Spot Puteva Srbije uvredljiv za žene?

Javno preduzeće Putevi Srbije objavilo je reklamni spot „Ne vozi zaustavnom trakom, ne zaustavljaj život“ kojim apeluju na vozače da ne koriste zaustavnu traku koja služi isključivo za vozila sa prvenstvom prolaza.

Glumac Miloš Timotijević u spotu iznosi podatak da je u poslednjih pet godina u Srbiji na autoputevima u zaustavnoj traci izgubljeno više od dvadeset života.

U spotu Timotijević je u ulozi vozača koji smireno i sa razumevanjem odbija pritisak ostalih, uglavnom ženskih, članova porodice da u saobraćajnoj gužvi prođe zaustavnom trakom koja je slobodna. „Zaustavna traka nikad nije slobodna“, ključna je poruka ovog spota.

Međutim, spot je naišao na osude dela javnosti zbog toga što je, kako se navodi, uvredljiv za žene. U njemu su žene prikazane kao iracionalne osobe koje žele da ugroze saobraćaj, dok je muškarac u ulozi smirene i odgovorne osobe.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenila je da se u spotu Puteva Srbije u vezi bezbednosti saobraćaja promovišu ideje kojima se vređa dostojanstvo žena jer se „u spotu muškarci predstavljaju kao racionalni, smireni i odgovorni, dok su žene bahate, nervozne, neodgovorne i sklone kršenju saobraćajnih propisa“, piše N1.

Poverenica je podsetila da je 2019. godine marketinškim agencijama uputila preporuku mera za ostvarivanje ravnopravnosti da vode računa da se ne zagovaraju ili podržavaju predrasude i drugi društveni obrasci ponašanja „koji su zasnovani na stereotipima, a naročito da se tim sadržajima ne vređa dostojanstvo žena“.

„Održavanju ideje o podređenosti, odnosno nadređenosti jednog pola doprinosi sveprisutnost ovakvih i sličnih medijskih sadržaja koji daju privid „normalnosti“ ovim podelama i promovišu zastarele ideje i stavove kojima se vređa dostojanstvo žena“, navela je Poverenica, piše N1.

Stavovi građana i građanki koji pišu na društvenim mrežama komentare na ovu temu su podeljeni, od onih koji smatraju da je još jedna „prazna priča o političkoj korektnosti“ i da je ovo „jedna realna porodična situacija u saobraćaju“, do onih koji podsećaju da spot pokazuje izokrenutu sliku i da su muškarci upravo ti koji su bahatiji u saobraćaju i koji će „divljati zaustavnom trakom“.

Šta vi mislite, da li je spot diskriminatoran?

Naslovna fotografija: Youtube printscreen, scena iz spota

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još