VIDEO REČNIK medijske pismenosti 2: KLIKBEJT I SPIN

Dobrodošli u VIDEO REČNIK MEDIJSKE PISMENOSTI!

Danas ćemo govoriti o najčešćim vidovima medijskih manipulacija.
Jedna od njih zove se KLIKBEJT i onda dolazi U NASLOVU vesti i tekstova, sa internet portala. Naslov je obično dugačak, a pojedine reči su ispisane velikim slovima. Takođe, naslov obično sadrži nekakav „saspens“: neophodno je da klinknete, da biste dobili odgovor na pitanje koje se u naslovu postavlja…

Recimo: Ovo je NAJBOLJA POZORIŠNA GLUMICA SRBIJE, a evo koja je NJENA TAJNA!!! Zvuči uzbudljivo! Zvuči primamljivo! Kliknete naslov u želji da saznate: ko je najbolja pozorišna glumica Srbije… i posebno koja TAJNA njenog uspeha!

Ipak, kad kliknete na tekst – vaša pitanja ostaju bez odgovora. U tekstu vam se predstavlja neka glumica – evo, naprimer: ja, uz izjavu da sam uvek htela da budem najbolja pozorišna glumica… Koja je tajna, pitate se?! … Ali, tajna je tajna i tajna neće biti otkrivena.

Tajna je zapravo u naslovu, kojim vas komercijalni mediji mame da kliknete na njihov naslov. Tako njihov portal dobija na čitanosti i pretraživači, kao što je Google, dobijaju informaciju da je ovaj portal popularan, a samim tim i relevantan. Zato su portali sa KLIKBEJT naslovima, uvek oni koji vam prvi izlaze, na Googlu. Naslov koji vam nude, često nema nikakve veze sa saržajem teksta… ali, ovde i nije poenta u sadržaju, već samo u manipulaciji vašom pažnjom. Privučeni bombastičnim naslovom, kliknućete na vest… i tu se vaša uloga završava.

Važne vesti i informacije nikad ne dolaze sa KLIKBEJT naslovima, a portali koji se služe ovom tehnikom – NISU RELEVANTNI. Možete ih čitati radi zabave, ali – ne zaboravite: informacije koje ovako dobijete, nisu tačne … a vrlo često nisu ni informacije.

Druga, mnogo opasnija tehnika medijske manipulacije zove se SPIN.
To je medijski izveštaj, čiji je jedini cilj da pažnju javnosti skrene sa drugih, potencijalno mnogo važnijih vesti.
Naprimer: skupština glasa o zakonu, koji će povećati porez na imovinu. Građanima, ovaj zakon nikako ne odgovara… i građani bi se možda protiv ovoga pobunili… Ipak, građani o ovome neće znati ništa, ako im se istovremeno podvali druga – mnogo „zanimljivija“ vest. Recimo: seks afera narodnog poslanika!
Ova vest stiže nam sa mnogo „pikantnih“ detalja… intimnih prepiski, slika i nagađanja. Detalji postaju okidač za duhovite komentare na društvenim mrežama… A dežurni branitelji javnog morala i pristojnosti, pitaju se: šta to rade naši izabrani predstavnici u Skupštini? Zar nisu oni porodični ljudi?

Za to vreme – naši izabrani predstavnici, porodični ljudi ili ne – zavlače ruku u naše džepove i glasaju za povećanje poreza. Sledeće nedelje, Zakon je izglasan… A građani nisu imali nikakvu reakciju, jer su se u vreme kada se zakon usvajao, bavili seksualnim životom jednog poslanika.

Medijska pismenost znači – prepoznati ovakve vidove manipulacija.
Spin se, naravno, može izvesti i na jednostavniji način. Recimo: narodni poslanik je uhvaćen u preljubi, ali – on izlazi u medije da nam saopšti, kako mu ovu laž podmeću njegovi protivnici. Pogledajte njih, kaže Poslanik! Neka vam oni odgovore odakle njima računi na Sejšelskim ostrvima! Da li znate gde su Sejšelska ostrva? Da li znate da OVAJ PAPIR dokazuje da su na Sejšelima sakrili milijarde pokradene iz državnog budžeta?! Dok se sazna: kakav je ovo papir i šta ovde uopšte piše… već se zaboravilo na seks aferu narodnog poslanika.

Birajte one medije koji se ne bave manipulacijama!
Medijska pismenost znači – prepoznati ovakve vidove manipulacija… Ali, pravilno informisanje
podrazumeva više od toga. Birajte one medije koji se ne bave manipulacijama!

Za Video rečnik medijske pismenosti, Darko Ivić.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još