fbpx

Uredjivanje s1 e1 / Kupusijada vesti / Zoomer

Prva epizoda emisije „Uređivanje“ pokrenula je pitanje sveopšteg ludila u medijima, ali i društvu. „Kupusijada vesti“ je naslov prve epizode u kojoj je voditeljka Tamara Urošević ugostila Marka Dražića iz Njuz.net-a. „Uređivanje“ je serijal koji se bavi dekonstrukcijom lažnih vesti, lociranjem opasnih i štetnih narativa, ali i propagandom, spinovanjem i klik bejt naslovima karakterističnim za tabloidno izveštavanje.

Tačno u podne, Marko i Tamara počinju svoje prelistavanje portala a već prva vest obećava – država građanima i građankama opet daje novac. Ili možda ipak ne? Sve u svemu, mi vam čestitamo što ste se obogatili, makar tako prenosi „Alo“.

U celoj kupusijadi, aktuelna tema je nasilništvo Kovačevića i medijski narativ kako se od nasilnika pravi žrtva.

To je jedna topla ljudska ispovest gospodina Kovačevića. Uvek treba čuti drugu stranu, mada treba je čuti na suđenju, a ovde nije reč o suđenju već o vestima koje prenose mediji.

Objašnjava Marko i ovoj priči daje drugu perspektivu: možemo sve gledati sa pozitivne strane, pa tako da napravimo i vest kako ovaj čovek 12 godina nikoga nije prebio. (FOTO) (VIDEO) U svakom slučaju, pogledajte kako na satiričan ali pravi novinarski način Dražić analizira čitavu problematiku.

Emisija ne može da protekne bez vesti koje dolaze od Informera, čemu se se i Tamara i Marko posebno radovali. Klik bejt naslovi u kome nam nije jasno šta se dešava, sponsored by Informer. Selektivno biranje rečenica iz gostovanja, od čega se pravi tzv. vest i propagira javnosti je veoma opasno kako za samu etiku i kodeks novinarske profesije, tako i za samo društvo.

Finiš epizode je sama kupusijada – da li je sestra Zorana Babića dobila novac za projektno finansiranje kiseljenja kupusa? Je l’ vam je neprijatno dok čitate ovo? I nama je bilo. Dražić priču izmešta u fikciju, jer tako i zvuči, pa ovo analiziramo kao jednu seriju koja traje 8 sezona a nama se samo smenjuju likovi i apsurdi.

A vi, da li ste i vi dobili novac od države? Ili ipak morate da spremate zimnicu?

AutorZoomer

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

LJUBICA BELJANSKI RISTIĆ: Najveća vrednost je stvoriti uslove za one koji dolaze

O svetlosti, mraku i pozorištu kao prostoru zajedničkog življenja LJUBICA BELJANSKI RISTIĆ je dramska pedagoškinja, pozorišna umetnica, radnica...

BRANISLAV GUTA GRUBAČKI: Pola čovek – pola datum

O ličnoj kulturi sećanja, borbi za slobodu i dugogodišnjoj saradnji sa Reflektor teatrom   BRANISLAV GUTA GRUBAČKI, aktivista, radnik...

Jelena Hrnjak: Okretanje glave će nam se obiti o istu

U desetoj epizodi podkasta Edit Jana Šarić je razgovarala sa Jelenom Hrnjak iz organizacije Atina o vezi siromaštva i trgovine ljudima. Ova...

ZOOMER OCENJUJE: La Casa De Papel p1

Zoomer je u frci, trci, haosu i nije stigao da izbindžuje poslednju sezonu. Shame on us! Zato, ovaj put ocenjujete vi! Pozvali...

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još