Tri razloga zašto moraš da pogledaš Barbi film

Tim Openhajmer ili tim Barbi?

Mi već imamo spreman roze outfit, a vi ste ste sigurno upitani hoćete li na Barbi premijeru. Ako se još dvoumite, evo 3 razloga zašto treba da odgledate Barbi film.

Ima 64, a i dalje je žele

Davnog 9. maja 1959. godine lanisrana je Barbara Milisent Roberts, opšte poznata kao Barbi. (Barbi je bik, logično) Posleratni kontekst značajno je promenio odnos društva prema rodnim stereotipima. Dok je ratni period Drugog svetskog rata doneo masovnu proizvodnju bejbi lutaka, koje su devojčice spremale za ulogu majke i negovateljice, post ratni period i rast životnog standarda doveli su do kreiranja prve lutke tinejdžerke. Kreatorka Barbi, Rut Handler, imala je zamisao da Barbi bude lutka koja će imati izgled odrasle osobe, protiv čega su mnogi tadašnji roditelji negodovali, jer su smatrali da nije primereno da se deci prikazuje odraslo telo koje će u nekom momentu biti i nago (valja obući svoju Barbi u najnovije kreacije). Feministkinje 60ih kritikovale su Barbi jer promoviše samo lepotu bez smisla i podilazi muškom pogledu, te je  krenuo u ribrending barbike dajući joj različite karijerne opcije i promovišući je kao lepu, nezavisnu, ispunjenu devojku koja ostvaruje sve što poželi i ima preko 200 karijernih opcija.

Barbi, mejnstrim uzor u odrastanju mnogih devojčica, i dalje odoleva vremenu, prilagođavajući se drustvenim kontekstima. Barbi linija je danas veoma inkluzivna i uključuje lutke koje predstavljaju ljude različitih boja kože, osobe sa invaliditetom, kao i stvarne žene koje su najbolje u svojim poslovima. Barbi je i prva lutka koja je otišla u svemir, sa astronautkinjom Samantom Kristoforeti, koja je dobila svoju Barbiku. Barbi je čak i 7 puta bila u trci za predsednicu. Šta reći osim, Belle of The (Inauguration) Ball.

Barbiverzum >>> svi ostali multiverzumi

No, osim što je bila jedna od prvih igračka koja je koristila TV kao primarnu marketing strategiju, bacimo osvrt i na kinematografska Barbi ostvarenja. 36 Barbi filmova koja ste gledali ili znate nekog ko je gledao, obrađuju različite sutuacije u kojima Barbi uspeva da uz pomoć ženskog prijateljstva prebrodi sve poteškoće, a i nauči životne lekcije. Lični favoriti Barbiverzuma definitivno su Barbie: Fairytopia (ovaj film nam je dao Bibla, iskreno šta više da tražimo), Barbie as The Island Princess (svako ko je gledao ovaj film želi šljokičasto paunovo perje na haljini), Barbie in the 12 Dancing Princesses (priznajem, skakutala po pločicama i zamišljala da sam jedna od sestara). Odlika svih filmova Barbiverzuma je unutrašnja snaga koju Barbi poseduje, ona je optimistična, hrabra i bori se za pravdu. Uprkos mnoštvu Barbika u filmovima, svaka ostaje prepoznatljiva i ličnost za sebe, sa manama koje ih uvaljuju u nezgodne situacije, koje su lekcija i način da se ona razvije. Dakle, nikad poraz, samo lekcija.

Barbi filmovi gajili su osećaj prijateljstva i sestrinstva tokom mog odrastanja. Ne samo da su to bili šljokičasti filmovi o princezama koje smo kao devojčice mogli da gledamo zajedno, već su i tematski naglašavali sestrinstvo i žensko prijateljstvo od samog početka. Iako su Barbi filmovi daleko od remek-dela, za mnoge devojćice su oni prvi prikaz devojačkog prijateljstva. Animacija možda jeste datirana, ali ove poruke ostaju vanvremenske.You’re just like me, I’m just like you deo je jednog Barbi narativa, a to je da devojčice odrastaju posmatrajući svoje lutke i projektujući sebe i svoju budućnost kroz njih.

Life in plastic is not fantastic

Igra sa barbikama donosi jednu inherentno žensku priču i ženski pogled na svet. Hvala Greti što nam donosi Barbi, jer po onome što vidimo iz trejlera, dijalog i jeste kao u dečijoj igri. Plastična estetika, preuveličana arhitektura, plesne rutine, šljokice, ma svega ima. I da, scenografija je dreamhouse, bukvalno. Sitnih detalja, poput Barbi stopala (Tarantino verovatno plače u ćošku jer taj kadar nije bio njegova ideja), lebdenja sa krova, roze autfiti i velike žurke sa organizovanom koreografijom, verno pokazuju kako izgleda igra Barbikama. 

Oni koji kažu da Barbi publika neće shvatiti Openhajmera i Now I Am Become Death, the Destroyer of Worlds ne znaju nasumične i pomalo bizarne momente koje deca imaju dok se igraju Barbikama. Egzistencijalna kriza izgleda nije zaobišla ni Barbi, sudeći po trejleru gde Barbi pita ostale da li su razmišljali o umiranju. Ako je verovati najavama, očekuje nas priča o Barbinom preispitivanju sveta i svog postojanja, kao i odlazak u stvarni svet.

Žensku perspektivu koja nam manjka u medijima posebno se treba ispratiti, naročito nakon skorašnjeg skandala oko serije The Idol, koja govori o pop zvezdi, ali je režiserka otpuštena jer je serija previše iz ženske persektive (ahem, serija nikako nije Vikendov samohvalospev i izgovor da Sem Levinson degradira ženske likove zarad „umetnosti”).

Barbi će sigurno okupiti sve generacije i fan baze, od kojih su najinteresantniji fanovi Rajana Goslinga, koji je u internet sferi poznat po He is literally me, fori koja se odnosi na poistovećivanje sa likovima iz različitih medija, obično autsajderske figure koji imaju priču iskupljivanja, a koje je Gosling glumio (Blade Runner, Drive, The Place Beyond the Pine).

Ono što znamo je da će Barbi postati naša ličnost, Wow, she is just like me. 

Naslovna fotografija: trailer, youtube printscreen

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još