Fakulteti u Srbiji o seksualnom nasilju: osuda ili zataškavanje?

Bespomoćnost. Javlja se kada su ruke vezane, kada neko podmuklo iskoristi svoj položaj, moć i autoritet da napadne žrtvu u pokušaju da umanji njenu ljudsku vrednost. Izlazak u javnost glumice Milene Radulović postao je upozorenje za sve nas da je Pandorina kutija otvorena predugo, da je vreme da društvo u kome živimo skupi snagu i prestane da žmuri na rodno zasnovano i seksualno nasilje. Na fakultetima su se prvenstveno mnoge studentkinje osetile bespomoćno, zato je potrebno da se Pandorina kutija zatvori i da se spreči svaka mogućnost da obrazovna ustanova postane pogodno tlo za ovakve vidove nasilja.

„Blagoslov“ da se o seksualnom nasilju ne govori

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu BU decenijama pristižu pritužbe na sadašnjeg prodekana Vladimira Vukašinovića za seksualno nasilje. On se susreo sa optužbama i pre 20 godina, a od tada su zabeležene jos makar četiri izjave za silovanje i svedočenja minimum 10 devojaka da su bile žrtve seksualnog uznemiravanja. 

Izvor: Nova.rs

Studentkinje su se obraćale za pomoć u krugu crkve i fakulteta, ali značajnija razmatranja i mere nisu preduzete što je razumljivo uzimajući u obzir da je prodekan i tužilac crkvenog suda. Pomak se desio prošle godine kada se jedna od studentkinja obratila nadležnim organima u nadi da se neće ponovo produžiti ćutanje o ovoj temi. Ipak jeste, dok prodekan i dalje neometano obavlja svoju funkciju u radu sa ostalim studentkinjama i njegov “ugovor sa đavolom” traje.

Izvor: Nova.rs

Obrazac zataškavanja ne sme nastaviti da se ponavlja kao ni zaštita prodekana od strane visoko rangiranih predstavnika Srpske pravoslavne crkve da bi se stvorilo bezbedno okruženje za studentkinje na ovom fakultetu.

Pravni fakultet i krivica žrtve?

Aktuelnu temu ovih dana predstavlja član 120 Standarda rada Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji jasno iznosi da žrtva jeste kriva i da ona svesno traži da bude seksualno uznemiravana, a takođe se navodi da postoji povod za diskriminaciju. Standard rada Pravnog fakulteta kaže, ali zakon demantuje obzirom da je diskriminacija nejednak tretman zasnovan na ličnom svojstvu i za njega ne postoji povod. 

Izvor: Nova.rs

Srećom ovaj Standard o radu ne predstavlja važeći dokument i ova formulacija je “pravno i moralno neodrživa” kako navodi dekan ovog fakulteta za Blic

U vezi sa ovom temom, pre nekoliko godina u udžbeniku “Kriminalistika” profesora Pravnog fakulteta u Kragujevcu isticalo se da žrtva silovanja može dati doprinos svojim nepromišljenim ponašanjem (usamljenom kretanju mračnim ulicama, predgrađima, livadama u kasnim večernjim satima, putovanju autostopom) nakon čega je reagovala poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Fakultet dramskih umetnosti – protiv nasilja

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu među prvima je osudio seksualno nasilje i stao u odbranu svoje bivše studentkinje saopštenjem gde ističu da su ponosni što Milena ohrabruje i osnažuje sve one koji su bili izloženi različitim oblicima seksualnog zlostavljanja, uznemiravanja i nasilja da o tome progovore. 

FDU je takođe pokrenuo platformu “FDU – Protiv nasilja”, sa namerom da se aktivno bavi prevencijom i sprečavanjem svake vrste zlostavljanja i zloupotrebe u obrazovnim procesima sa poštovanjem principa poverljivosti. 

Kratko nakon osnivanja platforme stigle su i prve prijave nakon kojih će se sprovoditi konkretne mere kojim će se zloupotreba u obrazovnom procesu obustaviti i sankcionisati. 

Saučesnici u ćutanju

Univerzitet u Beogradu se obratio javnosti ističući da će nastaviti da razvija vlastiti pravni okvir u svrhu unapređivanja procedura za otklanjanje i kažnjavanje neprimerenog ponašanja poput seksualnog uznemiravanja ili nasilja i svakog sličnog postupanja. Na zvaničnim sajtovima Univerziteta u Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru kao ni na sajtu Univerziteta Singidunum se nisu još uvek oglasili u vezi ove teme. 

Obaveza svih obrazovnih ustanova je zaštita svojih polaznika i polaznica, zato treba da se prati primer platforme “FDU – Protiv nasilja” radi beleženja i rešavanja zloupotrebe u obrazovnim procesima uz istovremen rad na poverenju studenata i studentkinja na fakultetima širom zemlje.

Znam da u teoriji sve odlikuje visok stepen profesionalnosti i da vlada obostrano poštovanje na fakultetskim vežbama, predavanjima i ispitima, ali kako je sve krenulo da isplivava na površinu zadnjih dana postalo je očigledno da nije tako i da iskustva studenata i studentkinja ipak drugačije govore. 

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još