Stevan Filipović je PRAVI MUŠKARAC

Reditelj Stevan Filipović ovogodišnji je dobitnik nagrade „Pravi muškarac“ koju tradicionalno dodeljuje Centar E8, kao deo regionalne inicijative mladića za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja. Nagrada će biti uručena na Međunarodni dan ljudskih prava, u petak 10. decembra u 18h u Dorćol Platzu u Beogradu. Ceremonija je otvorena za javnost.

Centar E8 nagradu dodeljuje od 2012. godine muškarcima koji se u svom radu, beskompromisno zalažu za ljudska prava, rodnu ravnopravnost, toleranciju, humanost i nenasilje. Ustanovljena je s cijem da se mladićima i dečacima, ukaže na pozitivne modele
ponašanja, na heroje naše zajednice i uzore u smislu zdravog, netoksičnog maskuliniteta.

Pobednik se bira kroz tri kruga selekcije. U prvom krugu javnost nominuje kandidate na otvorenom konkursu, zatim se selektuju kandidati koji ulaze u uži izbor, a pobednika bira žiri koji čine svi prethodni dobitnici ove nagrade. Do sada su ovu titulu poneli Marko Somborac, Saša Janković, Marčelo, Zoran Kesić, Renato Grbić i Bane Trifunović.

STEVAN FILIPOVIĆ (Beograd, 1982) je filmski reditelj, scenarista, montažer i docent na Fakultetu dramskih umetnosti. Poznat je po društveno angažovanim filmovima kao što su „Šejtanov ratnik“, „Šišanje“ – koje je politička drama o nasilju na stadionima, kao i „Pored mene“ koji je drama koja u fokus stavlja probleme srednjoškolaca i nasilje u školi, uz analizu šireg društvenog konteksta i pruža hrabru podršku LGBT mladima u Srbiji. Uĉestvovao je u brojnim kampanjama vezanim za ljudska prava, piše za „Pešĉanik“ i „Danas“. Pored brojnih umetniĉkih nagrada i priznanja, dobitnik je i nagrade za borbu protiv diskriminacije, koju mu je 2012. uručio šef delegacije EU u Srbiji. Kao aktivista, antifašista i borac protiv društvenih nepravdi, jedan je od najjasnijih i najbolje artikulisanih glasova u domaćoj javnosti.

Centar E8 nagradu dodeljuje u okviru regionalne Inicijative mladića za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja (YMI), u projektu „Budućnost za mlade: Mladi kao lideri za obrazovanje o životnim veštinama na Balkanu“ koji finansira Austrian Development Coorporation, a koji implementira Care International Balkans u saradnji sa Centrom E8.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još