SUPERGIRLS: Ana Petrov – Pronađi svoju iskru!

Nakon uspešne premijere predstave „Devojčice”, nastavljamo sa upoznavanjem koautorki i glumica u ovom komadu. Danas vam predstavljamo ANU PETROV, studentkinju master studija na Arhitektonskom fakultetu. Ana je svestrana i maštovita: u mladosti se bavila solo pevanjem, trenutno je angažovana kao glumica u Reflektor teatru, a spoj svojih interesovanja, vidi u scenografiji, kojom bi volela da se bavi u budućnosti. U predstavu, donela je mnoge zanimljive priče iz svog odrastanja. Jedna od njih je priča o Edelajn i Majklu – imaginarnim likovima, koje je izmaštala kao devojčica. U predstavi „Devojčice” ovi likovi su postali stvarni: kada glumice igraju scenu sa Edelajn i Majklom, publika se glasno smeje, a Ana Petrov ističe da joj je drago što je njena detinja fikcija, najzad oživela na sceni.  

Čime se baviš kad ne igraš predstavu „Devojčice“?

Studentkinja sam na poslednjoj godini master studija arhitekture. A u slobodno vreme gledam da što više budem u pozorištu, jer me interesuje scenografija. Volela bih da se u budućnosti bavim scenografijom.

U predstavi pričate lične priče iz odrastanja. Zato se nameće pitanje: kakva si bila kad si bila mala? O čemu si maštala, čega si volela da se igraš, kako ti je bilo u školi, koje si predmete najviše volela?

Bila sam nestašna devojčica, igrala sam se od jutra do mraka. Volela sam da izmišljam stvari, imala sam nevidljive prijatelje. Najviše sam volela da se igram doktora sa najboljom drugaricom, a kad sam sama, volela sam da se igram koncerta. Posebno nastupanja na koncertu Zdravka Čolica. Školu nisam naročito volela, ali sam uvek bila dobar đak. Volela sam likovno i jezike, a takođe sam išla i u muzičku školu.

Kako si saznala za ovaj projekat i kako si odlučila da se prijaviš na audiciju? Čega se sećaš iz procesa selekcije? Da li si očekivala da ćeš biti primljena? 

Za predstavu „Devojčice” saznala sam preko društvenih mreža. Kada sam videla objavu, pomislila sam kako moram da se prijavim. Imala sam jako dobar predosećaj jer me je tema mnogo zainteresovala. Ženska prava plus pozorište – ne moze bolje. Proces selekcije mi je bio jako interesantan, nisam očekivala da cu biti primljena. Zabavljala sam se na trodnevnim radionicama, delila svoje priče sa devojkama i uživala u procesu.

Šta si novo naučila, radeći na ovoj predstavi?

Naučila sam mnogo novih stvari vezanih za feminizam, takođe sam naučila kako da slušam tuđe priče i delim svoje. Pored toga naučila sam mnogo o nastupu na sceni, a to mi je bio san!

Važan deo rada na „Devojčicama“ bila je i takozvana „Mala škola feminizma“, odnosno niz razgovora koji ste vodile sa stručnim saradnicama. Koji od ovih razgovora ti je bio posebno upečatljiv i zašto?

Svi razgovori sa ekspertkinjama su mi bili podjednako važni, ali bih izdvojila Maju Maksimović i razgovor sa njom. Otvorile smo bitnu temu bezbednosti žena u javnom prostoru. Povezala sam tu temu sa svojom strukom. Na fakultetu smo učili kako izgraditi bezbedne javne gradske prostore. Mislim da je to izuzetno bitna tema i da bi trebalo malo više da se pozabavimo njome u budućnosti.

Imaš li svoju ličnu poruku za devojčice koje danas odrastaju: šta treba da znaju, čega da se čuvaju?

Svaka devojčica ima nešto posebno u sebi. Možda postoje periodi kada smo nesigurne i kada ne volimo sebe, ali to je prolazno. Treba pronaći ono nesto svoje, svoju „iskru” koja će te voditi. Svaka od nas ima priliku da uspe i bude to sto želi! Zato budi svoja i budi istrajna u svojim željama!

#devojkemogusve

Predstavu „Devojčice” možete pogledati 7. ili 17. novembra, na sceni Reflektor teatra u Dorćol Platzu, kao i 30. novembra, za deseti rođendan Reflektor teatra, kada se igra u paketu sa predstavom „Muškarčine”.

Zoomer
Zoomerhttp://www.zoomer.rs
ZOOMER. Priča nove generacije.

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još