Crack And The City: Samo skank Srbina spašava

Milena Trifunjagić je umetnica iza projekta Crack And The City (@crackandthecity). Milenin stil i paleta boja uveliko su postali prepoznatljivi na društvenim mrežama, kao i njeni likovi koji su balkanski pandani junaka i junakinja kultnog Sex And The City-a. Kroz njih predstavlja svakodnevnog života žena u gradu, samo što bi Menhetn bio Medak, a Bruklin – Padinska skela. Razgovarala sam sa Milenom o ovom projektu, njenoj inspiraciji iza njega, ali i o njenom mišljenju o Seks i gradu i njegovom nastavku (And Just Like That), a čitajte do kraja da otkrijete plejlistu za raskide balkanske Keri Bredšo.

foto / @crackandthecity

Koliko dugo postoji CATC profil? Da li si imala neke druge art/mim profile pre ovog?

Uskoro ulazim u petu godinu rada na ovom projektu i nadrealno brzo mi je proletelo taj period.

Drugi mim profil koji vodim se zove @smellslikepunmirispoetry i posvećen je suludim recenzijama parfema sa Fragnatice.

⚡ Koje sve društvene/kulturne/supkulturne grupe spadaju u tvoju publiku? I za koga si najviše iznenađena da te prati?

Kompletno balkansko društvo kao supkultura čovečanstva. Šalu na stranu. Kroz komunikaciju sa publikom sam zaključila da su to pretežno žene od srednjih dvadesetih do kasnih tridesetih godina i pripadnici LGBTIQ+ zajednice. Poseban meni lično zanimljiv obrt stvari predstavlja činjenica da među fanovima imam pripadnike dijametralno suprotnog ideološkog odredišta, a to su opasni momci koji se identifikuju sa muškim karakterom mog stripa. Ovo je super stvar i za mene to znači da gradim platformu za dijalog i susret različitih struja.

Koji SATC film je najbolji po tvom mišljenju?

Što se tiče filmova ne mogu da se opredelim koji mi je gori, a kada su u pitanju sezone serije favoriti su mi prve tri za koje smatram da u biti predstavljaju prvobitnu zamisao SATC produkcije.

U kojim opštinama Beograda bi živeli tvoji krek likovi, a u koje bi smestila originalne SATC junakinje (i Big-a)?

Sex And The City:
Keri – Vračar
Šarlot – Senjak
Samanta – Dedinje
Miranda – Dorćol
mr Big – Beograd na vodi

Crack And The City:
Krstana – Medak
Časlava – Borča
Svetlana – Plavi most
Miroslava – Padinska skela
mr Big – Blok

Da li bi svrstala svoje radove u kemp? Ako da, da li bi se složila da samo kemp Srbina spašava?

Samo skank srbina spašava 🙂 Kemp je igrao veliku ulogu u izgradnji krek stila, to je najviše došlo do izražaja na nekim od mojih prethodnih izložbi.

foto / @crackandthecity

Rekla si da sve crteže radiš mišem na kompu. Iskreno pitanje od nekog ko je mnogo puta batalio crtanje – odakle motivacija za taj način crtanja? Možda ti baš to ne vidiš tako, ali rekla bih da je popular opinion da je crtanje mišem mukotrpan posao.

Survival with style. Živ se čovek na sve navikne, meni je to što crtam mišem definisalo stil koji se savršeno poklapa sa konceptom. Ruku na srce mnogo puta mi se to obilo o glavu kada sam radila na nekim projektima u kojima je brzina igrala ključni faktor.

Koje serije (pored SATC, naravno), knjige, filmovi, muzika, kulture su te inspirisale kroz odrastanje i šta ima najveći otisak na tvojoj umetnost?

Mislim da su na moj rad uticali obični ljudi i njihove priče i situacije u kojima sam se našla. 

Možemo li negde da nabavimo crack and the city merch? Koje su sve saradnje tog tipa koje si radila do sad?

Trenutno jedino što imam da ponudim je obećanje da će se uskoro na tržištu naći crack majice, osveživači za kola, poppers i štampana verzija stripa. Do sada mi je omiljena saradnja sa Flamingo ekipom iz Hrvatske, collab rizle CATC X House Of Flamingo

Gde si sve izlagala svoje radove? Baš sam se prijatno iznenadila kada sam letos otišla na more u Herceg Novi i jedno veče videla tvoje radove na zidovima bara u Starom gradu.

Izlagačka praksa mi najviše od svega prija u procesu građenja ovog projekta. To je prilika da probijem četvrti zid i uvučem publiku u svet svojih heroina. Do sada sam izlagala na više grupnih i samostalnih izložbi od kojih bih navela KC Lab, Art Weekend Belgrade, galeriju OZONE, galeriju ALUZ… Što se tiče Herceg Novog, od malih nogu imam povezanost sa tim gradom i što sam starija sve više vremena provodim tamo. Tako je došlo do saradnje sa ekipom iz caffe radia 2beat koju ovim putem pozdravljam.

Koji su ti omiljeni domaći mim profili?

Obožavam stranice posvećene oposumima i manično ih posećujem i ripostujem. Takođe obožavam genijalne bumerske mimove koje mi putem vajbera šalje ujak.

Ako sam dobro shvatila, tvoji likovi su smešteni u istočni Balkan (ispravi me ako grešim). Da li si se na to odlučila jer je mindset i okruženje koje ti je najpoznatije?

Da, Balkan generalno, ali mislim da ovakav scenario može da se nađe na periferiji, u industrijskoj zoni ili budžaku svakog manjeg ili većeg grada. Naravno krenula sam od sebe i sopstvenog okruženja.

Koja je priča iza palete boja po kojoj je tvoj rad uveliko prepoznatljiv?

Paleta boja je posledica radijacije i prekomerne konzumacije zrenjaninske vode 🙂

Da li si pogledala And Just Like That? Koji ti je utisak?

Nažalost jesam, posle svake epizode sam se osećala izmučeno. Preusiljene demokratske vrednosti,  prenaglašena politička korektnost i jako neubedljiv scenario. I tek tako po mom mišljenju to nije seks i grad nego seks i jad.

Kako bi izgledala Krstanina plejlista za raskide?

Maria Callas – Madame Butterfly

Bebi Dol – Kad sreća odlazi

Stoja – Umri

Myss Keta – Xananas

The Knife – Pass This On

Models – Šef stanice

foto / @crackandthecity
Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još