Obrni – okreni, kocka na Trg dođe!

Od avgusta 2018. godine, pa do avgusta 2019. godine, zvanično je trajala rekonstrukcija Trga Republike. Tokom ovog perioda, na vlasti u Beogradu bila je Srpska napredna stranka. Gradonačelnik je bio Zoran Radojičić, u narodu poznatiji kao „nevidljivi“, dok je funkciju zamenika gradonačelnika obavljao Goran Vesić, ili ti „SićVe“.

Vrednost radova na rekonstrukciji Trga Republike iznosila je 768,2 miliona dinara, kako je to predstavio Goran Vesić. Nešto kasnije, Istinomer je izašao sa podacima da je vrednost ugovora sa PDV-om nešto više od 960 miliona dinara, ili ti 8 miliona evra!

Sve bi ovo bilo uredu, da Trg u međuvremenu nije počeo da se raspada. Kocke su potom „preslagane“ najmanje 4 puta. Poslednje „preslaganje“ kocki na Trgu bilo je u februaru ove godine, između 10. i 12. februara.

Fotografija: Filip Krainčanić/Nova.rs

Povodom najnovijeg „preslaganja“ kocki na Trgu, predsednica beogradskog odbora Stranke slobode u pravde Mila Popović, izjavila je da se rekonstrukcija radi pod okriljem noći, kako bi se sakrili svi propusti i nedela ove vlasti.

Ne mogu da rekonstruišu kako valja jedan Trg posle više od 400 dana i sa preko osam miliona evra, a kamoli da vode grad. Sada (predsednik Privremenog organa grada Aleksandar) Šapić očigledno postavlja nove kocke, a koliko će one izdržati ne znamo. Ono što znamo je da celu tu njihovu igrariju plaćaju svi Beograđani i to skupo.“, navela je Mila Popović kako prenosi NIN.

Fotografija: FONET/Marko Dragoslavić

Do trenutka pisanja ovog teksta, nema zvaničnih podataka koji bi mogli ukazati na to koliko će građane Beograda ali i Srbije koštati najnovije „preslaganje“ kocki na Trgu Republike.


Poslednje nedelje februara, započeti su radovi na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića koji će trajati 210 kalendarskih dana, saopštio je Gradski sekretar grada Beograda za investicije, Luka Petrović. Kako on navodi, ovaj projekat je deo šire inicijative Grada za unapređenje urbanog jezgra i infrastrukture, usklađen je sa savremenim potrebama građana, ali i urbanističkim vizijama razvoja Beograda; prenosi portal danas.rs.

Planirani radovi uključuju rekonstrukciju hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, modernizaciju javne rasvete sa LED tehnologijom, postavljanje novog urbanog mobilijara, kao i izgradnju nove fontane od kamena. Projekat takođe stavlja naglasak na ekološku održivost, sa ciljem povećanja zelenih površina i poboljšanja urbanog pejzaža.“ – objasnio je Luka Petrović, kako prenosi portal Beoinfo.

Fotografija: FONET/Marko Dragoslavić

Kako navodi portal danas.rs, cena radova na rekonstrukciji Trga Nikole Pašića iznosiće 584.292.798 dinara bez poreza na dodatu vrednost. Kada ovu cifru prebacite u evre, dolazimo do približno 5.000.000 evra! Kako je površina na kojoj se radovi izvode približno 8.156 metara kvadratnih, kada se to podeli sa 5.000.000 evra, cena radova po kvadratu iznosiće približno 600 evra bez PDV-a!

Povodom rekonstrukcije na Trgu Nikole Pašića, oglasio se i Zeleno-levi front koji upozorava građaneda je u pitanju još jedan u nizu štetnih projekata nelegitimne gradske vlasti“.

Upravljanje gradom koje je usmereno na ostvarivanje privatnog profita, umesto na ispunjavanje potreba stanovnika, vodi ka uništavanju još jednog simbola grada – bez podrške javnosti, uz višestruko podizanje cene projekta rekonstrukcije. Prethodnih godina smo se uverili da je naprednjački način upravljanja gradom rezultirao katastrofalnim rekonstrukcijama više važnih ulica i trgova. Probijanje rokova i očajan kvalitet radova su obeležili rekonstrukcije Trga Republike, Zelenog bulevara i Ruzveltove ulice. Ne postoji nijedan razlog da verujemo da će rekonstrukcija Trga Nikole Pašića proći drugačije.“ – naveli su iz Zeleno-levog fronta u saopštenju za javnost.

Ono što je Beograđane i Beograđanke najviše zabolelo u ovoj rekonstrukciji, jeste to što je strušena fontana koja se nalazila već decenijama na Trgu Nikole Pašića. „Građane Beograda ljuti to što se dira u simbole grada i u generalno dobro rešene javne prostore, trošeći novac koji bi mogao da se upotrebi za mnogo prioritetnije namene, kao što je saniranje i obnavljanje brojnih škola, vrtića i domova zdravlja.”, kaže Ana Hercigonja Galić, kopredsednica opštinskog odbora Stari grad ZLF.

Fotografija: Beoinfo
Darko Gligorijević
Darko Gligorijević
Polu poljoprivrednik, polu čovek koji piše tekstove.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još