UREĐIVANJE s2:e2 / Krvava bajka / Zoomer

Dobrodošli u novu epizodu epizodu emisije #UREĐIVANJE.

Ova epizoda simbolično nosi naziv „Krvava bajka“: ako predsednik Vučić može da se sastane sa kineskom novinarkom i recituje pesme Desanke Maksimović, pa i pokloni jednu knjigu – Pesme i zavičaji – zašto i ova epizoda ne bi nosila naziv Desanke Maksimović i njene pesme Krvava bajka?

Autorka i voditeljka emisije #UREĐIVANJE danas je razgovarala sa Jelenom Obućinom, autorkom i voditeljkom Newsmax Adria.

Počevši od komentarisanja objave predsednika Vučića na svom Instagram nalogu, na kojoj je fotografija sa kineskom novinarkom, Jelena kaže da verovatno nije slučajno koju pesmu je sam predsednik recitovao, ali da bi bilo i zanimljivo da imamo pristup snimku na kome on to i radi, kao što smo svedočili njegovom poznavanju kineskog ali i ruskog jezika.

Tabloidi slave pojedine odnose Turske i SAD-a dok nam govore kako se Srbija raduje, čemu – ne znamo ni sami, pa tako i dolazimo do onoga što pojedini mediji rade: prave vesti tamo gde je nema, ili nam makar ne objasne koji je interes javnost u tome? Kada smo kod tabloida, jedna vest tiče se i samog vlasnika „Tabloida“ i kakve su to sprege i suptilne igre vlasti i medija.

Za sam kraj, komentarišemo pretnje smrću upućene Gordani Uzelac, i pitamo se da li svako ko odluči da se bavi novinarstvom, automatski prihvata da je meta raznih napada, pretnji ili čak nečega i većeg, ma na kojoj strani bili – opozicionoj, ili onoj bliže vlasti?

Osuđujemo sve napade na Gordanu Uzelac, uz to se ograđujući na koji način ona radi posao koji mi nazivamo novinarstvo.

Pre dva dana, 8. februara obeležavao se Međunarodni dan bezbednosti dece na internetu dok svedočimo raznim smrtnim ishodima mladih zbog izaziva na društvenim mrežama, od kojih je sada najpopularnija TikTok. Kako ovo rešiti? Kako sprečiti? Da li onemogućiti da se na tržištu plasiraju nove mreže? Jelena kaže da je odgovor u roditeljima.

Pogledajte celu emisiju.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još