TOP 10 ženskih albuma iz 2020. koje treba preneti u narednu godinu

Da li je potrebno pomenuti da je 2020. bila nesamerljivo teška godina? Da li je moguće ne uzeti ovu tačku kao polaznu? U satima koje smo proveli u distanci i brizi za druge i sebe, mnogima je umetnost predstavljala glavni izvor utehe. Iako po mnogo čemu grozna, 2020. je bila godina u kojoj su žene dominirale muzičkom scenom, i stvarale muziku čija je ranjivost i energija zaglušivala beskonačne talase loših vesti. Sa tim u vezi, dok ostavljamo 2020. i (nadajmo se) njene teskobe za sobom, podsetimo se deset ženskih albuma koji su bili izvor energije i lepote u teškim trenucima i koje bi, sledstveno trebalo preneti i u sledeću godinu.

(oprostite zapadno-centričnu prirodu ove liste, ipak živimo u globalizovanom svetu neo-kolonijalnih moći)

  • Róisín Murphy – Róisín Machine

How dare you sentence me to a lifetime without dancing, when my body’s built for feeling (Roisin Murphy, Shellfish Mademoiselle)

Plesni podijumi su prethodne godine mahom egzistirali u našoj mašti, međutim to nije zaustavilo irsku kraljicu klasika plesnog podijuma Róisín Murphy da u oktobru objavi svoj elektro-pop/disko album Róisín Machine. Kao i svaki dobar izlazak, ovaj album nas šeta od sorte usamljenosti koja je specifična za gužvu žurke, do hedonističkih fantazija zalivenih alkoholom. U isčekivanju novih izlazaka, album preslušavati radi evociranja katarze noćnog života.

Predlozi za slušanje: Shellfish Madmoiselle; Incapable; Murphy’s Law

  • Fionna Apple – Fetch the Bolt Cutters

Kick me under the table all you want, I won’t shut up (Fionna Apple, Under the Table)

Posle osam godina tišine, Fionna Apple izbacila je album koji se trenutno nalazi na prvom mestu većine top muzičkih lista 2020. godine. Naziv albuma, originalno deo dijaloga iz serije The Fall, indikativan je za njegovu glavnu temu – oslobođenje od represije. Razigran, eksperimentalan, promišljen i iznenađujuće duhovit, album obrađuje bolno lična iskustva, od egzistiranja u muzičkoj industriji i poređenja sa drugim ženama, do seksualnog nasilja.

Predlozi za sluašnje:  Shameika; Heavy Balloon; Under the Table

  • Hayley Williams – Petals for Armor

I’m alive in spite of me and I’m on the move, so come and look inside of me, watch me while I bloom (Hayley Williams, Watch Me While I Bloom)

Bivša frontmenka pop-pank benda Paramore, Hayley Williams objavila je svoj prvi samostalni album. Kao neko ko je dugo stvarao u prevashodno maskulinoj atmosferi i žanru, Hayley nam pruža specifično lociranu intimnu eksploraciju sopstva, ženstvenosti, romantičnih odnosa i besa. Ovaj album, i sam inspirisan uvidima sa terapije, svim elementima (od vokala, preko tekstova do produkcije) ukazuje na ogromnu snagu i jačinu ranjivosti, i deluje terapeutski sam po sebi.

Predlozi za slušanje:  Why We Ever; Sudden Desire; Cinnamon

  • Phoebe Bridgers – Punisher

A haunted house with a picked fence to float around and ghost my friends (I Know The End, Phoebe Bridgers)

Godina kao što je 2020. zahteva album poput Punisher-a. Iako uveliko završen pre početka globalne pandemije, ovaj album zvuči kao da je namenjen za usamljenost soba, apokalipsu i beskonačno skrolovanje mrežama (možda najpre Tumblr-a circa 2015.). Jedan je od onih albuma koji empatišu sa tugom slušaoca i slušateljke tako što vas njom poklope, ali na kraju melanholičnog, intimnog i mračnog puta, učine svet malo lakšim mestom. Album je Phoebe Bridgers doneo četiri Grammy nominacije uključujući nominacije u kategorijama Najbolje nove umetnice, Najboljeg alternativnog albuma i Najboje rok pesme.

Predlozi za slušanje: I Know The End; Kyoto; Saviour Complex

  • Sevdaliza – Shabrang

Since I was young, life was full of wisdom. They whispered melodies so loudly, it was all meant to be. (Wallflower, Sevdaliza)

Drugi album Iranke-Holanđanke Sevdalize svoj naslov duguje Persijskoj mitologiji, konkretno nazivu konja ’’boje noći’’ na kom je iranski princ Siyâvash jahao preko planine vatre da bi dokazao svoju nevinost. Shabrang je, sledstveno, mračan album koji evocira mit i svetost kroz proračunatu upotrebu instrumenata, produkcije, i tekstove koje razmatraju večna pitanja kakva je povezanost dobra i zla. Beskonačno atmosferičan, ovaj art-pop/trip-hop album melodijski komunicira gotovo isto koliko i tekstualno, i teleportuje slušaoca pod napuštene mermerne svodove u kojima se mešaju farsi i auto-tune.

Predlozi za slušanje: Joanna; Lamp Lady; All Rivers at Once

  • Megan Thee Stallion – Good News

Bitch, I’m very well, on my shit as you could tell (Megan Thee Stallion, Body)

Ženski rep poslednjih godina najzad postaje vidljiv, a Megan je tu da ga predvodi. Semplujući klasike r’n’b-a i repa, Megan je, u istoj godini u kojoj je ranjena u pucnjavi i u kojoj je već objavila nekoliko hitova, uključujući i verovatno najkontrovezniju pesmu godine, ležerno izbacila svoj prvi oficijelni album i (oprostite na očiglednoj forici) donela neke dobre vesti. Tematska okosnica albuma su Meganini uspesi, seks i samopouzdanje, ali se promaljaju i goruće društvene teme kao što je ubistvo Breonne Taylor. U teskobnim vremenima kakva je ova godina, nekada je sve što vam treba kvalitetan rep koji slavi život, jake žene i neposustajanje u susretu sa preprekama.

Predlozi za slušanje: Shots Fired; Girls in the Hood; Savage Remix (feat. Beyonce)

  • Chloe x Halle – Ungodly Hour

Don’t ask for permission, ask for forgiveness (Chloe x Halle, Intro)

Sestre iz Atlante su sa svojih 20 i 22 godine glumile u holivudskim filmovima, nastupale kao predgrupa na zajedničkoj turi Beyonce i Jay-Z-a, a Halle će preuzeti ulogu Ariel u novom rimejku Male Sirene. Ukoliko ovo nije dovoljno impresivno, Chloe i Halle su napisale i producirale svoj drugi album koji se trenutno nalazi na drugom mestu Billboard-ove liste najboljih R’n’B albuma 2020. godine, sa tri Grammy nominacije. Ungodly Hour je harmoničan testament bivanju devojkom danas, album koji istovremeno odaje počast r’n’b-u i hip hopu 90ih i zvuči vrlo savremeno.

Predlozi za slušanje: Ungodly Hour; Don’t Make it Harder On Me; Do It

  • Jessie Ware – What’s Your Pleasure?

Last night we danced and I thought you were saving my life (Jessie Ware, Mirage (Don’t Stop))

What’s Your Pleasure? je još jedan album koji je nepravedno izašao u godini u kojoj nema ni šljokica ni disko kugli. Isprepletanost nostalgičnog zvuka diska, elektro-fanka i dip hausa sa popom, soulom i r’n’b-em stvoreni su za dramu plesnog podijuma, ili kako je Jessie Ware izjavila: ‘‘Ušla sam u studio da bih napravila album uz koji ljudi žele da plešu, flertuju i imaju seks.’’ Album istovremeno zvuči retro i vanvremenski, odnosno kao ste u roze perju stekli novi prijatelje u baru, i generalno ste u najboljem izlasku u protekla tri meseca.

Predlozi za slušanje: Read My Lips; Mirage (Don’t Stop); Soul Control

  • HAIM – Women In Music pt. III

Days get slow like counting cell towers on the road, I know alone and I dont wanna talk about it (HAIM, I know alone)

Joni Mitchell, anksioznost, žalost i mizoginija – samo neke od tema koje se promaljaju na multidimenzionalnim, osunčanim pesmama trećeg albuma sestara koje sačinjavaju pop-rok bend Haim. Pun perkusija, album kao da je namenjen za duge šetnje i kontempliranje života, ali u laganom, oslobađajućem maniru kakav je generalno i zvuk ovog benda.

Predlozi za slušanje: Up From A Dream; The Steps; Summer Girl

  •  Taylor Swift – evermore

Stayin at my parents’ house, and the road not taken looks real good now (‘tis the damn season, Taylor Swift)

Ova lista se ne može završiti drugačije nego albumom Taylor Swift. Nakon što je u julu objavila svoj prvi album godine, folklore, Taylor Swift je par meseci kasnije iznenadno objavila još jedan album, evermore u kolaboraciji sa istim producentskim timom koji uključuje braću Dessner iz benda the National i Jack Antonoff-a. U težnji da promeni svoje muzičko usmerenje, Taylor se na poslednjim albumima, a pogotovo evermore-u preorijentisala sa popa karakterističnog za većinu njene diskografije na nešto intimniji folk zvuk koji se na momente čak približava alternativnom rok. Ukoliko ste kao ja, Taylor pratili od njenih kantri dana, ili čak i ako je do sada niste slušali, evermore ostaje kao topla preporuka za uvid u njeno muzičko i lično sazrevanje.

Predlozi za slušanje: willow; coney island (ft. the National); ivy

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još