16 dana aktivizma: Rastko Jevtović- Aktivizam je stil života

8. decembra naš Paša bio je gost V beogradske gimnazije, u sklopu obeležavanja jubilarnog 20. Lenondana koji ova institucija organizuje. Svečanost je započela uvodnim govorom osnivača ove manifestacije, Rastka Jevtovića. Nakon kratkog uvoda i zahvalnice publici, professor Jevtović je reč prepustio predstavnici učeničkog parlamenta, koja je publiku podsetila da je Lenondan ujedno i prilika za humanitarnu pomoć. Naime, učenički parlament je organizovao prikupljanje sredstava za jednu učenicu V beogradske gimnazije koja ima problema sa bubrezima. Pre predstave “Sav taj seks” koju izvode učenici ove škole, imali smo priliku i da pogledamo muzički (r’n’r) kviz u organizaciji profesora istorije, Marka Pištala.

Nakon svih ovih dešavanja, Paša je imao priliku da razgovara sa Rastkom Jevtovićem.

Šta Vas je motivisalo da pokrenete ovu manifestaciju?

Manifestaciju sam pokrenuo prvi u Srbiji tako što sam odlučio da se osvrnem na veliku tradiciju rock’n’roll muzike koju V beogradska gimnazija gaji.U dvorištu naše gimnazije odigrana je prva r’n’r igranka u čitavoj Jugoslaviji, a imam saznanja da je bila prva i na širem prostoru, juna 1953.

Takođe, tradicija rock’n’roll muzike se ogleda i u broju sjajnih muzičara koji su ovu školu pohađali, počev od generacije Zorana Miščevića, Silueta preko Bore Đorđevića, Nebojše Antonijevića Antona iz Partibrejkersa, Ivice Vdovića Vda iz EKV-a…

Drugi razlog za pokretanje ovoga 2000. godine je taj što sam primetio drastično opadanje interesovanja mladih za rok kulturu. Prosto sam hteo da to sprečim, odnosno da zadržim interesovanje za rok muziku.

Treći razlog jeste naravno sećanje na Džona Lenona, koji nije bio veliki samo u muzičkom smislu, već je bio i primer borca za jednakost i slobodu, prosto simbol jednog vremena. Za ovih 20 godina prošlo je mnogo velikih muzičara koji su nastupali ili govorili ovde, tako da je Lenondan postao jedna velika tradicija i nešto po čemu se V beogradska gimnazija nadaleko pročula. Iz Lenondana nastao je i festival Rock 5, što je bila prva srednjoškolska gitarijada koju smo pokrenuli 2017. godine.

Šta je u Vašem životu Džon Lenon i iskoristio bih to da povežem sa kampanjom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama. Šta je aktivizam za Vas?

Džon Lenon je za mene simbol slobode, primer borbe protiv nepravde i tiranije. A što se aktivizma tiče, to je za mene stil života. Imam tri pozorišta i četiri benda. Svakog dana sam budan od 6 do 23h i nikada se ne zasitim. Za mene su književnost, muzika i dramska umetnost spojeni sudovi i nešto bez čega život nema smisla. Svoje učenike usmeravam i učim da budu slobodnomisleći pojedinci i da se bave umetnošću. Što se odnosa prema ženama tiče, trudimo se da baštinimo tradiciju koju je ova škola imala kao Prva ženska realna gimnazija, prva potpuno ženska institucija u Srbiji. Trudimo se da razvijemo svest o važnosti ravnopravnosti polova među našim učenicima.

Lenondan je imao i humani karakter.

Tako je, naša škola jako često organizuje humanitarne događaje. Večeras su humanitarni aspekat organizovali samoinicijativno članovi učeničkog parlamenta koje smo mi podržali.

Intervju je nastao u okviru regionalne Inicijative mladića za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja (YMI), u projektu „Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim veštinama na Balkanu“ koji finansira Austrian Development Coorporation, a koji implementira Care International Balkans u saradnji sa Centrom E8.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još