Svi govore o Italiji, ali znate li šta znači zastava koju je podigao Island?

Svi mediji bruje o navodnom konzumiranju narkotika u evrovizijskom green room-u, ali mnogima je promakao sjajan gest Islanda. Naime, oni su i u polufinalu i u finalu u toku svojih uključenja iz karantina podigli jednu specifičnu zastavu koja se retko vidi u medijima. Znate li šta znači zastava koja sadrži roze, žutu i plavu boju?

Ako vam je prva asocijacija bilo nešto iz domena seksualnosti – u pravu ste. U pitanju je zastava koja je simbol panseksualne zajedinice. Kako bismo objasnili njeno značanje, krenućemo prvo od pojma panseksualnost.

U javnom diskursu često se smatra da postoje samo dve vrste seksualnosti – heteroseksualnost kao seksualna privlačnost prema osobama različitog pola i homoseksualnost kao privlačnost prema osobama istog pola. U poslednje vreme se dosta radi na podizanju vidljivosti biseksualnih osoba – u pitanju su osobe koje seksualno privlače osobe oba pola. Međutim, ljudska seksualnost je daleko složenija i postoje osobe koje se idenfitifikuju na drugačiji način, koji se ne uklapa u ove tri kategorije.

Jedna od ovih kategorija je i panseksualnost.

Panseksualnost predstavlja seksualnu privlačnost, seksualnu želju, kao i romantičnu ljubav ili emocionalnu privlačnost prema ljudima svih rodnih identiteta i polova. Ovde je ključna reč SVIH. Samoidentifikovani pansekualci i panseksualke shvataju panseksualnost kao seksualnu orijentaciju koja je slepa za polove. Prema njima, pol je irelevantan u određivanju da li će neko biti seksualno privlačan drugima. Koncept o panseksualnosti odbija polnu dvojnost jer su pansekualci otvoreni za odnose sa ljudima koji se ne identifikuju kao strogo muškarci ili žene.

Upravo to je ono što je razlikuje od biseksualnosti, sa kojom se često naizmenično koristi kao pojam. Prema bukvalno shvaćenoj definiciji, biseksualnost podrazumeva seksualnu privlačnost prema samo dva pola – muškom i ženskom – dok je panseksualnost šira i uključuje i druge polne i rodne identitete, kao što su npr interseksualne osobe. Naravno, biseksualne osobe često ističu da bukvalno shvaćena definicija nije u potpunosti tačna jer ne predstavlja samo privlačnost prema dva pola, već obuhvata i rod i druge rodne identitete, te je to razlog zašto se često ove dve seksualnosti koriste kao sinonimi.

Sada se možemo vratiti i na zastavu. Zastava je nastala iz potrebe da se poveća vidljivost panseksualnih osoba u okviru LGBT zajednice i celog društva. Zastava se sastoji iz tri pruge, od kojih prva u roze boji simboliše ženski pol, poslednja plave boje simboliše muški pol, dok središnja žuta pruga predstavlja simbol neprivlačenja ka samo dva pola.

Juče je obeležen Međunarodni dan vidljivosti panseksualnih osoba i hvala Islandu koji je iskoristio evrovizijsku platformu da učini vidljivijim obeležja panseksualne zajednice.

Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još