Žene na internetu u borbi protiv rasističkih Instagram profila: slučaj CrnacSpotted

Ako ste na Instagramu duže vreme, možda ste upoznati sa pojmom „spotted” stranica. One pre svega služe tome da, kada vam se neka osoba na ulici dopadne, vi njih uslikate (bez njihovog znanja i pristanka), a zatim admini „spotted” stranice okače na slike sa vremenom i mestom gde je osoba viđena, sa ciljem da će neko od pratilaca prepoznati osobu i podeliti njen kontakt sa vama. Takođe, imate pravo i priliku da ostanete kompletno anonimni u svom poduhvatu.

Koliko god koncept ovakvih stranica (postoje za veliki broj gradova, pa i opština) bio krajnje neetički, invazivan i preteć, u poslednjih nekoliko dana ta krajnost je ipak prevaziđena. Naime, isplivale su „spotted” stranice koje targetiraju isključivo crnce i crnkinje u Beogradu.

KAKVU OPASNOST OVO PREDSTAVLJA?

Građani i građanke čije su slike osvanule na ovim profilima nisu svesni toga da su uslikani, a ovakav postupak nameće kao cilj njihovo ismevanje i izdvajanje iz društva isključivo na osnovu njihove rase. Još jedna od opasnosti koja se nameće jeste otkrivanje njihove lokacije, budući da je jedan od aspekata „spotted”-a upravo to da ispod slike piše gde i kada je osoba viđena.

Kao ni na originalnim „spotted” stranicama, ne postoji regulacija komentara na postovima, te neko bez ometanja i cenzure može da objavi izjave mržnje, rasizma, ismevanja, a potom i osetljive informacije ukoliko poznaje osobu sa slike. To podrazumeva njihovo ime, prezime, kao i druge lične informacije poput mesta prebivališta ili često posećenih lokacija. Dakle, podjednako su u pitanju narušavanje mentalnog zdravlja i psihičke i fizičke bezbednosti građana_ki.

Kako je na @feminizam_iz_teretane naglasila Hristina Cvetinčanin Knežević, krišom uslikane slike idu protiv našeg Krivičnog zakona, članovi 144 i 145.

Zamislite da se sutra pojavi milf/dilf spotted i da se vaše fotke kače javno, sa sve lokacijama na kojima su uslikane, možda čak i dok ste sa vašom decom ili braćom i sestrama na igralištu. empatija nije samo lepa osobina, već nam omogućava da se brinemo jedni o drugima i da ovo društvo ne ode u haos.

Hristina Cvetinčanin Knežević

ŠTA MOGU DA URADIM KAO POJEDINAC?

Pojedinci_ke pokušavaju putem mreža da stanu na put ovakvim stranicama pozivajući na njihovo prijavljivanje. U naletu prijava Instagramu, ove stranice su se trenutno povukle, ali postoje njihovi bekapovi i pretpostavlja se da će nastaviti sa radom kada utihne talas prijavljivanja i poziva na akciju. Radi kompletnog stajanja na put ovakvim stranicama i preuzimanja odgovornosti od strane admina, još jedan korak na koji Zoomer ohrabruje je prijavljivanje slučaja Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. U nastavku teksta nalazi se templejt mejla koji smo preuzeli sa stranice @feminizam_iz_teretane, a koji smo i sami iskoristili kako bismo se pridružili kampanji i prijavili slučaj. Slobodno možete preuzeti templejt i poslati prijavu VTK-u na vtk@vtk.jt.rs i pridružiti nam se u akciji.

Poštovani,

Moje ime je ______ i želim da vam ukažem na postojanje stranica na Instagramu koje promovišu rasizam i pozivaju na uhođenje naših sugrađana čija koža nije bele boje.

Reč je o stranicama ___ i ___ koje kače slike naših sugrađana i gostiju druge boje kože, sa informacijom o tome kada i gde su viđeni. Sve slike su uslikane krišom, bez odobrenja, što je u suprotnosti sa našim KZ (član 144 i član 145). Pored toga što je ovo narušavanje privatnosti i dovođenje u opasnost tih ljudi, ovo je takođe javna i direktna promocija rasizma. Molim vas da reagujete jer osobe na fotografijama verovatno ni ne znaju za njihovo postojanje, a njihova lična bezbednost se ugrožava na taj način.

Moje podatke možete naći u potpisu mejla i stojim vam na raspologanju za sve potrebne informacije.

Unapred zahvalan_na na brzoj reakciji,

_______

Kako za Zoomer kaže Hristina Cvetinčanin Knežević, nakon njene objave veliki broj njenih pratiteljki priključilo se akciji. Akcija, za sada, daje rezultate. Kako se možete videti, inicijalna stranica na Instagramu je obrisana, o čemu je i sama backup stranica izvestila.

Nakon što sam okačila poziv za akciju na storijima, u roku od svega par minuta su pratiteljke počele da se javljaju i da masovno prijavljuju stranicu. Kako je stranica i ranije prijavljivana Instagramu, ali bez uspeha, tj i dalje nije skinuta, počele smo da šaljemo mejlove Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal. U samo četiri sata od poziva na akciju, javilo se na desetine žena kojima sam prosledila mejl koji sam poslala i prijave su poslate VTK-u„, istakla je za Zoomer Hristina Cvetinčanin Knežević i dodale da je i njoj na stranicu ukazano od strane jedne pratiteljke koja je želela da ostane anonimna.

Drago mi je što sam mogla da iskoristim domet koji imam da to dođe do što većeg broja žena. Dodatno, izuzetno mi je drago što smo se u samo par sati organizovale da obavestimo nadležne organe, sve prijave su poslate pod imenom i prezimenom, što ukazuje da postoji svest o empatiji, solidarnosti, zajedništvu i nultoj toleranciji na nasilničko ponašanje, i da jasno i glasno stojimo iza toga, čak i u onim situacijama koje nas ne pogađaju direktno. Stranica je i dalje tu, iako su postovi arhivirani i nalog je sada privatan, ali znamo da će to biti samo privremeno, i zato nastavljamo sa prijavama institucijama, sve dok se stranica i njena rezerva ne uklone sa Instagrama. Neka ovo bude i podsetnik svima onima koji možda razmišljaju o širenju mržnje prema bilo kojoj manjinskoj grupi – žene su tu, žene su besne, i žene će spasiti svet„, zaključila je Cvetinčanin Knežević.

Međutim, nova stranica je već online, tako da se prijavljivanje nastavlja…

Ina Stanković
Ovo ćete srediti u montaži.
Prethodni članak
Sledeći članak

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još