Programski format „Nemoguće da je nemoguće“ kolektiva Društvo udružene odgovornosti / d.u.o. tokom leta u U10

Od 10. jula do 20. septembra u Umetničkom prostoru U10 biće održan umetnički projekat „Podijum“.

„Podijum“ je novi programski format nastao sa ciljem da podrži grupe mladih profesionalaca koji rade u polju umetnosti i kulture, a koji teže kolektivnom organizovanju i delovanju. Umetnički prostor će umetnicima omogućiti da, uz edukaciju, stručnu pomoć i resurse U10, osmisle, organizuju i realizuju sopstveni izložbeni program koji prevazilazi uobičajeni termin za samostalno/grupno izlaganje u okviru redovnog godišnjeg programa.

Program koji će trajati 12 nedelja realizovaće se u saradnji sa različitim kolektivima, inicijativama i podrazumevaće izložbe, vežbe, javne programe, koncerte, radionice, performanse, prezentacije, performativne akcije, diskurzivni program i dr.

Tokom čitavog trajanja projekta, tokom jula, avgusta i septembra, ovaj prostor istovremeno biće i baza radne grupe tj. kancelarija, mesto okupljanja, životni i izlagački prostor – koji je u svakom trenutku otvoren za javnost, te publika može biti deo tih procesa ili samo posmatrač. Ceo period će se istovremeno dokumentovati i sve vreme biti dostupan onlajn, a deo programa će se dešavati i van galerije – u javnom prostoru, umetničkom prostoru „Čubra”, kao i u Novom bioskopu Zvezda. U toku projekta biće organizovana serija programa i akcija „Rituali“ (kroz rituale poput – jutarnjeg ispijanja kafe i rešavanja enigmatike, hodanja u grupi (10000+ koraka), ratluka sa komšijama i drugih – autori projekta žele da istraže mogućnost stvaranja rituala duboke povezanosti koji isceljuju, neguju zajedništvo i produbljuju veze). Do programa biće i podkast „Pillow talk“. 

Projekat će biti otvoren u subotu, 15. jula od 18 časova programom nazvanim „Razbijanje leda“ koji će obuhvatati matine žurku i druženje sa učesnicima projekta. 

Na samom početku ovog tromesečnog programa učesnici će započeti izgradnju „Druge kuće“ čije građenje je inspirisano idejom da karakter prostora odražava prirodu njihovih udruženja. Druga kuća zamišljena je kao mesto koje beskrajno raste, zato organizatori pozivaju sve zainteresovane da se pridruže doniranjem različitih tekstilnih materijala ili učestvovanjem, šivenjem, ušivanjem materijala za građenje zajedničke Druge kuće. Svako ko učestvuje u građenju kuće postaje njen stanar. Od 15. do 20. jula članovi kolektiva će predstaviti Društvo udružene odgovornosti / d.u.o. kroz različite formate. U periodu od 17. do 19. jula svakim danom od 8 do 17 časova trajaće izložba živih skulptura, samooblikovanih radnika umetnika i umetnika radnika, dok će u nedelju 19. jula u 19 časova biće organizovan program „Radionica kolektivne poezije“.

U sklopu projekta biće organizovan i filmski program, kao i izložba „Menjanje perspektiva (dok nam se ne dopadnu)” grupe fiftEEEEEEEEEEEEEEEn iz Hochschule für Bildende Künste, Braunšvajg (otvaranje u petak, 21. jula u 19 časova). Ova postavka istražuje koncept neuspeha u svoj njegovoj složenosti, od ličnog do društvenog, i od malih do velikih.

Kolektiv „Društvo udružene odgovornosti / d.u.o.” čine: Pavle Banović, Bogdan Đukanović, Vanja Žunić, Aleksandra Saša Jeremić, Katarina Jovanović – Alfa, Katarina Kostandinović, Zorica Milisavljević, Jelena Nikolić, Sara Pantović, Slavica Obradović i Selman Trtovac.

Projekat „Nemoguće da je nemoguće” u okviru Podijuma 2023 realizuje se uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Goethe-Instituta u Beogradu i Umetničkog prostora U10.

Kolektiv U10 čine umetnici: Lidija Delić, Nina Ivanović, Sava Knežević, Iva Kuzmanović, Nemanja Nikolić i Marija Šević, i istoričarke umetnosti: Sanda Kalebić i Jovana Trifuljesko.

Neki od saradnika, umetnika, kolega koji će u saradnji sa d.u.o. u okviru Podijuma osmisliti, realizovati, izvesti svoje projekte su: Kolektiv „Čubre” (Sara Stanković, Ksenija Tajsić, Andrija Vujović, Teodora Spasić, Vanja Žunić); grupa fiftEEEEEEEEEEEEEEEn iz Hochschule für Bildende Künste, Braunšvajg (Luis Kürschner, Anna Görnitz, Max Bergmann, Andreas Baumgartner, Luisa Walther, Asta Gröting, Rose Texier, Luca Rohringer, Aleksandra Saša Jeremić, Charlotte Kremberg, Maria Conrad, Elja Ora, Matilda Finsterbuch, Moriz Hertel); Miro Benaković; Omladinska pozorišna scena Paraćina (Milica Ranđelović, Bogdan Ćolić, Tina Prvulović, Natalija Nešić); Festival „Prepad” (Ilija Maršićević, Maša Sekulović, Petar Obradović, Nađa Marjanović, Katarina Zarić i Dunja Cvejanov); Gradska Gerila i Škograd kolektiv; Ana Pinter; Jasminka Petrović; Uroš Petrović; Dragana Ćećez-Iljukić (Filološka gimnazija); Dražen Vračar (Peta beogradska gimnazija); Maja Bosnić; Miloš Jovanović; Mirjana Utvić; Andrea Beganović… i mnogi drugi koji će kroz programe i formate poput „Letnji bioskop u Zvezdi”, izložbe samoukih slikarki i slikara „Stvor je stvoren da stvara”, podkasta „Pillow talk” i drugih učestvovati na Podijumu 2023.

Više o programu: https://u10.rs/2023/nemoguce-da-je-nemoguce/

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još