Uređivanje s2:e1 / Bezbednosno sigurni / Zoomer

Stigla je druga sezona emisije #UREĐIVANJE

Nova sezona i nova godina obeležena je i novim lažnim vestima i medijskim manipulacijama, koje vam voditeljka Tamara dekonstruiše zajedno sa Jelenom Zorić, novinarkom N1 Srbija

U novoj sezoni nastavljamo sa starim konceptom u kome izdvajamo pet važnih vesti. Počevši od vesti o filmu „Dara iz Jasenovca“, podvlačimo dve važne stvari: prvo, zašto se ova vest nalazi u rubrici „ženska posla“, a drugo, zašto su tabloidi skloni ka nacionalističkim diskursima?

Jelena kaže kako ni jednu vest koja dolazi od tabloida „Alo“ ne može uzeti za ozbiljno odnosno da ostaje rezervisana, ali i podvlači koliko je poražavajuće kako se o zločinima u Jasenovcu, i logoru smrti, malo govori. Zaključuje rečima:

„Najbolje bi bilo da su film o Jasenovcu napravili srpski i hrvatski reditelji zajedno.“

Vesti koje su obeležile prethodne nedelje jesu i one koje se tiču početka masovne vakcinacije građana i građanki Srbije, ali i vesti koje nas obaveštavaju koliko smo ekonomski moćni, jer imamo vakcine pre nego nege zemlje članice Evropske Unije, a hvale nas i pojedini državni zvaničnici poput Angele Merkel. Međutim, da li je to tako?

Jelena ističe da je važno da pohvalimo našu državu i njeno rukovodstvo zato što smo ovako brzo počeli sa vakcinacijom, ali i poručuje predsedniku da ode na Sajam i vakciniše se bilo kojom vakcinom ako očekuje od televizije i novinara N1 da mu kažu „koja to vakcina nije dobra, da se baš njome vakciniše“.

Gde je državni vrh i mediji, tu je i Đilas. Odnosno, gde su tabloidni naslovi, tu je Đilas koji navodno kritikuje vlast i uspeh ove vlasti. Ipak, Jelena u komentarisanju ove vesti izdvaja nešto drugo kao važno – poziva Đilasa na izvinjenje građanima i građankama Srbije jer je rekao kako ne želi da primi kinesku vakcinu, već onu koja se prima u Nemačkoj. Odnosno:

„Kao novinarka i građanka Srbije, volela bih za početak od gospodina Dragana Đilasa da čujem izvinjenje svim građanima Srbije.“

Za sam kraj, udarna vest poslednjih dana jeste ona priča do koje je došla Žaklina Tatalović, novinarka N1 a koja se tiče kartela Telenora i Telekoma za uništenje slobodnih medija u Srbiji. Jelena ističe koliko je ovo opasno ali i kako je moguće da u jednom ugovoru stoji izjava poput „slamanje SBB“ a što direktno znači i onemogućavanje rada slobodnih i nezavisnih medija. I kako je moguće da su dvojica predsednika – Vučić i Orban – umešani u ovo?

Gde je pritisak na slobodne i nezavisne medije, tu je i bezbednosna (ne)sigurnost novinara i novinarki, pa tako i procesuiranje slučaja napada na samu Jelenu Zorić. Ona kaže:

„Ne znamo šta država radi mesec dana kasnije pošto je predsednik rekao da ga su ga prisluškivali, i to ljudi kojima je verovao, pa se onda ja pitam: koliko sam ja bezbedna kada čitam da su oni toliko nebezbedni?

Pratite emisiju #UREĐIVANJE svake srede tačno u 12h #live na društvenim mrežama.

Tehnička podrška: Jovan Bulat

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Najnovije

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još