BARBIE recenzija: Da li smo gledali isti film?

Da razjasnimo: Barbi film nije za decu i Barbi film nije savršen. Deo publike je ipak pogrešno shvatio da je film o najpoznatijoj lutki sigurno za decu. Mi smo bili, videli, Barbi cegere osvojili i prenosimo vam 5 komentara koji govore da ljudi ne znaju šta su zapravo gledali.

(MILD SPOILERS)

1. Barbi obeshrabruje devojčice da budu majke

Prvo, bile su to Niki Minaž i Ajs Spajs, ne Kardi Bi, koje su obradile originalnu pesmu na zahtev originalnih izvođača – Aqua.

E sad, ne pričati o feminizmu i patrijarhatu u ovom filmu je nemoguće, jer su to glavne teme kojima se film bavi, pored teme konzumerizma i kapitalizma. Scena u kojoj devojčice razbijaju glave beba lutkama nije feministička propaganda protiv majčinstva, već referenca na sekvencu dawn of men iz filma 2001:Odiseja u svemiru čuvenog Stenlija Kjubrika. Da, to je ona čuvena scena gde majmuni razbijaju stvari kostima. Barbi, poput monolita koji je savršeni kvadar u originalnoj sceni, predstavlja nešto što ne pripada u tom okruženju. Njeno nepripadanje tu je zapravo simbolički prikaz da do pojave Barbi lutke, sve lutke kojima su se devojčice igrale su bile lutke bebe. Dakle, malo znanja o klasicima nije na odmet, dragi filmofili.

Deo o varanju i mržnji zamaskiran u dobru produkciju zaista nema smisla, kao ni to da je ovo film o iščekivanju smrti. Ma dajte, Barbin razvojni put kao lika u ovom filmu je sve suprotno od ovde navedenog, kao i Kenov. Ajmo dalje.

2. Film o lutki je previše nalik crtanom i u njemu se peva? Nedopustivo!

Kako to mislite film o LUTKI je previše KAO CRTANI? To je film o lutki i o tome kako se deca igraju tom lutkom, naravno da neće biti realističan. Teme preozbiljne, a film smešan? Hm, postoji nešto što se zove satira. Zaista je smešno govoriti da je film koji govori o lutki, a koju reklamiraju kao feminističku ikonu, previše feministički. Ceo Barbi brend je da devojčice mogu sve. Barbi je nastala da pokaže da devojčice mogu da budu sve. Koliko je Barbi zaista feministička ikona obrađuje se i u filmu. 

Navodno krindž, i muzičke scene su deo nečeg većeg, a to je da je Barbi film veoma kemp. Kemp je estetski stil i senzibilitet koji nešto smatra privlačnim zbog svog lošeg ukusa i ironične vrednosti. To što sve izgleda kao da je jednorog povratio i pršti od boja, tako i treba da bude. Muzičke scene često su povezivane sa lakom zabavom, te ih prati loša reputacija, kao i mjuzikle. Barbi nije mjuzikl, ali I’m Just Ken sekvenca može da parira vrhunskim mjuziklima.
Utvrđujemo gradivo, Barbi nije film za decu. Humor je veoma specifičan i oslanja se više na reference i igre rečima. U doba kada nam je oduzet The Idol koji je mogao da bude Hana Montana našeg odraslog doba, Barbi nam je dala sve što smo tražili – something for the girlies.

3. Žene samo rentuju o patrijarhatu

Bili bismo jako zahvalni da neko sastavi listu filmova gde su žene predstavljene kao superiornije od muškaraca i listu filmova gde su muškarci predstavljeni kao superiorniji od žena (khm, cela filmska istorija, khm). Žene pričaju o patrijarhatu koji loše utiče na sve, ženama se osporavaju prava, a muškarci su pod pritiskom da održe ideal patrijarhalne muškosti. Patrijarhat ugnjetava sve. I zato film mora da bude politički, i zato Ken istražuje i svoju ličnost, ko je i šta je. Plus, i Barbi uči o Kenu i kako je Kenovima u Barbi svetu. Slažemo se da su i muškarci zbunjeni šta treba da budu, zato žene i rantuju o patrijarhatu. Živimo u trećoj deceniji 21. veka, ostavimo zabludu da je feminizam SAMO borba za prava žena, molim vas.

4. A gde je ljubav u filmovima?

Nigde se ne promoviše to da ženama i svetu ne trebaju muškarci. Simpatičan mi je momenat da se ljudima ne sviđa kako je mnogo Barbika na pozicijama moći u Barbilendu, dok u stvarnom svetu imamo identičnu sliku, samo su umesto Barbika muškarci. Ko je odgledao film do kraja, zna šta kaže Predsednica Barbi o tome. Barbilend predstavlja obnutu realnost, suprotnu stvarnom svetu, u koju su devojčice morale da se povuku jer za njih nema mesta u stvarnom svetu. Zato su Barbike na pozicijama moći, jer za devojčice u stvarnom svetu nema moći. Čelništvo Mattel-a u filmu čine muškarci koji komodifikuju snove devojčica, prodajući ih kao tržišno dobro i feminističku vrednost. Barbi je komodifikovani feminizam. Devojčice nisu Barbilend stvorile same, njega im je prodao Mattel, koji plasira tu roze viziju budućnosti kako bi prikrio i opravdao svoj glavni cilj – sticanje profita. Za njih žene nisu ravnopravne članice društva, već su samo potrošačice njihovih Barbi proizvoda. Ali Barbi film poteže i tu temu, koliko je zapravo Barbi feministička ikona i koliko je (ne)okej da Ken bude njen aksesoar. 

Barbi i Ken ljubavna priča iskreno nije ni bila očekivana. Rajan Gosling je prihvatio ulogu Kena jer je video Ken lutku svoje ćerke kako leži u blatu. Ljubavna priča Barbi i Ken nikada nije bila fokus igre sa Barbikama, Ken je nastao kao njen pratilac, nikad jednak. Film se bavi istraživanjem i ko je Ken bez Barbi. Stvarno ne mora svaki film da bude ljubavan. 

5. Ginekolog je ružna reč

I’m just Ken and I’m enough

And I’m great at doing stuff

So, hey, check me out, yeah, I’m just Ken

Zašto je problem da film bude sex education/feminist movie, hm? Kao u našem prethodnom tekstu, roditelji su se protivili Barbi, jer šokantno, videće se nago telo LUTKE kada je devojčice budu presvlačile. Humor u sceni koja je ovde nađena „problematična” je taj što je bačena šala da lutke nemaju genitalije. „Barbi sa grudima na naduvavanje” je referenca na lutku Skiper, Barbinu mlađu sestru i kontraverzu kada su grudi ove lutke mogle da narastu, predstavljajući rast grudi u pubertetu. Da, jako je strašno i neumesno da se prikazuje deci normalan biološki proces, poput rasta grudi. I zaboga, roditelji će morati da objasne deci šta je seks i šta je ginekolog. Ponovićemo opet, Barbi film nije za decu, ne iz razloga priče o seksu i genitalijama, već zbog specifičnog humora i što zaista targetirana publika nisu deca. Ono što jeste za decu je upoznati ih sa normanim stvarima koje ih očekuju – pubertet i ginekolog/urolog. Barbi film ne treba da vaspitava decu, već roditelji.

BONUS KOMENTAR

Ova slika stoji u rečniku pored definicije seksizma i male gaze-a.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još