Ko najviše investira u našeg ekonomskog tigra?

Do sada je Evropska Unija držala mesto glavnog stranog investitora Srbije. U poslednjoj deceniji, ulaganja EU su ubedljivo dominirala sa oko 70% stranih direktnih investicija u našu zemlju (preko 17,4 milijarde evra). Ove godine, stvari se ipak menjaju.

Prema podacima Narodne banke Srbije za prvu polovinu 2022. godine, Kina „vodi“ sa uloženih 91,5 miliona evra više, tačnije 491,5 miliona evra. Najveće investicije pripajaju se kineskim kompanijama u sektoru rudarstva, koje ujedno važe za naše najveće izvoznike (kompanija „Serbia Zijin Mining“). Saradnja sa Kinom donela nam je i velike projekte u infrastrukturnom sektoru.

Srbija je jedna od partnera inicijative „Pojas i put“, kroz koju Kina nastoji da učvrsti saradnju sa svetom. Srbija je za Kinu posebno interesantna zbog svojih sporazuma o slobodnoj trgovini sa EU i Rusijom. Ipak, ona nije primarna spona Kine s Evropom. Pozamašne kineske investicije adresirane su članicama EU kao i Velikoj Britaniji.

Potrebno je rešiti se narativa da neko u našu zemlju ulaže iz „dugogodišnje ljubavi i prijateljstva“. Moramo se prisetiti osnovnog motiva poslovanja svakog preduzeća – profit. Velike inostrane kompanije privlači direktno subvencionisanje iz budžeta Republike Srbije. Kada ova pogodnost presuši, to za mnoge kompanije označava početak seljenja u novi pogon, u nekoj drugoj zemlji, a sve u cilju nastavka umanjenja svojih troškova poslovanja.

Investicije generalno mogu dovesti naše zapostavljene regione u bolji položaj. One određuju budućnost proizvodne strukture i mogućnost za zapošljavanje. U ovom pohodu Srbije za stranim investirorima (ili pohodu stranih investitora za Srbijom), ne smeju se zapostaviti društvene potrebe i interesi građana.

Ekonomski rast po ceni uništenja životne sredine i prirodnih resursa jednostavno je neodrživ. Ostvarivanje kratkoročnih vidljivih rezultata koji će zadovoljiti glasačko telo, lakši je poduhvat od sprovođenja planova koji su decenijski proces. Na strane investicije se ne sme gledati kao na jedini spas. Podsticaji većih domaćih preduzeća koja, za razliku od stranih investicija, neće „pobeći“, unapredila bi njihovu konkurentnost na tržištu i dala šansu za borbu.

Foto: PEXEL/Pixabay

Komentari

Leave a reply

Molimo Vas, unesite komentar
Please enter your name here

Preporučujemo

Instagram

Jachim zoomira nedelju

Preporučujemo

Najnovije

GLEDAJ

Još