Anđelković kao gradonačelnica Beograda: Uvešćemo moratorijum na iseljenje iz jedinog doma

U petoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnica“, konferenciju za novinare sazvala je novoizabrana gradonačelnica Beograda Ivana Anđelković, aktivistkinja Združene akcije Krov nad glavom. U okviru ovog, novog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i društvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradonačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodstvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku toga kako bi grad izgledao kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Novoizabrana gradonačelnica Beograda je na današnjoj konferenciji za novinare iznela prve korake koje će preduzeti kako bi, kako je izjavila, Beograd koji je do sada bio grad za profit učinila gradom za život.

„Dosadašnje gradske vlasti su pokazale da je ljudski život spram profita potpuno bezvredan. Imali smo čitavu pandemiju iseljenja, zbog toga će naš prvi potez biti stavljanje moratorijuma na iseljenje iz jedinog doma“, izjavila je Anđelković i takođe naglasila da će težiti da utiče na promenu Zakona o izvršenju.

Nakon što je iznela podatak da je cena stanovanja u Beogradu među najvećim u Evropi i da preko 50% kućnog budžeta odlazi na troškove stanovanja, gradonačelnica je najavila regulisanje iznajmljivanja stanova uspostavljanjem maksimalne cene zakupa koja će biti u skladu sa mogućnostima stanovništva.

Još jedna značajna mera u cilju obezbeđivanja prava na dom, jeste uvođenje taksi na izdavanje četvrte i svake sledeće nekretnine, a takođe i taksi na prazne stanove.

„Deo sredstava prikupljenih na ovaj način biće upotrebljen za subvencionisanje kamata na kredite koje su građani podigli kako bi došli do prve nekretnine. Dugoročno ćemo gledati da gradimo stanove za socijalno stanovanje i podsticati zadružno stanovanje kroz oslobađanje od plaćanja svih gradskih taksi“, najavila je gradonačelnica.

„Priuštivo stanovanje je deo prava na dom, ali ono mora da bude i humano. Mi ćemo zato revidirati gradski urbanistički plan“, izjavila je Anđelković i navela mnogobrojne mane dosadašnje gradnje u Beogradu.

Na pitanje novinarke o mogućim rešenjima poblema izazvanih izgradnjom Beograda na vodi gradonačelnica je izjavila: „Prvo ćemo da zaustavimo talas privatnih investicija koje ne služe opštem dobru. Plan je i da počnemo da gradimo socijalne stanove za najsiromašnije i kontrolišemo rente za sve one koji su iseljeni sa Beograda na vodi i zbog toga postali podstanari što je ogroman izdatak za njihov kućni budžet“.

Gradonačelnica je najavila ukidanje nedavno uvedenog privatnog obezbeđenja u gradskom prevozu i obezbeđivanje besplatnog prevoza za sve. Takođe, prema njenim rečima, planirana izgradnja metroa nije neophodna.

„Naš predlog je da iskoristimo postojeću infrastrukuru, kao što je Beovoz koji bi išao češće. S druge strane, reformisaćemo Gradsko saobraćajno preduzeće, tako što ćemo privatne linije vratiti u ruke Grada i dalje unapređivati prevoz“, rekla je Anđelković.

Problem neformalnih naselja do sada je neadekvatno rešavan, najčešće getoizacijom njihovih stanovnika na periferiji grada, zbog čega oni ostaju na margini društva.

„Da bismo adekvatno rešili pitanje stanovanja, moramo da rešimo problem radnih prava. Nije dovoljno nekome obezbediti stan, naročito na periferiji, a da on radi u centru grada za malu platu i neprijavljen. To ljude ostavlja na margini. Mi ćemo stimulisati zapošljavanje ljudi iz ugroženih društvenih grupa“, odgovorila je gradonačelnica na pitanje novinara.

Anđelković je podržala održavanje Parade ponosa, ali i dodala da to nije dovoljno da seksualne manjine ne budu diskriminisane.

„Otvaraćemo radna mesta namenjena pripadnicima LGBT populacije, nacionalnih manjina, socijalno ugroženih. Smatramo da ih na taj način zaista uključujemo u zajednicu i smanjujemo njihove strahove“, izjavila je gradonačelnica.


Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnica” sa Ivanom Anđelković možete pogledati na Zoomer youtube kanalu

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još