Dexi: Podržavam usvajanje dece u istopolnim zajednicama

Gostujući u emisiji „Da sam ja gradonačelnica“ na Zoomer portalu, aktivistkinja i edukatorka Dejana Dexi Stošić, koja se našla u ulozi gradonačelnice Vranja, iznela je pozitivan stav prema mogućnosti usvajanja dece od strane istopolnih parova u Srbiji.

„Zakon o istopolnim brakovima potpuno podržavam, kao što bih podržala i Zakon o braku i Zakon o usvajanju dece istopolnih zajednica“, izjavila je Deksi na konferenciji za medije.

Deksi je istakla i da bi jako volela da Vranje postane jedan od prvih gradova gde će istopolni parovi imati šansu da sklope partnerstvo kao takvo, kao i da Prajd podržava ličnim primerom.

Podsećamo, u Srbiji poslednjih nekoliko meseci postoji debata o usvajanju Zakona o istopolnim zajednicama, čiji nacrt postoji, a koji je predsednik najavio da će „odbiti da potpiše“. Zoomer sprovodi od juna kontinuiranu kampanju podrške ovom Zakonu. Zakon ne predviđa usvajanje dece, ali se usvajanje koristi kao kontra-argument od strane desno orijentisanih političkih aktera kao objašnjenje zašto zakon ne treba usvojiti. Od opozicionih političara, ovaj argument navodi Vuk Jeremić, što je u emisiji na Zoomeru podržao i predstavnik omladine Narodne stranke iz Čačka Lazar Paunović, a o stavovima organizacija poput Dveri suvišno je trošiti reči.

Iako istraživanja pokazuju da u javnosti postoji velika podrška Zakonu o istopolnim zajednicama, to nije slučaj kada je usvajanje dece u pitanju. Čest argument je da je detetu potrebna „majka i otac“ koji dolazi sa desne strane, kao i argument da će ta deca biti diskriminisana u društvu, što uglavnom navode one iz „liberalnijih“ struja. Nijedan od ovih argumenata ne stoji, sudeći prema istraživanjima. Ali su vrlo plodno tle za sakupljanje političkih poena.

Upravo zato je izjava koju je iznela Deksi, zapravo – hrabrost.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još