Zašto treba da znaš ko je „prva sudija Srbije“?

Vrhovni kasacioni sud je najviši sud u zemlji. Osoba koja obavlja funkciju predsednika tog suda često se naziva “prva sudija Srbije”, što nam govori da je veoma značajna figura u zemlji. Za predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Srbije 8. aprila 2021. poslanici i poslanice Narodne Skupštine izabrali su sudiju Jasminu Vasović.

Prema Ustavu, predsednika Vrhovnog kasacionog suda bira Narodna Skupština. Predlog kandidata ili kandidatkinje daje telo koje se zove Visoki savet sudstva, ali mišljenje daju i članovi Vrhovnog kasacionog suda i nadležnog odbora Narodne Skupštine.

Ova procedura, propisana najvišim pravnim aktom ove zemlje, prema mišljenju dvoje članova VKS nije u potpunosti poštovana. Naime, oni su ukazali na to da predlog Visokog saveta sudstva nije postojao kada je VKS davao mišljenje o njemu, te je tako prekršen Ustav i zakon. Uprkos iznetim primedbama, Visoki savet sudstva predložio je Jasminu Vasović za najviši položaj u sudstvu Srbije.

Ko je nova predsednica najvišeg suda Srbije?

Sudija Vasović radila je u:

  • Prvom opštinskom sudu u Beogradu;
  • Višem sudu u Beogradu;
  • Apelacionom sudu;
  • Od 19. oktobra 2018. sudila je u Vrhovnom kasacionom sudu u Krivičnom odeljenju.

Ona predstavlja Srbiju u Evropskoj pravosudnoj mreži i članica je programskog saveta Pravosudne akademije.

Presuđeno je da je kršila zakon

Za vreme rada u Apelacionom sudu, sudija Vasović je zajedno sa drugim sudijama iz sudskog veća, prema presudi Vrhovnog kasacionog suda prekršila zakon kada je biznismena Stanka Subotića oslobodila optužbi za šverc cigareta. Ova odluka je doneta nakon što su sudije Apelacionog suda odbacile većinu dokaza Tužilaštva, na šta se Tužilaštvo žalilo, te je veće VKS-a presudilo da je postupanje sudija Apelacionog suda bilo nezakonito.

Jednoglasnom odlukom 185 poslanika i poslanica, kao jedina kandidatkinja, sudija Jasmina Vasović izabrana je na funkciju predsednice VKS. Ona se na tom mestu može zadržati u jednom mandatu od 5 godina i ne može ponovo biti izabrana.

Dosadašnji predsednik VKS Dragomir Milojević istakao je da je Komisija Visokog saveta sudstva razmotrila predložen program rada, te da je sudija Vasović dobila najvišu ocenu. Povodom kritika da se za ovu važnu funkciju prijavila samo jedna kandidatkinja, on je rekao da su sve sudije bile obaveštene kada je oglas raspisan i da su svi mogli da se prijave.

Izvor fotografije: Nova.rs

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još