ZOOMER ocenjuje: Letnje pesme p1 / retro edition

Atlero i plaža, brigama sabotaža… ovo leto neće trajati večno kao u pesmi Marije Mikić, ali neke pesme o najlepšem godišnjem dobu sigurno hoće… Zato se ovih tropskih dana, dok se osvežavamo na najbližem kupalištu uz hiljadu i jedan sladoled, podsećamo najboljih domaćih retro pesama o letu, koje više decenija ostaju nezaobilazne na top listama.

Za top listu hvala Instagram stranici „Danas 13, sutra 30 koja je sprovela glasanje

10. Xenia Pajčin – DIVAN DAN

Šta još da poželim, kad sve tu je… sunce, ptice, razgrnuta zavesa…

Definicija leta!
Možda pesma ne govori direktno o letu, ali je sve u njoj letnje, a pre svega sjajna pozitivna energija koju je uvek donosila Ksenija Pajčin. Dok je novih leta, živeće i ova pesma i Ksenija.


9. Ivana Selakov – OTPLOVIMO

Otplovimo u nepoznate predele, gde sunce je i niko nas ne poznaje

Pesma koja je obeležila kraj ranihih 00ih.
I jedan od prvih brzih hitova Ivane Selakov, koji se vrteo sa svih TV stanica. Danas nije toliko prisutna, ali kad dođe leto i poželimo da otplovimo negde gde nas niko ne zna i nikog ne znamo i da se samo sunčamo i plivamo – to je pesma koja nas baca u taj vajb.


8. Ana Kokić – LETNJA ŠEMA

Hajde sad opusti se, naša pesma vrti se
Bićeš bez problema moja letnja šema, samo prepusti se…

This is what LETO is all about!
I jedan od glavnih razloga zašto veze pucaju leti 🙂
Sunce, more, plaže, kreme za sunčanje i letnje ljubavi, afere i aferice… sve to nekako ide uz najrazuzdanije godišnje doba. I zato se svakog leta obavezno zapeva i ova pesma.


7. Toma Zdravković – TUŽNO LETO

Proveli smo leto, zajedno smo bili, šetali kraj mora i sanjali snove…

Nije sve more, alkohol i žurka.
Šta kada letu dođe kraj i kada se sa njim ugase i letnje ljubavi? Kada ne mogu da se spakuju u neki kofer i ponesu kući? Ostaju uspomene i o tome govori ova najtužnija letnja pesma na našoj listi… uz možda „Leto“ od Pilota.


6. Vlado i Niggor – TROPSKI BAR / Monteniggers – SO I TEKILA

TAKO MI TREBA DA SE IZGUBIM I OD SVEGA DA SE ODMORIM

Bukvalno nema ko se ne pronađe u ovim stihovima.
I kome posle cele radne godine nije potrebno da sve promeni, uzajmi pare i ode da otvori neko hladno pivo pored mora… ili, zašto da ne – so i tekila? I limuna pola kila!? 🙂
Ove dve pesme nam nekako idu u paketu 🙂


5. Minea – RANO

Je l’ bilo ljeto il’ smo sve to sanjali?

Volimo kad se pesme „povampire“!
Kao što se to desilo sa ovim hitom iz 1998. godine, nakon što ga je Minea pre tri godine ponovo snimila sa Marijom Mikić. Pesma zvuči kao da je snimljena juče i uvek donosi taj vajb letnjih noći uz neku obalu po izboru.


4. Dara Bubamara – SANGRIJA (CIAO AMORE)

Dve Sangrije na ranu, pa s’ društvom u kafanu, pa ruke gore, pa sve do zore
Dva zgodna fudbalera, pa pravac rivijera, ćao amore!

Dara ima recept za sve!
Pa tako i za letnju antistres terapiju! Udarnički hit sa kraja ranih 00ih, i dan danas aktuelan na primorju i svuda gde ima vode. Jer gde je voda, tu je žurka, tu je Dara!


3. Đogani – LETO JE

NOĆ JE VRELA, A MENI HLADNO JE…

Da, to je ona pesma sa sladoleda!
Ova pesma je apsolutni hit ovog leta zahvaljujući popularnoj reklami… a nama malo starijima vraća duh sjajnih letnjih festivala kojih više odavno nema…


2. Flamingosi – OBALA / LUDI LETNJI PLES / SRCE

FALIŠ MI TI, DA PRODUŽIŠ SA MNOM KA OBALI…

Flamingosi kao asocijacija na leto.
Uvek je na svakoj listi i „Ludi letnji ples“, pa i „S tobom bilo gde (Srce)“ (ona pesma gde idu do Madrida i Kineskog zida), pa i ona o sladoledu, ali „Obala“ ipak ima neki baš poseban vajb… jer kakva je to letnja pesma u kojoj nema letnjih ljubavi.


1. Bebi Dol – HAJDE DA (UZMEMO NEKI DOBAR AUTO)

Kad` padne mrak na drugoj strani reke svetli grad

Bebi zauvek No1!
Apsolutno najlepša i najbolja pesma o letu i skoro trideset godina direktna asocijacija na ovo godišnje doba… bukvalno se može zamisliti kako zuji podne, zuje pčele, usne kao somot fine… i ko ne želi da po ovoj vrućinčini uzme neki auto i samo… zazuji?


SPECIAL MENTION: Danijel Popović – DŽULI

Stigla je sama sa ljetom, prišla i rekla: Hello

E, sad nešto stvarno retro!
Jer ipak mlađi glasaju i ceo top10 su „retro“ zato što su starije od dvadeset godina, ali ipak su to 90e i 00e. Idemo malo unazad!
Najomiljenija jugoslovenska evrovizijska pesma koja asocira na jul već punih 40 godina! Naravno da je u pitanju vesela ljubavna pesma o tajanstvenoj Džuli koja je bila tu samo jedno leto…


HIT NA MREŽAMA: Neno Belan – SUNČAN DAN

Što je danas ljep i sunčan dan…

Zna li neko nastavak ovih stihova?
Verovatno ne. Kao što mlađi verovatno ne znaju ko je Neno Belan. Većinom smo se zadržali na ovom delu pesme koji je popularan na Tik Toku i Instagramu, da se nalepi uz prvi story posle buđenja, posebno sa odmora… Opušteno, ni nema nešto mnogo više stihova od ovoga u celoj pesmi, ali svakako je lepa i letnja vesela pesmica koju treba slušati kao celinu… i hvala Tik Toku i Instagramu što su je „oživeli“.

Mnogo je retro pesama koje nisu ušle na listu, a dok ne stigne part 2 sa pesmama novijeg datuma koje pričaju o letnjim ljubavima novih generacija – koja je vaša omiljena letnja pesma?!


Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još