Ženski romski bend „Pretty Loud“ kao sinonim za slobodu i jednakost

Pre samo par dana na Zoomer-u smo objavili tekst o 10 ženskih albuma koji su obeležili 2020. godinu, i kako su žene te koje dominiraju i muzičkom scenom. Evo sada i stare/nove vesti: bend „Pretty Loud“ je oformilo šest mladih Romkinja iz Beograda i šest iz Niša. One su svoju želju i borbu za rodnom ravnopravnošću pretočile u muziku, oformile svoju grupu i započele važan društveni projekat.

Bend je osnovan 2014. godine, sa ciljem da se bori za slobodu govora (koliko god to paradoksalno zvučalo) i pravo na izbor. „’Pretty Loud’ se bori za sve žene ovog svijeta, ne samo za Romkinje. Borimo se za to da žene imaju više samopouzdanja. Želimo da vjeruju u sebe i da ne sumnjaju da to što rade nije dobro i da se neće isplatiti’“, kaže Silvia Sinani za DW.

Njihova muzika je spoj pop i rep zvuka s tradicionalnom romskom muzikom, a pesme pišu i pevaju na tri jezika: romskom, srpskom i engleskom. U svojim tekstovima bave se problemima kao što su dečiji brakovi ili neravnopravnost žena i muškaraca.

„Svaka djevojka koja želi da se bori za ženska prava i koja ima želju da kroz muziku bude podrška ženama, može biti dio naše grupe“

Živka Ferhatović

Ova ženska muzička grupa postoji već sedam godina, a njihove čanice imaju između 15 i 27 godina. Grupa „Pretty Loud“ postoji zahvaljujući fondaciji GRUBB. Prvi GRUBB-centar otvoren je 2006. godine u Nišu, a kasnije i u Beogradu. Organizacija pretežno radi u Srbiji sa romskom djecom i mladim ljudima. Dugoročni cilj projekta jeste da se Romkinje i Romi integrišu u društvo, da se obrazuju, a kasnije i nađu posao. U svojim centrima u Srbiji, GRUBB radi sa oko 500 romske djece mlađe od osamnaest godina – obezbjeđuje im dopunsku nastavu iz svih školskih predmeta, a uz to organizuje plesne i muzičke radionice, kao i sekcije kreativnog pisanja i fotografije, piše DW.

Ove devojke prkose tradicionalnim kulturnim i patrijarhalnim konceptima, bore se za sebe i druge žene, ali i čitavu Romsku populaciju. Uz muziku, one zaista čine veliki korak na društvenom polju boreći se protiv svih problema marginalizovanih i diskriminisanih. One, kroz svoje tekstove govore o starim ali i savremenim problemima žene Romkinje: prisilni dečiji brakovi, uskraćeno pravo na obrazovanje, porodično i partnersko nasilje, kao i na sveukupnu diskriminisanost kako u zajednici, tako i u društvu.

Za kraj, dozvolite mi da tekst završim stihovima pesme:

„All that I wanted I did it by myself. Stand proud and fighting for ours yesterday, for tomorrow, for the Women standing equal next to men.“

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još