog fudbalskog kluba. 

I to je sve. Nakon užasnih stvari koje su učinili, nastavljaju da žive normalno i zarađuju ogroman novac. Zašto je jednom Vest Hemu bitnije da troši toliki novac na nasilnika od Adidasa, dosta većeg brenda? Još gore, zašto je jednom Mančester Junajtedu u redu da plaćaju klinca (momak je 2001. godište) koji je optužen za silovanje i pokušaj ubistva? I najbitnije pitanje: kako žrtve treba da se osećaju kad vide da se neko ko im je naneo povrede koje ostaju za ceo život bogati i oni koji ga plaćaju, a usput ništa ne dobijaju zauzvrat, osim narušavanja ugleda, mogu to da zaustave, a to ne čine? Sve dok je novac bitniji od žrtava, velike promene su bitne i na to treba svi da utičemo, jer gde god da smo, takve stvari su prisutne, samo se o njima ćuti. A neka se manje ćuti.

Naslovna fotografija: YouTube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još