Živković kao gradonačelnik Beograda: Budžet za kulturu 4%

U šestoj epizodi serijala „Da sam ja gradonačelnik“, kao gradonačelnika Beograda, ugostili smo Marka Živkovića iz Nove stranke. U okviru ovog, novog Zoomer serijala, mladi lideri i liderke političkih stranaka i društvenih pokreta imaju priliku da na pola sata postanu gradonačelnici i gradonačelnice, i pokažu nam kako bi izgledao grad pod njihovim rukovodstvom. Serijal jeste fikcija, ali su pitanja naše redakcije i odgovori vrlo stvarni i daju nam sliku toga kako bi grad izgledao kada bi ga vodili mladi ljudi, iz potpuno nove perspektive.

Prvi potez novih gradskih vlasti bile su izmene Statuta Grada Beograda kojima su uvedene nove gradske opštine i gradskim opštinama vraćene brojne nadležnosti koje su im ranije oduzete. Nove gradske opštine su Batajnica, Dunavski venac, Avalski venac, Kumodraž, Žarkovo, Železnik i Kaluđerica. „To su gradske oblasti koje već dugo imaju dovoljan broj stanovnika za dobijanje statusa gradske opštine, kako bi građanima bilo lakše da rešavaju svoje administrativne probleme“, pojasnio je gradonačelnik na konferenciji za novinare.

Živković je istakao transparentnost kao značajnu odliku nove uprave. Na sajtu gradske uprave je moguće pratiti kako se novac iz budžeta troši i prihoduje, a formiran je i antikorupcijski tim koji čine tri odbornika vlasti i dva odbornika opozicije koji će pratiti poslove gradske uprave.

„Poslednjih godina građani nisu navikli da znaju šta se dešava u gradskoj upravi i da imaju kontakt sa ljudima koje su birali. Mi ćemo raditi na tome da ih motivišemo da što više učestvuju u odlučivanju“, izjavio je gradonačelnik uz uverenje da je transparentnost uprave prvi korak ka tome.

Budžet za kulturu je povećan na 4%, a gradonačelnik je obećao dodatno povećanje ovog budžeta do kraja njegovog mandata. Pored toga, Živković je najavio dodatne mere za oporavak kulture nakon pandemije: „Trudićemo se da kulturne ustanove imaju što manje troškove prema Gradu, te da im ostaje sva zarada. Takođe, izabraćemo jedan mesec u godini kada će ulaz u pozorište biti besplatan za građane, odnosno subvencionisan od strane Grada, kako bi vratili ljude u pozorišta“.

Gradonačelnik je najavio i osnivanje Fonda za umetnike, iz koga će deo sredstava biti izdvajan, pored ostalog, i za debitantske filmove i pokretanje novih festivala u perifernim gradskim opštinama. „Grad treba da pomogne svim umetnicima i više neće biti omiljenih pet reditelja ili pet glumaca, već će svi imati iste uslove“, obećao je Živković.

U oblasti saobraćaja, novina je to da je noćni gradski prevoz uključen u redovnu naplatu, kao i da autobusi na noćnim linijama idu na svakih pola sata. Gradonačelnik nas je obavestio da je od relevantnih institucija zatražena izrada studije koja će pokazati kako najviše rasteretiti saobraćaj u gradu.

„Trudićemo se da gužve u gradu budu što manje, time što ćemo stvoriti moderne linije gradskog prevoza. Da li će to biti metro ili nove linije autobusa, zavisi od mišljenja stručnjaka“, rekao je Živković.

Živković je najavio pojačavanje nadzora od strane građevinskih inspekcija. „Moraju da se poštuju standardi koji se poštuju u svim modernim gradovima u svetu, da bi Beograd vratio svoj identitet. Da ne bi postojala divlja gradnja, važno je da svako ko hoće da gradi sprat na kući ili zgradi, bilo na Kaluđerici ili na Dorćolu, ima iste obaveze“, odgovorio je gradonačelnik na pitanje novinarke o mogućnostima zavođenja urbanističkog reda.

Na kraju konferencije, podstaknut pitanjem novinara, novoizabrani gradonačelnik se dotakao i mogućeg ujedinjavanja opozicije na republičkom nivou koje zagovara osnivač Nove stranke Zoran Živković.

„Jeste rešenje da se svi ujedinimo, ali ne po svaku cenu. Ako ne možemo da nađemo najmanji zajednički sadržalac, a to je smena aktuelne vlasti i modernizacija naše zemlje, onda nećemo baš svi biti na toj listi. Ali verujem da ima dovoljno razuma u strankama opozicije i da ćemo uspeti da se dogovorimo oko minimalnog programa“, izneo je Živković svoj stav o delovanju opozicije na republičkom nivou.


Celu emisiju „Da sam ja gradonačelnik” sa Markom Živkovićem možete pogledati na Zoomer youtube kanalu

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još