Vaša bleja u kafiću zapravo može biti korisna

Da li znate za šta je sada idealan trenutak? Sada treba da ustanete iz svojih ušuškanih kreveta, izađete i popijete neki lep čaj ili toplu kafu dok kroz prozor gledate kako pada kiša. Sada je trenutak da na kratko zaboravite na svoje probleme i u tih sat vremena pomognete nekome ko takođe ima životnih poteškoća, tako što ćete ispijati kaficu i čitati nešto lepo.

Gde biste to mogli blejom u kafiću da pomognete drugima? U Cetinjskoj ulici u Beogradu nalazi se caffe bar 16 u kome rade deca iz svratišta. Kada napune 16 godina i postanu radno sposobni, imaju priliku da se zaposle u caffe baru 16, kako se ne bi vratili na ulicu već stekli radno iskustvo i zaradili za život. Caffe bar 16 pruža mladima priliku da steknu određene veštine koje će im dalje u životu biti potrebne za rad, kao i za život. Na taj način zarađuju i osamostaljuju se.

Nakon života provedenog u svratištu, oni zbog predrasuda i diskriminacije teško nalaze posao, zato je caffe bar 16 vrlo važan, kako bi održao mlade iz svratišta na pravom putu.

Pa ipak, ako vam nije usput u Čuburskoj ulici u Beogradu nalazi se kafić Zvuci srca. Ovo je prvi kafić u u kome rade zaposleni sa blagim smetnjama u mentalnom zdravlju. Zaposleni se u ovom kafiću osecaju lepo i korisno. Usled pandemije korona virusa, prihodi ovih lokala su dosta opali zbog neposećenosti.

Zato je jako dobra ideja da kada vam se negde bleji posetite neki od ova dva lokala kako biste usrećili nekoga, a u stvari i sebe. Potrebna im je podrška. I da, dok pijete piće možete čitati nešto lepo. Na primer, zašto se ne biste informisali iz uličnog casopisa “Liceulice”. Ovaj časopis je posvećen podršci onima koji najteže dolaze do posla, osobama sa invaliditetom, osobama koje žive u ekstremnom siromaštvu, osobama koje je drustvo izopštilo iz raznih razloga.

“Liceulice” se ne bavi samo humanitarnim donacijama, već im daje priliku da sami zarade kako bi se osećali bolje. Ako znaš da možeš nekome da pomogneš na ovaj način, a veoma je prost, sigurno ćeš se i ti osećati bolje.

Zaposlenje je ovim ljudima najvažnija stavka u životu i treba im pomoći da održe sve na čemu su naporno radili svo ovo vreme. Kada blejimo, neka i bleja bude korisna.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još