VIDEO REČNIK medijske pismenosti 3: LAŽNE VESTI

Najvažnije pravilo medijske pismenosti u savremenom društvu: NISU SVE VESTI TAČNE, ISTINITE I PROVERENE!

Neki pojedinci ili neke interesne grupe, služe se objavljivanjem LAŽNIH VESTI, a ciljem da zbune, obmanu ili zastraše publiku. Ponekad se lažne vesti plasiraju, da bi se kod građana stvorio pogrešan utisak da je sve u redu, dok se u društvu događa nešto opasno … Ali, ponekad lažne vesti plasiraju pojedinci, željni klikova, lajkova i zabave.

Tako, naprimer, neka dokona osoba napiše status u kom tvrdi … da je u flaši gaziranog pića Tog i Tog Proizvođača, pronašla – mrtvog miša! Status postaje viralan i tako stiže do medija… a mediji, bez proveravanja izvora, objave ovu vest. Lažna vest tako stiže još dalje, do sve većeg broja građana… koji veruju da su novinari, pre objavljivanja, proverili ovu informaciju. Uskoro, postaje aktuelna priča o bojkotovanju proizvođača gaziranog pića… i bez obzira na to što proizvođači tvrde da ova vest nije istinita, šteta je već nanesena, jer … „Ima tu nešto“, misle građani. „Ne bi se džabe podigla tolika prašina“ …

U slučaju ove lažne vesti, stvar je prilično jednostavna… Ipak, šta se događa ako se jedna neproverena ili poluproverena informacija, plasira u javnost – godinama?!

Psihološki mehanizam zvani: „ima tu nešto“, može nas dovesti do toga da u potpunosti diskreditujemo neku osobu. Čak i kada bi ta osoba na sudu dokazala da su afere koje joj pakuju – LAŽNE, većina građana bi nastavila da veruje kako se… „ne bi džabe digla takva prašina“.

Tako se stvara opasan utisak da ni jedna stvar u medijima nije sasvim tačna. A kad je tako – društvo postaje dezorganizovano i podložno različitim vidovima manipulacija.

U današnje vreme, kad svako od nas može postati proizvođač medijskih poruka – velike medijske kuće, imaju ozbiljan posao da provere svaku od vesti koje objavljuju. Taj posao, poveren je „fact-checkerima“. Fakt-čeker je osoba u redakciji, zadužena da proveri svaku vest – tako što će saznati iz kog izvora potiče, ko je još tu vest objavio i koje su „ugrađene vrednosti“ medija koji tu vest forsiraju.

Zato vas savetujemo da verujete isključivo onim medijima, koji proveravaju sve informacije koje objave. To nisu tabloidi, zabavni portali, niti portali sa klik-bejt naslovima. Takođe, to nisu oni mediji koji direktno zavise od političkih partija ili organizacija.

U našem društvu, ovo je posebno komplikovano, jer čak i najstariji i najugledniji mediji, ponekad bivaju izmanipulisani političkim odlukama… Zato je potrebno obratiti posebnu pažnju na medije kojima poklanjamo svoje poverenje. Sem toga, naše poverenje ne sme da bude bezuslovno.

OTVORITE OČI, kad otvarate novine,
I uključite mozak, dok skrolujete niz društvene mreže!

Za Video rečnik medijske pismenosti, Tanja Petrović Živković!

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još