V Dem Institut: Srbija peta na listi zemalja koje najbrže klize u autokratiju

Srbija je na petom mestu na listi zemalja koje najbrže klize u autokratiju, pokazuje novi izveštaj „V Dem Instituta“.

„V Dem Institut“ sa sedištem u švedskom gradu Geteborgu, istražuje varijacije demokratije u zemljama širom sveta. Njihov najnoviji izveštaj o stanju demokratije u 2021. godini, pod nazivom „Autokratizacija postaje viralna“ rangirao je prvih deset zemalja koje najbrže klize u autokratiju. Na prvom mestu je Poljska, iza nje su Mađarska, Turska, Brazil, Srbija, Benin, Indija, Mauricijus, Bolivija i Tajland.

„Zemlje koje su u prvih deset su iste koje su označene i u prošlogodišnjem izveštaju o demokratiji. Dok je autokratizacija Mađarske i dalje upadljiva, Poljska je preuzela prvo mesto… Turska je i dalje u vrhu po padu demokratije, a tik iza nje su Brazil i Srbija“, stoji u izveštaju.

Izvor: V Dem Institut, Screenshot

U periodu od deset godina (od 2010. do 2020. godine) Srbija je pala na listi za 27 procentnih poena. Ona je 2010. bila okarakterisana kao izborna demokratija, a deset godina kasnije kao izborna autokratija.

Od 179 posmatranih zemalja, prema stepenu demokratskih sloboda, Srbija je na najnižoj poziciji u regionu, na 119. mestu. BiH je na 96, Crna Gora na 94, Albanija na 85, Kosovo na 78, Hrvatska na 44, a Sovenija na 40. mestu.

Srbija, Mađarska i Poljska nastavile su da padaju na listi posle stalnih napada na pravosuđe, ograničavanja medija i civilnog društva, upozorava se u izveštaju, dok se u našoj zemlji beleži pad izbornog integriteta, pogoršanje akademskih sloboda, građanskih sloboda i slobode medija. To su faktori klizanja u autoritarizam od 2013. godine, navodi ovaj švedski institut.

„Od tada se pogoršava kvalitet izbora, da bi se dodatno pogoršao u 2020, kada su mnoge opozicione partije bojkotovale parlamentarne izbore, održane u sred pandemije“, piše u izveštaju.

Prema istraživanju „V Dem Instituta“, napredovanje demokratije u poslednjih deset godina izostalo je u zemljama Severne Amerike, Zapadne i Istočne Evrope, a Mađarska, Poljska, Srbija, Slovenija i SAD beležile su „konstantan pad“.

Izvor: V Dem Institut, Screenshot

Izvor fotografije: Shutterstock

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još