Vladan Slavković: Stvorili smo pravnog Frankeštajna

Znamo da Ustav postoji, stalno se pozivaju na njega. Znamo i da postoji školski predmet, ali ne i šta se tačno tamo uči. Sve nam je poznato, a ništa ne znamo. Odgovore na sva ova pitanja pokušaće da pruži nova predstava „Ustav” Reflektor Teatra. Glumac Vladan Slavković podelio je sa nama kako je tekla priprema ove predstave i šta su zaključili u tom procesu.

Da li smatrate da su građani i građanke Srbije dovoljno informisani o sadržaju i načelima Ustava naše zemlje?

Uveren sam da nisu. Svakog dana smo svedoci suspendovanja pravnog sistema Srbije od strane tumača i donosilaca propisa. Često se dešava da građanke i građani u neposrednom susretu sa sopstvenim pravima, počev od običnog šaltera najmanje opštine pa sve do Vrhovnog suda, čekaju rastumačenje sopstvenih prava. I tu, u tom tumačenju, se stvorila nova „institucija“ koja često, po svom prohtevu, tumači zakone Srbije. Upravo iz tih razloga nam se dešava većina nepravdi jer su mnogi zakoni u disaglasju sa potrebama društva. Na kraju, imamo uporan i široko rasprostranjen osećaj nepravde medju ljudima i vladare koji slavodobitno tvrde da je sve – po zakonu.

„Ustav i prava građana“ naziv je obaveznog predmeta, koji se uči u završnom razredu svake srednje škole, u Srbiji. Imate li utisak da je ova nastava dovoljna, da bi se mladi uputili u najvažnije principe naše ustavnosti i pravni poredak države u kojoj žive?

Taj predmet je sjajna stvar u dobrim rukama, ali nam se dešava da i taj predmet, poput celokupne prosvete, biva dezavuisan neinventivnošću i inetrnošću školskog sistema. Sa jedne strane su iznureni i neplaćeni profesori, a sa druge đaci koji i ozbiljnije predmete otaljavaju jer ne veruju u sopstvenu zemlju. A ta njihova država se ponaša, kao sto rekoh gore –  koruptivno.

Foto: N1

U Srbiji, Ustav se krši na dnevnom nivou. Koji član ili princip našeg Ustava biste izdvojili kao posebno važan, u smislu da je njegovo kršenje najopasnije?

Član 1. je sve. Da ispoštujemo sve iz njega – ukupna priroda Ustava bi bila jasna. Ovako, mi ulazimo u sklapanje nekakvog pravnog Frankeštajna koji zagovara prava, ali ih ne poštuje. Počev od evropskih vrednosti, preko jednakosti svih građana, do sekularnosti.

Koji član ili princip našeg Ustava je vama lično posebno važan, odnosno: značajan za vaše poimanje države, društva i vaših prava i obaveza?

Svi su mi značajni od ovih koji se „meko“ krše. Razumeo bih važnost Ustava i državnu strogoću u primeni, ako bi to značilo da država štiti i primenjuje sopstvena akta. Ovako smo prepušteni sami sebi. Građanska i naročito radnička prava, evropske vrednosti (mada ni to ne znamo šta je) i sekularnost država čini mrtvim slovom na papiru svakog dana po malo.

Kada biste danas mogli sami da izmenite neki deo našeg Ustava, koji bi deo to bio?

Raskrčio bih sve disonantne članove kojima se zamagljuju definicije i zaštita građanskih i radničkih prava, zdravstvene zaštite i sekularnosti države.


Predstava će premijerno biti igrana na sceni Reflektor Teatra u Dorćol Platzu u Beogradu, prvog septembra u 20h. Ulaznice možete rezervisati na 060 3008886 i kupiti u Reflektor teatru na Dorćol Platz-u ili preko 100 prodajnih mesta Tickets servisa, ili online preko sajta tickets.rs

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još