Zatvaranje poliklinika: studenti i studentkinje ostaju bez prava na lečenje

Zašto poboljšati zdravstenu zaštitu studenata i studentkinja, ako ga nema ni jedna zemlja u regionu? Zašto da se pomučimo da unapredimo nešto što imamo, kada ga jednostavno možemo ukinuti? Lakše je, zar ne?

Ovakvim stavom se prezentovao novi plan zdravstvenog sistema u Srbiji. Studenti i studentkinje koji su pod stalnim pritiscima i obavezama, više neće imati ni prava da se leče u gradu gde studiraju. Naime, koliko god ovo sramno zvučalo, nova ideja Master plana države je da se zavodi za zdravstvenu zaštitu studenata Beograda, Novog Sada i Niša spoje sa domovima zdravlja, čime će se studenske poliklinike u navedenim gradovima ukinuti.

U Beogradu studira više od 140.000 studenata i studentkinja, a o njihovoj zdravstvenoj zaštiti brine 180 radnika i radnica Studenske poliklinike. Samo u Beogradu se pruži više od 230.000 pregleda godišnje, što pokazuje koliko su ove ustanove neophodne.

Već unapred znamo šta nas može čekati ako ovaj predlog zakona bude usvojen, a to su sati u čekaonici i sve manje lekara. Treba napomenuti da su lekarski pregledi obavezni studentima i studentkinjama koji stanuju u domovima, oni će u slučaju da preglog bude usvojen morati da putuju iz grada u grad samo zbog pregleda.

Ovo nije samo besramni potez nego i kršenje Zakona o zdravstvenoj zaštiti studenata, član 11, po kome studenti i studentkinje imaju pravo na lečenje u studenskoj Poliklinici do kraja školovanja ili najkasnije do 26. godine. Ako pročitate zakon možete videti da on nalaže da „svaki građanin ima pravo na zdravstvenu zaštitu uz poštovanje najviših standarda ljudskih prava i vrednosti“. Pa, zato ovde ostavljam pitanje: po čemu su studenti i studentkinje manje ljudi?

Apelujemo da što više, svi zajedno, sugerišemo na ovaj predlog, dok (možda) ne bude kasno.

Redakcija „Zoomer“ kontaktirala je Studentsku polikliniku u Beogradu na čiji se telefon niko nije javio. Zvaničnog odgovora i komentara još uvek nema.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još