EuroPride promenio maršrutu, građani ne mogu da budu kažnjeni ako šetaju

„Kako je prethodna ruta zabranjena prezentujemo vam novu rutu šetnje + ulazne punktove“, napisali su organizatori EuroPride-a na društvenim mrežama, uz informaciju da će nova ruta sutrašnje Povorke ponosa biti od Ustavnog suda do Tašmajdana. Organizatori su predali Vladi Srbije i peticiju sa 27.000 potpisa u kojoj se traži od predsednika i premijerke da „omoguće održavanje EuroPride-a 2022 onako kako je to planirano“.

Insistiramo na tome da se Evroprajd održi u formatu u kom smo predvideli, nije bilo nijegnog jedinog incidenta tokom ova četiri dana. Danas je petak i večeras sa početkom u 18h, kao i sutra u isto vreme imaćemo dva koncerta na Tašmajdanu. To znači da smo već učinili dosta kompromisa time što smo pomerili koncerte sa Kalemegdana na Tašmajdan i to je poznato javnosti“, rekao je jedan od organizatora Goran Miletić, prenosi N1.

Prethodno je odbijena žalba Upravnom sudu, a Tužilaštvo je navelo da će svi koji se budu okupljali na ulicama biti prekršajno sankcionisani.

Tužilaštvo nije saopštilo da će se baviti samo nasilnicima, već da će kažnjavati sve, što je neprihvatljiva poruka“, istakao je Miletić.

U međuvremenu se oglasio i advokat Čedomir Stojković koji je najavio je da će podneti krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja protiv službenika Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su po njegovim rečima, nezakonito i neustavno zabranili održavanje šetnje u okviru LGBT manifestacije Evroprajd, piše N1.

Stojković je objasnio i da učesnici šetnje nikako ne mogu da budu sankcionisani, već isključivo organizator.

Jedino ko može da bude kažnjen je organizator i niko drugi i to samo novčanom kaznom u iznosu od 150.000 dinara što ako bude slučaj, predlažem slobodarskoj Srbiji da u roku od minut prikupimo donaciju organizatoru za to. S toga niko ne treba da se plaši ispraznih pretnji Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, jer zakon ne dozvoljava kažnjavanje učesnika javnog okupljanja, već samo organizatora“, naveo je advokat.

Kako piše agencija Beta, pozivajući se na izvore u zapadnoevropskim krugovima, Vlada Srbije obećala je Evropskoj komisiji da će EuroPride moći da bude održan u subotu u Beogradu, ali po bitno skraćenoj maršruti. Sagovornici Bete su dodali da u Evropskoj komisiji postoji ozbiljno nezadovoljstvo postupanjem Srbije, te da će naredni izveštaj o spremnosti Srbije da pristupi Evropskoj uniji biti bitno kritičniji.

Naslovna fotografija: Belgrade Pride

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još