Danas je Dan mladosti i evo zašto svi idemo u Kuću cveća

Na današnji dan u staroj Jugoslaviji slavio se rođendan Josipa Broza Tita, poznatiji kao Dan mladosti. Ovo je bio najveći socijalistički praznik koji je obelažavala čuvena Štafeta mladosti koja je mesec i po dana išla kroz čitavu teritoriju Jugoslavije i predavana Titu na veličanstvenom sletu koji je organizovan na stadionu JNA (današnji stadion Partizana).

Dan mladosti se zvanično proslavljao od 1945. do 1988. godine, a danas ga obeležava Muzej Jugoslavije u Beogradu. I danas ćemo ići tamo iz više razloga.

Sećanje na Jugoslaviju: dan mladosti u Mariboru, 1961 / foto: Dragiša Modrinjak

Na prvom mestu, Muzej Jugoslavije čuva sećanje na bogat period socijalističke istorije i podatke koji čuvaju istorijsku istinu od revizionističkih narativa koji se javljaju u poslednje vreme. A danas organizuju,  pored stalnih postavki, brojne sadržaje koji predstavljaju osvrt na Dan mladosti, iz različitih perspektiva.

Jedna od njih je upravo nova postavka koja govori o tri narativa koja su se u Jugoslaviji sinhrono razvijala nakon smrti Josipa Broza Tita. Prvi je zvanični, državni, normativni, drugi je narodni, neposredan i ličan, a treći je osporavajući.

„Upravo ukrštanjem ta tri nivoa ova postavka doprinosi boljem razumevanju kompleksnosti socijalističke Jugoslavije, uloge Josipa Broza Tita u njoj, kao i nasleđa koje nam je ostalo. Autor postavke je Tatomir Toroman, dok je vizuelni identitet, grafički dizajn i prostorno rešenje radio Andreja Mirić“, navodi se u saopštenju Muzeja, a prenosi Danas.

Muzej je pripremio i sadržaj za najmlađe, te u 16h počinje radionica „Kad sklupture ožive“ namenjena deci od 5 do 10 godina, a od 17 časova počinje čuveni Matine u Parku skluptura. Kako Danas najavljuje, publika će moći da sluša jugoslovenske obrade svetskih hitova koje će miksovati crnogorski di-džej Peđa Radović koji je za ovu priliku pripremio razne žanrove – od šlagera, do eksperimentalne muzike i neobičnih zvukova nastalih u elektronskom studiju RTB-a.

Ulaz u Muzej i kompletan sadržaj danas će biti potpuno besplatan.

Prošlogodišnji Matine uz duo „Beogradski šlageri“ / Foto: Nemanja Đorđević
Nemanja Marinović
Kad ne uređuje tekstove, bistri politiku. Kad ne bistri politiku, bistri pop kulturu.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još