„Dara iz Jasenovca“: domaći film koji je vratio srpsku kinematografiju na svetsku scenu

Emotivno snažna istorijska drama, reditelja Predraga Antonijevića, predstavljaće Srbiju u trci za Američku nagradu filmske umetnosti i nauke „Oskar“ u kategoriji najbolji međunarodni film, kao i u trci za Zlatni globus u svim kategorijama.

Selekciona komisija Zlatnog globusa prihvatila je našu kandidaturu ovog filma za sve kategorije, a ne samo za najbolji strani film, naglasio je Ćatović, koji je i prokomentarisao da „mala glumica Biljana Čekić kandidovana je za najbolju žensku ulogu, rame uz rame sa najvećim holivudskim imenima”.

Članovi komisije ističu visok umetnički kvalitet filma, vrsnu režiju, britak scenario, fotografiju koja doprinosi vizuelnoj poetici filma, muziku, scenografiju i kostim, kao i ekspresivnu glumu postignutu u ovom, kako su rekli, „ansambl filmu“, naročito kada je reč o ženskim likovima.

Film je snimljen je na osnovu autentičnih svedočanstava preživelih logoraša, i osvrće se na period 1942. godine kada je srpsko stanovništvo masovno odvođeno u koncentracione logore. Među njima je i dvanaestogodišnja Dara sa svojom majkom i dva brata. O sudbini oca ne znaju ništa, a Darina majka i stariji brat tragično završavaju. Darin mlađi brat je jedino što joj je ostalo.

„Izabrani film „Dara iz Jasenovca“ je emotivno snažna drama koja se bavi istorijskom traumom nudeći pre svega poštovanje prema žrtvama. Tema je izuzetno značajna, bolna i traumatična, pri čemu je film izbegao zamku da se ponovo probude aveti prošlosti jer nije stavljen u politički diskurs. Tragične okolnosti nisu predočene u kontekstu opšteg zločina, već je tragedija personalizovana. Zločin ima svoje ime i prezime, tako da se film ne bavi brojkama i opštim mestima, već pojedinačnim sudbinama, stvarajući na taj način veoma sugestivnu sliku tragedije koja se dogodila. Bila je potrebna velika hrabrost celokupne autorske ekipe da se prihvati tako delikatne teme“, navela je komisija u obrazloženju svoje odluke.

„Ovo je veliko priznanje za film Dara iz Jasenovca, kao i za srpsku kinematografiju koja doživljava svoj povratak na svetsku pozornicu“, naglašava producent filma Maksa Ćatović.

Prvi deo filma sniman je u zgradi stare ciglane  na lokaciji sela Kolut, u blizini Sombora, dok  je drugi deo snimljen na nekoliko lokaliteta u Beloj Crkvi. Scenograf filma je Goran Joksimović.

Propusti u proceduri srpskog kandidata

Podsetimo: proceduru ovogodišnjeg izbora za srpskog kandidata, u trci za Američku filmsku nagradu „Oskar“, propratilo je niz nepravilnosti, kao i kršenje Uputstva Filmskog centra Srbije.

Udruženje filmskih producenata Srbije, Asocijacija filmskih reditelja Srbije i Udruženje DokSrbija strogo su kritikovali ovogodišnju proceduru, objašnjavajući:

„Mišljenja su da je iznevereno poverenje producenata i autora prijavljenih filmova, kao i poverenje i trud strukovnih udruženja, čiji su članovi vredno radili na izradi preporuka za izbor i pristali da učestvuju u radu (selekcione) Komisije“.

Među brojnim prekršajima kao osnovni propust navode da odluka o formiranju komisije nije javno objavljena i njom nisu sprečeni različiti interesi članova komisije. Komisiju treba da čine četiri člana izabranih na predlog Grupacije za kinematografiju, AFUN i UFUS. Dok je Filmski centar Srbije od predložene četiri osobe u Komisiju izabrao samo Milu Turajlić, a koja je na kraju istupila iz grupe, glumica Dara Džokić kao članica Komisije je izabrana na predlog Udruženja filmskih glumaca, a da ovo udruženje čak nije ni bilo na spisku predlagača.

Ovim je Komisija ostala bez ijednog/e predstavnika/ce Grupacije za kinematografiju, odnosno bez predstavnika i predstavnica  iz redova strukovnih udruženja.

Prvu premijeru filma su dočekali građani i građanke sa Kosova i Metohije, dok će Beograđani morati da se strpe do 22. aprila sledeće godine, usled pandemije koronavirusa.

Fotografija: Aleksandar Letić, http://www.fcs.rs/38885/

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još