Otvorili smo vrata Gileada

Dana 27.08.2022. godine država je kapitulirala. Pred kim još uvek nije sigurno.

Predsednik je izašao izvan okvira svojih ovlašćenja („njegovi dušmani“ će reći PONOVO), najavio da će Ustav i zakoni Republike Srbije biti pogaženi („njegovi dušmani“ će reći PONOVO) i da jednoj manjinskoj grupi neće biti omogućeno zagarantovano pravo na mirno okupljanje koje imaju svi građani i građanke ove zemlje, pritom vrlo jasno navodeći da iako „ugrožavaju prava manjine“, ipak treba sačekati „srećnije vreme“ jer sad „ne može sve da se postigne“.

Da podvučemo, biće pogaženi zakoni i prava građana i građanki i to će se prelomiti na leđima osetljivih grupa bez društvene moći.

Pritom je naglašeno da „nije u pitanju da li su oni jači“.

Ko su „oni“? I od koga su „jači“? Od države?

Država ne može da obezbedi više mirno okupljanje građana, strahuje od „nekoga“ i povlači se puštajući ljudska prava niz vodu. Znate koliko bi Margaret Atvud pronašla sličnosti sa svojim izmišljenim svetom?

Kako je nastao Gilead?

Tako što su određene grupe upakovale svoju agendu u „veru“ i „strah od niskog nataliteta“, izvršile državni udar „u ime vere“ i stavile Ustav van snage. Tako su privilegovani, bogati i u velikoj meri impotentni muškarci koji nisu bili sposobni da naprave decu i njihove privilegovane žene koje su imale svoju agendu (i gorko se zbog toga pokajale) potčinili sebi sve ostale žene i druge manje privilegovane muškarce, „ugrozili“ njihova ljudska prava u ime „višeg cilja“ i uspostavili novi državni poredak. I sve to opravdali „čišćenjem“ i „vraćanjem iskonskoj veri“.

Ali nisu svi to morali da poštuju. Dok su žene bez ikakvih prava i muškarci nižeg ranga morali da paze na svoju „čistotu“ i „grehove“ da ne bi završili na vešalima, ti isti privilegovani muškarci su držali bordele i bahanalisali se bez problema. Noći provode u bordelu, danju propagiraju moralnu čistotu.

Danas imamo iste takve glasnogovornike i zagovornike „pravih vrednosti“ koji danju šetaju na litijama, a noću varaju i tuku svoje žene i dobijaju tužbe za raznorazne i zakonske i moralne pronevere. Jel su to oni koji „nisu jači“? Jel treba da se brinemo da će se oni dići i uspostaviti Gilead?

Ili treba da se plašimo što država nije sposobna da rešava pitanja na više frontova istovremeno, već „određuje prioritete“ i to čija će se prava malo kršiti dok se ne reše „veći problemi“. Danas će se zabraniti jedan skup usled „nebezbednosti“ (opet, kapitulacija države jer očigledno postoje bezbednosne pretnje koje ne može da reši, te niko od nas više nije siguran u njoj) – jel to znači da sutra može da se spreči skup protiv zagađenja vazduha jer će neke nove tablice na Kosovu biti prioritet, ili će da se spreče građani da brane Revu jer je EPS u rasulu i prioritet je struja, ili neće smeti da se protestuje protiv bilo koje odluke vlasti jer su prioritet sankcije Rusiji?

Ko, zapravo, ima moć u ovoj zemlji? I čiji su ti „oni“?

Naslovna fotografija: The Handmaid’s Tale Season 3 Trailer, TV Promos youtube, printscreen

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još