Paunović: Suvišno je zakonsko uređivanje bračnih prava LGBT osoba

U emisiji „Da sam ja gradonačelnik“ na portalu Zoomer.rs u ulozi gradonačelnika Čačka našao se mladi aktivista Narodne stranke Lazar Paunović. Paunović je, između ostalog, na konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanja Zoomer redakcije, rekao i da je zakonsko uređivanje bračnih prava LGBT osoba suvišno, te da ostaje pri stavu koji je izneo lider stranke Vuk Jeremić.

Pitanje je usledilo nakon odgovora Paunovića na pitanje kako će poboljšati položaj manjina u Čačku, kada je izjavio da „do sada nije imao kontakta sa nacionalnim manjinama, ni u predizbornoj kampanji, ni u svom dosadašnjem političkom životu“ kao i da „nije upućen da postoji neki veći broj nacionalnih manjina u našem gradu koji su zahtevali do sada neke specijalne stvari za njih“. Usledilo je objašnjenje da se ne radi samo o nacionalnim manjina, već i ostalim, uključujući i LGBT populaciju, između ostalog i kroz zakon koji će im omogućiti jednaka zakonska prava, a koji lider Narodne stranke ne podržava.

Paunović je izjavio da on to „ne posmatra kao problem“, a što se tiče naslednih i imovinskih prava „sve može da se reguliše, ali ne na način koji se zahteva od države Srbije“. Na pitanje kako će se onda LGBT osobe osećati slobodno u Čačku kada gradonačelnik zastupa to da se ograniče određena prava, odnosno da se ne omoguće određena prava manjinama, Paunović je odgovorio: „Ja mislim da u Čačku niko LGBT konkretno osobe ne dira. Ja na primer protiv njih nema ništa lično, da ih vidim na ulici, da pričam sa njima, da se družim sa njima, ali zakonski uređivanje, da se njihov bračni odnos uredi, mislim da je to možda i suvišno. Tako da stojim pri stavu koji je gospodin Vuk Jeremić izneo“.

Podsećanja radi, Jeremić je u martu izjavio da bi Nacrt zakona o istopolnim zajednicama trebalo odbaciti zbog „načina na koji ga je ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić, simbol svega najgoreg u srpskoj politici, spakovala“, prenosi Danas. Gostujući na N1, Jeremić je istakao da je u pitanju „još jedan režimski trik da se sa tako delikatnom temom popuni medijski prostor i zamuti voda“ i dodao da u 21. veku u Srbiji niko ne sme biti diskriminisan ni po jednom kriterijumu, uključujući i seksualno opredeljenje, ali bi „ovaj Čomićkin zakon trebalo odbaciti“. Kako piše Danas, upitan o velikim problemima sa kojima se sreću članovi istopolnih zajednica, Jeremić je precizirao da je „protiv ovog konkretnog zakonskog rešenja“.

„Potencijalno najopasniji aspekt Čomićkinog zakona je onaj koji se odnosi na usvajanje dece. Toga u nacrtu vidljivo nema, a moralo bi biti eksplicitno zabranjeno. To je jedna od mnogih problematičnih stvari vezanih za ovaj zakon“, rekao je Jeremić, dodavši da je sve to njegovo lično mišljenje i da Narodna stranka još nije zauzela zvaničan stav po tom pitanju, piše Danas.

Stav da neće potpisati ovaj zakon, ukoliko ga Narodna skupština donese, izneo je u maju i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

„Ustav upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene. Stoga, zakon o istopolnim zajednicama ne bih mogao da potpišem i vratio bih ga Narodnoj skupštini”, rekao je predsednik Srbije, a prenosi Slobodna Evropa.

Po svemu sudeći, bez obzira na druge političke razlike, kada je u pitanju uskraćivanje osnovnih građanskih prava na osnovu neargumentovanih navoda (istopolne zajednice neće biti definisane kao brak, stoga nisu neustavne, a nikakvih navoda o usvajanju dece u njima nema) – LGBT populacija može slični tretman da očekuje i od vlasti i od opozicije.


Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnik“ možete pogledati na našem youtube kanalu

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još