U ponedeljak premijera studentske predstave „Kavkaski krug kredom”

Na repertoaru „Teatra Vuk” pred kraj pozorišne sezone našla se predstava „Kavkaski krug kredom” koju možete pogledati u ponedeljak 24. aprila 2023. godine sa početkom u 20h na sceni „Aleksandar Popović”.

Predstava je prvi put izvedena na jesen 2020. godine kao diplomski ispit, tadašnjih studenata Fakulteta dramskih umetnosti u klasi prof. Marije Milenković. Pored izvođenja na beogradskim scenama (Mata Milošević, Raša Plaović), predstava je gostovala u Subotici, Valjevu, kao i na pozorišnim festivalima u Rumuniji, Rusiji i Severnoj Makedoniji.

Predstava „Kavkaski krug kredom” je osvojila Grand-Prix na prestižnom Međunarodnom studentskom festivalu VGIK, koji je održan u Moskvi 2020. godine, kada je ujedno obeležio 40 godina postojanja. Nakon što je prošla strogu selekciju i u završnici je bila u konkurenciji sa prestižnim ruskim školama (Ruski institut pozorišnih umetnosti GITIS, Sveruski institut S. Gerasimov, Ruski državni institut predstavljačkih umetnosti, Pozorišni institut Evgenij Vahtangov, Moskovska pozorišna škola), kao i sa Akademijama iz Pekinga, Poljske i Češke.

Komad „Kavkaski krug kredom” napisan je 1954. godine. B. Breht se smatra najznačajnijim nemačkim dramskim piscem, ali je postigao veliki uspeh i kao pozorišni teoretičar i pesnik. Njegova dela i danas su jednako popularna, te se redovno izvode, kako u Nemačkoj, tako i širom sveta. Brehtov sarkastični stil javlja se u kombinaciji sa toplim saosećanjem prema siromašnima i slabima. U izgradnji ovog stila služio se tekovinama i temama od najstarije do moderne književnosti.

Predstava je nastala iz improvizacija na teme kojima se Bertold Breht bavi u komadu „Kavkaski krug kredom“, to su zloupotreba položaja vlasti, pohlepa, izdaja, korupcija, odnos zakona i pravde, ljubav, žrtva, socijalna nejednakost, hipokrizija, majčinstvo, haos i šansa… Uvek aktuelan Breht, pa samim tim i predstava postavlja pitanja poput „Može li se svet promeniti?” i „Kako je moguće udesiti bolji kraj?”. Ova predstava iznosi stav nove generacije prema svemu onome što se dešava u svetu koji nas okružuje, pogled na surovu realnost i nada da će upiranjem prsta u goruće teme, ismevanjem sveopšte hipokrizije društva (koristeći elemente od kabarea, klovneraja, uličnog teatra pa do antičkog pozorišta) barem jedan čovek u publici krenuti putem protagonistkinje Gruše„, istakla je rediteljka.

Uloge tumače Stanislava Nikolić, Maša Đorđević, Lenka Petrović, Mina Obradović, Bojana Stojković, Vukašin Jovanović, Petar Đurđević, Dragan Petrović i Stojša Oljačić.

Fotografija: promo

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još