Vršnjaci Vršnjacima: solidarnom akcijom do jednakog pristupa onlajn nastavi za sve đake

Jedna od ključnih mera protiv širenja pandemije virusa COVID-19 u Srbiji prethodne godine bila je prebacivanje obrazovnog sistema sa nastave uživo na onlajn nastavu. Neupitno je važno zaštiti zdravlje učenika i učenica, nastavnika i nastavnica kao i svog drugog osoblja koje radi u obrazovnim institucijama, pogotovo kada zarazniji sojevi virusa preovladavaju, a broj dece sa teškom kliničkom slikom ubrzano raste. Istovremeno, onlajn nastava se suočava sa gorućim problemom nedostataka sredstava za rad u vidu funkcionalnih računara i mobilnih telefona, kao i univerzalnim pristupom stabilnoj internet konekciji koji predstavljaju nužne predispozicije onlajn nastave.

Istraživanje Ministarstva prosvete pokazuje da je čak 52,3% nastavnika i nastavnica koji su u istraživanju učestvovali kao glavni problemi onlajn nastave izdvojili manjak potrebne tehnologije (računara, softvera i drugih) učenicima i učenicama. Čak 37% srednjoskolaca i srednjoškolki ne poseduje lični računar, a 15% nema nikakav pristup računaru, pametnom telefonu niti tabletu. Ovaj procenat je znatno veći kada se radi o učenicama i učenicima Osnovnih škola. Kako je pandemija je ostavila mnoge roditelje bez poslova, a stopa siromaštva ubrzano raste važno je da solidarno i udruženo pronađemo rešenje koje je u najboljem interesu kako đaka tako i zaposlenih u obrazovanju.

Solidarna akcija Vršnjaci vršnjacima – online digitalne klupe nastoji da pomogne u rešavanju navedenih tehničkih problema onlajn nastave koji su nužni da bi sva deca imala jednak pristup nastavi. Grupa aktivistkinja i aktivista sa dugogodišnjim iskustvom pokrenula je inicijativu za obezbeđivanje neophodnih uslova za rad i učenje, pre svega prikupljanjem očuvanih korišćenih računara, tableta i pametnih telefona, i prosleđivanjem istih učenicama i učenicima kojima su potrebni zarad pristupa nastavi. Cilj je da se do jeseni obezbedi dovoljan broj računara i telefona kako bi nastava mogla neometano da se odvija putem interneta.

Kako možeš da pomogneš? 

  • Stari računar/tablet/telefon koji radi (može imati manje ogrebotine), sa ili bez punjača možeš odneti na jednu od lokacija širom Srbije koje su pobrojane na sledećoj mapi.
  • Prosledi informaciju/ tekst/ fotografiju o akciji dalje; zaprati Facebook stranicu (pokrenuta je i Facebook stranica) akcije Vršnjaci vršnjacima, prati njihove objave, podeli ih na svojim društvenim mrežama. Ispričaj o akciji svojim prijateljima i prijateljicama, poznanicima i poznanicama, roditeljima i rođacima jer tako povećavaš broj onih koji mogu da doniraju tehnologiju, čak i ukoliko ti ne možeš
  • Na mapi nema mesta u tvojoj blizini u koje bi mogao/la da odneseš tehnologiju? Organizuj se sa svojom ekipom ili organizacijom, sakupite tehnologiju ili pronađite prostor u kom bi i drugi iz vaše okoline mogli da je prikupljaju i priključite se akciji javljanjem na mejl vrsnjacivrsnjacima@unss.org.rs

U akciji trenutno učestvuje preko dvadeset organizacija širom Srbije, a podržavaju je Unija srednjoškolaca Srbije – UNSS i Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još