Život mladih glumaca i glumica za vreme pandemije / prvi deo

Autorke: Šejla Džindo (BiH), Sanja Đorđević (Srbija) i Sanja Kosović (Srbija) istraživale su kako žive mladi glumci i glumice na Balkanu i kako je covid pandemija uticala na njihov posao. Ovo je prvi deo njihovih nalaza.

Priče su nastale u okviru „Media For All” programa koji finansira vlada Velike Britanije. Prikupljeni materijal i izneti stavovi isključivo su odgovornost autora.

Kad skontaš da ti imaš šest godina rada i iskustva s referencama, a nemaš dana radnog staža, onog koji se piše – to je jedan ogroman apsurd. Kad bi to rekao nekom ko se bavi ekonomijom, medicinom, menadžmentom, bilo kojom drugom strukom, u bilo kojoj drugoj državi, taj bi rekao – pa vi imate ozbiljan problem!“ – počinje svoju priču o sukobu želje za radom i sive zone između zaposlenosti i nezaposlenosti glumica Jasmina Dedić – Ibrić.

Dedić je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Tuzli 2016. godine, ali njen glumački angažman je počeo još za vrijeme studija. Do sada je radila u Pozorištu mladih Tuzle, Domu mladih i Bosanskom kulturnom centru, a trenutno je spoljni saradnik po Ugovoru o djelu u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Jasmina Dedić-Ibrić (gore) i Elvira Aljukić u predstavi „Čisto ludilo” NP Tuzla

Mane rada pod imenom spoljnog saradnika, posebno na duže vrijeme i u više projekata, itekako utiču na motivaciju – spoljni saradnici nemaju pravo na zdravstveno osiguranje ni na staž, nemaju fiksnu novčanu naknadu i „žive“ od projekta do projekta. Dedić kaže da društveno poimanje glumačke struke ne ide u korist mladim glumcima.

Svi misle kao, mi glumci, mi smo boemi, mi smo neki ljudi do kojih se ne može doći – nije tačno! Mi smo isto radnici. Svaka struka ima svoje radnike i izvršitelje radnje. To je firma. Narodno pozorište Tuzla je firma, kao i BH-telecom, kao i vodovod, kao i grijanje. Ali nikom nije jasno kako se tamo sistem brine za zapošljavanje, ali ovdje se ne brine. Što smo mi gori ili bolji od nekog?“

Isto pitanje postavlja mlada glumica iz Vojvodine koja je željela da ostane anonimna jer smatra da, ako o svom problemu govori javno, to može donijeti neprilike prilikom radnog angažmana. Kako ona kaže, posao glumca ne zavisi samo od truda i talenta, već i od socijalnih interakcija sa ljudima koji donose odluke.

Šta me sprečava da nađem stalan posao u struci? Iskreno, to što ne mogu da se družim sa ljudima iz koristi. Želela bih da imam želudac za to, ali nemam. Ne radim stvari da bi me neko zaposlio, nego pošteno obavljam svoj posao i svoje zadatke, pa se nekako u dubini svoje duše nadam da će to neko prepoznati.“

Ona je diplomirala glumu 2018. godine. Njen glumački angažman je takođe počeo za vrijeme studiranja. Iako su kastinzi za ženske uloge mnogo rjeđe nego kastinzi za muške, naša sagovornica je trenutno angažovana u tri pozorišta u Vojvodini. Međutim, ni sa tri honorara se, kaže, ne može razmišljati o stabilnosti i samostalnosti.

Nastaviće se…

Cover photo: cottonbro / pexels

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još