Bez straha od korone: kako mladi vide ovogodišnji Egzit

Sinoć je otvoren dvadeseti po redu EXIT muzički festival na čuvenoj Novosadskoj tvrđavi u Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu, a nakon godine pauze koja je usledila zbog pandemije korona virusa.

Storiji sa najvećeg regionalnog festivala počinju da pršte, jer su kapije EXIT– a zvanično otvorene! Sinoć su čast da otpočnu četvorodnevni događaj imali na Main Stage– u velika regionalna pop trep zvezda iz Slovenije – Senidah, indie elektropop bend Buč Kesidi, bend Nemi pesnik, Hladno pivo, a od svetskih izvođača Dj Snake, Koven i Rony Size

I dok jedne isključivo zanima da pronađu utočište za dugoročni stres izazvan pandemijom, druge najviše brine kako će se „život na slobodi” odraziti na bilans novozaraženih nekim od novih sojeva i vrsta virusa koje se spominju kako u regionalnim, tako i u svetskim medijima.

Foto: Nenad Mihajlović / Nova.rs

A kako zapravo EXIT vide i šta o tome misle mladi iz generacije Z?

„Iskreno, od EXIT-a imam očekivanja da se malo opustim konačno!”, kaže Anđela koja se raduje prilici da iskulira od svih dešavanja protekle godine. „Nije mi toliko bio izazov sam lajnup koliko potreba da osetim da sam opet slobodna da plešem i hodam gde me srce nosi – obavezno slušamo večeras SajsiMC i VojkaV, Vojka baš obožavam jer je neviđeno dobar! I da, vakcinisana sam”, dodaje.

Exit je inače punoletan by any means svuda u svetu i naš je vršnjak – protiče 21. godina od njegovog nultog organizovanja: „Dve decenije postojanja nismo mogli da proslavimo prošle godine zbog pandemije koronavirusa, ali ćemo ovog leta sve nadoknaditi. Kao što su Exitovi počeci predstavljali mostove u regionu nakon sukoba i ratova, tako će i sadašnji trenutak i velika proslava na Petrovaradinskoj tvrđavi od 8. do 11. jula simbolizovati ponovno ujedinjenje, slobodu i pobedu.”, objavljeno je na zvaničnoj stranici ovog festivala. Dok smo mi iz nove generacije bili previše mali ili ovde nismo ni stigli – Egzit je počinjao kao dokaz da smo svet i da svet treba da bude deo nas. Da postoje mlade snage i sve druge koje prkosno mladost gaje, da postoje na balkanskoj raskrsnici i da odbijaju da budu izopštene, podcenjene i sklonjene u stranu, zanemarene i manipulisane za perfidne svrhe.

Zato ove godine se posebno radujemo lajnapu koji prepoznaje svet u lokalnim i reginalnim izvođačima na osvežen način – nova generacija trep zvuka i indie pop snaga biće čini se, izbor mnogih. Osim toga, Exit 2021 neće biti specifičan samo po našoj želji da se posle večnosti osamljenog đuskanja po sobama konačno nađemo međ’ razmrdanim telima i dozvolimo da nas zamađija eksplozija energije – biće ovo prvi EXIT koji će imati poseban protokol i mere propisane za suzbijanje Covid19 pandemije koja je promenila našu stvarnost. Protokol, o kojem se Krizni štab pozitivno izjasnio i samim tim preuzeo odgovornost, predviđa da će na festivale moći da uđu oni koji su vakcinisani, imaju potvrdu da su preležali Covid-19, koji poseduju negativan PCR ili antigenski test, što je proceduru ulaska učinilo komplikovanijom, ali čime će okupljanje biti nadamo se, bezbednije. Inače, Ujedinjeni festivali Srbije, koje predvode EXIT, Lovefest, Beerfest, Arsenal, Nišville pokrenuli su i nacionalnu kampanju za vakcinaciju mladih sa ciljem da utiču na poboljšanje epidemiološke situacije. Okej, valjda i napor se računa.

Mijat kaže da je njegovo društvo uglavnom vakcinisano i da pozdravljaju akciju za vakcinaciju koju je EXIT preduzeo ove godine i da planira da poseti festival: „Imam neke pregovore s društvom, nismo još načisto gde ćemo i kako pronaći kartu zato što smo malo zakasnili, moramo da se raspitamo kako funkcioniše kupovina obzirom na bezbednosni protokol koji su uveli za ulaz. Ali interesantan je lajnup i valja se otići na neki festival svakako – možda prizovemo neka bolja vremena tom energijom! Verujem da nam slede bolje situacije ako se u svemu ponašamo odgovornije nego ranije“, kaže Mijat.

Tokom dvodecenijskog iskustva od lokalnog slavlja različitosti, hrabrosti, urbanosti, pokretačke snage – festival je doživljavao transformacije, promene, kritike, manje ili više shodno svakom živom sistemu koji treba da se menja i prilagođava ako za cilj ima da opstane kao snažan brend. Da Exit ima taj jak potencijal kao regionalni ™ potvrđuje i proširivanjem osim u regionalna mesta sada i u gradove sveta koja na nekoliko dana postaju kulturni epicentri s festivalskim pogledom na stvarnost. Exit je otvorio svoj gate u kineskom gradu Changsha, ostvarivši franšiznu saradnju s klubom koji će se zvati EXIT Effinity, i u kojem će u narednih godinu dana biti realizovani brojni programi. Nakon Crne Gore, Hrvatske, Rumunije i Gruzije, i Bugarska postaje odredište novog Exitovog festivala Sunland, dok je u planu pokretanje i festivala u Kini.

Foto: Nenad Mihajlović / Nova.rs

 „Voleo bih da EXIT još jače prati razvoj naše muzičke scene i da daje još raznovrsniju ponudu”, kaže Velja koji ističe da mu se dopada što je prepoznata nova regionalna snaga. “Senidah je napravila dobru atmosferu kao openerka, Bučevi su tu da nam vrate apetit za rok muzikom kog nismo ni biti svesi, tu je Z++, Jegdić, Dram, Elon, Muha, ali i dalje imam osećaj da prave festival za moju malo stariju sestru koja obožava recimo tehno. Verovatno kontaju da je ciljna grupa malo starija od nas, ali mislim da može da bude još prilagođeniji onome što mladi definitivno vole. Obzirom da su svi koji uzmu kartu morali da budu testirani na antigenski test, osećam se bezbedno. Iskreno, mislim da nam korona večeras nije na pamet pala, što priznajem da mi izuzetno prija”, dodaje.

Da zdravlje treba da bude ispred svakog profita smatra Nina: „Znam da su preduzeli sve što je bilo do njih i uveli test i potvrdu o vakcinaciji kao uslov za ulaz na festival, ali ipak će tu biti mnogo stranaca koji će se kretati i mimo festivala. Zato bi država trebalo da preuzme odgovornost i kontroliše situaciju, to je moj stav. Jasno je da će privatniku biti u interesu da nadoknadi propuštenu godinu i sprovede svoje poslovanje, ali najveća odgovornost je opet na sistemu”, tvrdi Nina.

Od planiranih Exitovih izvođača koje predvode Robin Schulz, David Gueta, Amelie Lens, Paul Kalkbrenner, Boris Brejcha, Artbat, Tale of Us, Black Coffee, Ofenbach, Laibach, Buč Kesidi, SajsiMC, Ilija Đoković, Coeus, Fox i Surreal, još 30 izvođača biće raspoređeni na 20 bina što je duplo smanjen kapacitet u odnosu na protekle godine. Hoće li i na koji način uticati na naše zdravlje, mentalno ili fizičko, da li će baš festival i „mladi superprenosioci” odneti odgovornost za sve što nam u narednom periodu predstoji, iako je širom Srbije moguće okupljanje još od sredine juna, ili će najveći regionalni događaj uspeti da pomeri procenat vakcinisane omladine na više od trenutnih 16% – ostaje nam da pričekamo. A do tada, pustite neku dobru muziku da ide na Replay, u krug, jer pametnije rešenje i izlaz izgleda još uvek nije na vidiku.

Cover photo: Nenad Mihajlović / Nova.rs

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još