Zašto je jedna blogerka poslala otvoreno pismo Vučiću?

Negde između „Ćao svima”, modnih kombinacija i  decembarskih favorita čulo se jedno „predsedniče da li žene i devojke treba da budu pretučene, silovane i ubijene da bi se manijak zatvorio iza rešetaka?”. Da, fešn blogerka Zorana Jovanović napisala je otvoreno pismo, ni manje ni više, nego Aleksandru Vučiću. Čak ga je i tagovala na storiju! Ali, pobogu, šta ona zna o tome? Zar to nije ona ista Zorana koja je prodavala deci šund knjige na Sajmu? Zar ona nije rekla „ako frajer živi u Srbiji, on kao da ne postoji”? Kako NJU to pogađa?

Verovatno zato što ima toliko novca, teško da je pogodi kad joj neko kaže „…želim da ti poginu svi najmiliji, a ti da mi poživiš 200 godina u našoj lepoj Srbiji s najtežim oblikom kancera”. Tu kletvu uz mnoge druge, Zorana je podelila na svom storiju. I da, to je neko zaista napisao nekome.

Potresena zbog smrti vlogerke Kristine Kike Đurić, Zorana je želela da podeli svoju priču o čoveku koji ju je uhodio, govoreći o tome da policija nije stala u njenu zaštitu. Odmah je rekla da ne zna pravi razlog Kikinog samoubistva, ali da pod utiskom otvorenih pretnji koje je Kika dobijala, želela bi da podeli svoje. Postavila je i pitanje da li treba žene i devojke da budu pretučene kako bi policija stala u njihovu zaštitu.

Zorana kaže da čovek koji ju je progonio, preskakao je ogradu, stajao je na njenim vratima, zvonio i lupao više puta. Policija kada je došla u njen stan samo je rekla „On vama nije naudio”. Čovek je nastavio da proganja Zoranu i do momenta dok nije udario policajca, nije bio priveden. Takođe, jednom prilikom kada je Zorana došla da zatraži zabranu prilaska, službenici policije su se samo nasmejali i rekli da je on iz drugog grada, da živi dovoljno daleko i da nema potrebe za tim.

Zaista, kako neko da se oseti bezbedno u takvoj situaciji, ako zna da nasilnik nema nikakvu kaznu za svoje ponašanje. Takvo nesankcionisano, svirepo delovanje u sličnoj situaciji postaje normalizovano. Kad će se podvući da je i psihičko zlostavljanje, ipak zlostavljanje?

Čekajući Godoa, nismo dočekali ni Aleksin zakon, a sve mi se čini i da ubrajanje „psihičkog nasilja” i „digitalnog nasilja” u zakonu se gotovo i ne prepoznaje (iako de jure je manje-više definisano). Primera radi u „Protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje” psihičko nasilje se definiše kao ponašanje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta i učenika ili zaposlenog”. Dakle, po ovoj odredbi dovoljno je i TRENUTNO da bi se reagovalo. No, izgleda kao da od svega ovoga u zakonu, u praksi, psihičko nasilje se jedino karakteriše kao PONAŠANJE i niko posle toga niko više ni ne čita šta piše.

Tu je i odgovor. Dakle, ako se i dalje pitate zašto bi jedna modna blogerka pisala predsedniku, odgovor je zbog ponašanja. Zbog toga što zlostavljanje ostaje samo ponašanje, koje kao da nema nikakvog efekta na osećaj nečije bezbednosti, a samim tim i na nečiju bezbednost. Verbalno nasilje (kao vrsta ponašanja) ostaje nekako apstraktno, pa se za decu koja vređaju drugu decu i prete im, jednostavno kaže pa on/ona ne zna da se ponaša” ili narodski rečeno „pusti budalu” do momenta dok ne udari nekoga. A kada do toga dođe, onda ti kažu „brani se”, fizički, jer (guesss what) i to je nekakvo ponašanje, koje je i te kako prihvaćeno. Na kraju dana, depresija, ankizosnost, pa i suicidalno ponašanje ostaju marginalizovani dok ne postanu stanja koja dovode do čina. Na žalost, tada je obično kasno.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Novo zahlađenje odnosa Grčke i Turske izvor nestabilnosti

Turska državna novinaska agencija Anadolu, prenela je da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao da za njega grčki premijer Kirijakos Micotakis...

Prvi osuđeni ruski vojnik za ratne zločine u Ukrajini

Ruskom vojniku u Ukrajini počelo je suđenje za ubistvo nenaoružanog ukrajinskog civila. Ovaj slučaj otvoren u Kijevu prvi je slučaj u kojem...

Jachim Zoomira nedelju 073

Nekrofilija u medijima postoji i zbog vas.

Započet dijalog mladih iz Ukrajine i Srbije

Uz podršku omladinskih organizacija Homiak u Ukrajini i Centra E8 u Srbiji, predstavnici organizacije IREX u Ukrajini i Srbiji pokrenuli su inicijativu...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još