Mladost s2:e1 / TKV / Zoomer

U prvoj epizodi druge sezone podcasta Mladost, razgovaramo sa Kraljicom Vilom, umetnicom koja unosi magiju na beogradske ulice i koristi zidove grada kao svoj atelje. Sa Vilom smo pričale o njenim počecima, o tome šta je “vozi”, ali i o tome kako danas zarađuje za život, kako stvara i kako gradi svoju reputaciju umetnice koja ne pristaje na kompromise, ali daje sve od sebe da ulepša zajedničke prostore u kojima svi možemo da uživamo.

I u drugoj sezoni nam je bitno da znamo kako se osećaju naše gošće i naši gosti, pa smo tako i otpočele razgovor sa Vilom, koja kaže da je trenutno dobro, imajući u vidu okolnosti i novu realnost u kojoj polako učimo da živimo. Zajedno smo došle do zaključka da je jedino moguće ići korak po korak, i počinjati iznova svaki dan, uprkos spoljnim pritiscima. Za Vilu ovaj period služi kao prilika da se preispitamo i poradimo na sebi, iako nam je cela situacija sa pandemijom došla kao šok. Zato Vila smatra da je mentalno zdravlje osnova svega, i da mu treba posvetiti posebnu pažnju.

Kada smo je pitali o nadimku, setila se svoje srednje škole i svojih početaka, i otkrila nam da nadimak vodi poreklo iz – knjige. Tako je Kraljica Vila dobila član “the” i obeležila početak umetničke karijere, koja je i više nego magična.

“Treba svom radu pristupati ozbiljno, profesionalno i odgovorno, ali opet ne treba sebe shvatati ni previše ozbiljno, kao da si ti tu nešto previše bitan. Treba se šaliti. A moj nadimak se uklopio u tu poentu”

Razgovarale smo i o različitim apsektima njenog rada, jer Vila crta i za sebe ali i za druge, mada se na kraju uvek ispostavi da svaki rad nosi jednaku količinu magije u sebi. Kaže, kada crta za druge, najbitnije joj je da se izgradi odnos poverenja i poštovanja, da se “klijenti” osete sigurnim u njenim rukama i da joj veruju da će na kraju sve ispasti onako kako su želeli, ako ne i bolje.

“Umetnost služi da održava svet koji može da bude magičan, hrani ga. Umetnost može da bude magična. I nije to nešto što je samo moje. Umetnost je pas, koji te prati, a ti ga hraniš, ide za tobom, ali bez povoca. Jer nije stvar posedovanja.”

Vila je sa nama podelila i fotografiju svog sigurnog mesta, koja, kako kaže ima dva sloja. Fotografija je nastala neposredno po povratku iz Amsterdama, gde je kupila – rogove. A rogovi, koje je nosila na glavi, doneli su joj osećaj sigurnosti. Bivanje slobodnom je za Vilu osnov sigurnosti.

“U Amsterdamu te niko ništa ne pita, čak ni kada nosiš rogove na glavi”.

Kada smo je pitale o položaju žena u umetnosti, Vila je objasnila da položaj žene ne zavisi od umetnosti, ili od grane umetnosti kojom se baviš. On zavisi od društva, i patrijarhata koji nas sve podjednako tlači. Drugačije je biti žena, umetnica, ali Vila ne želi da se navikavamo na te podele, već da ih prevazilazimo. Ne treba da postoji “ženska umetnost”, već samo – umetnost.

“Ja sam feministkinja, nikada se od toga nisam ograđivala. Mene su odgajale strašno jake žene.”

Sa Vilom smo razgovarale o njenom “lovu” na mesta za grafite, o snažnim ženama koje su nam izborile prostore slobode, kao i o zajedničkoj borbi protiv opresije, ali i o solidarnosti i privilegijama. Vila je sa nama podelila i pesmu koja ju je puno inspirisala, a ceo razgovor sa Kraljicom Vilom i njenom magijom možete preslušati u 21. epizodi podcasta Mladost.

Podcast Mladost se bavi mentalnim zdravljem i emocionalnom dobrobiti mladih, pitanjima nasilja, odnosno nenasilja, opresivnim strukturama poput rasizma, seksizma i ekstremizma, kao i pokušajima njihove prevencije. Podcast treba da ohrabri i osnaži mlade da u svakoj prilici ispolje svoje potencijale, i tako postanu heroine i heroji svojih života i svojih zajednica.

Voditeljke podcast-a su Jana Šarić i Tamara Urošević.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još